Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn leesmaand maart 2021

op 03 april 2021 door

Deze maand staat voor mij in het teken van de longlist  Hebban Thrillerprijs 2021 en ik ben uitgekozen om als lid van de honderdkoppige lezersjury vier boeken te lezen en te beoordelen. Op deze longlist staan thrillers geschreven door Nederlandse en Vlaamse misdaadauteurs.

Net als vorig jaar is het mijn plan om alle vijftien genomineerde boeken te gaan lezen. De juryrapporten heb ik ingediend en nu maar duimen dat de door mij voor de shortlist genomineerde boeken ook op de shortlist komen te staan.

En verder kan ik hier eigenlijk nog niet zoveel over vertellen, want pas na 20 april, na de bekendmaking van de shortlist, mag ik bekendmaken welke boeken ik heb gelezen en wat mijn bevindingen zijn. Nog even geduld.

Van de zeven boeken die ik deze maand gelezen heb, blijven na de geheime thrillers nog drie boeken over waarvan twee met een Russische link:

19. De rat van Amsterdam van Pieter Waterdrinker

Samenleesproject met Hetty, Evelien en Maartje na oproep van Hetty in haar blog Ketting van mooie woorden.

Het hoofdpersonage Ruben Katz schrijft zijn levensverhaal op vanuit de gevangenis waar hij wegens fraude gevangen zit.  Hij vertelt chronologisch, afgewisseld met flashbacks, vanaf het moment dat hij met zijn ouders vanuit Letland naar Nederland reist op zoek naar een beter leven, begin jaren ’90 van de vorige eeuw. Het is vooral zijn vader die graag uit Letland wil vertrekken, zijn moeder was liever in Riga gebleven bij het graf van haar dochter. De bestemming Israël wordt niet gehaald, in plaats daarvan probeert de familie in Amsterdam een nieuw bestaan op te bouwen.

Verweven met het leven van Ruben zien we de veranderingen zoals deze de afgelopen dertig jaar in de wereld hebben plaats gevonden. Van het ineenstorten van de communistische economie tot de opbloei van het neoliberalisme. We zien ook de verandering in het persoonlijk leven van Ruben, de ineenstorting van het gezin waartoe hij behoorde en de keuzes die hij maakt in zijn verdere leven.

Het citaat van Joseph Roth aan het begin van het boek beschrijft het rattengedrag zoals het ook in het verhaal naar voren komt.

De opbouw van het verhaal, de cynische toon waarin het wordt verteld en de spiegel die de auteur ons over ons leven in deze tijd voorhoudt, maken dit tot een boek waar je nog lang over nadenkt en dat ik iedereen zou kunnen aanbevelen.

Reading Challenge: NVT

Aantal sterren:  *****

Roman/Eigen kast

  1.   Saint X van Alexis Schaitkin

Begin dit jaar heb ik de hulp van de Hebban boekentipper ingeschakeld en één van de drie boeken die werden getipt was dit boek.

Na de moord op haar zus Alison verandert het leven van de jonge Claire ingrijpend. Jaren later stapt Claire in een taxi in New York en realiseert ze zich dat de taxichauffeur degene is die werd verdacht van de moord op haar zus. Ze wil in contact komen met deze man zodat hij haar de waarheid over de dood van Alison kan vertellen. Haar zoektocht loopt uit in een obsessie die haar leven ineen doet storten. Wat is de werkelijke waarheid en kan die ooit gevonden worden?

In het boek wordt verwezen naar Ondergrondse notities van Dostojevski en voor degene die dit boek gelezen heeft, is het duidelijk dat deze verwijzing te maken heeft met het paradoxale gedrag van Claire. Wat ze zegt komt niet overeen met wat ze doet.

Het boek heeft een trage opbouw en wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Het gebruik van fragmenten waarin diverse personages aan het woord komen, geeft nieuwe gezichtspunten waardoor je als lezer een uitgebreid beeld krijgt van wat er gebeurd is.

Een mooi geschreven boek over racisme, tegenstelling arm en rijk, rouw en psychische problemen.

Dank je wel voor deze mooie tip!

Reading Challenge: NVT

Aantal sterren:  ****

Roman/Bibliotheek

21. De dubbelganger van Fjodor Dostojevski

Na de oorspronkelijke acht boeken die door Uitgeverij G.A. van Oorschot in de serie De kleine Russische Bibliotheek zijn uitgebracht, zijn er nog twee boeken aan deze serie toegevoegd. Een van die boeken is De Dubbelganger van Fjodor Dostojevski.

Samen met de leesgroep “Wij lezen de zeven Russen” gelezen.

Een boek over een Russische ambtenaar die erachter komt dat op zijn departement iemand is komen werken die er precies zo uit ziet als hij. Maar waar de Russische ambtenaar stuntelig, onzeker en onhandig is, is zijn evenbeeld in alles veel beter.

En zo wordt het leven van de ambtenaar steeds meer overgenomen door zijn dubbelganger. Zal het de ambtenaar lukken om weer grip op zijn leven te krijgen?

Dostojevski weet als geen ander de menselijke psyche te beschrijven en met zo’n mededogen dat ik na het dichtslaan van dit boek alleen nog kon denken: “ach die arme ziel!”

Reading Challenge: nvt

Aantal sterren: ****

Roman/Eigen kast

In Saint X wordt verwezen naar een Ondergrondse Notities van Dostojevski. Als er in een boek wordt verwezen naar een ander boek dat jullie nog niet gelezen hebben, gaan jullie dat andere boek dan alsnog lezen voor een beter begrip van het huidige boek dat je aan het lezen bent?

Veel leesplezier in april!

 

 

 



Reacties op: Mijn leesmaand maart 2021

Gerelateerd