Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Frieda Klein Crimetour door Londen

op 07 oktober 2018 door

De Thriller Club neemt jullie mee op reis en Joyce, Kees, Elly en Silvia zijn jullie gidsen. We nemen jullie mee naar een aantal bijzondere locaties verspreid over vooral Europa, maar ook naar een aantal landen buiten het continent. We doen niet aan gebaande paden, nemen ook niemand op een slinkse manier mee naar een lokale “juwelier” of toeristenval. Integendeel. De bestemmingen die we gaan bezoeken zijn stuk voor stuk bijzonder. Het zijn namelijk misdaadlocaties uit boeken, maar ook uit televisieseries. Dus laat je meevoeren door een omgeving waar je wel van wist, maar die je misschien nog nooit hebt gezien.

Op eerdere rondleidingen gingen we met Kees al naar het Londen van Sherlock Holmes, Silvia vergezelde ons naar de True Detective in New Orleans, Louisiana, met Elly wandelden we in Ystad, de stad van Wallander en met Joyce en opnieuw Elly zochten we het wat dichter bij huis en volgden we in Amsterdam het spoor van Vondel, maar ook het decor van rechercheur De Cock, ook leidde Joyce ons naar Leuven, waar zij de locaties van Jo Claes' Thomas Berg liet zien en tijdens onze vorige tour volgden we gids Kees naar Florence, waar we startten in het ziekenhuis waar Robert Langdon uit Dan Brown's Inferno weer bij bewustzijn kwam. 

Voor deze rondleiding reizen we af naar een locatie die we al eerder aandeden, Londen. Dit keer volgen we de voetstappen van Frieda Klein door de Britse hoofdstad. Het schrijversduo Sean French en Nicci Gerard heeft met Frieda Klein een eigenzinnig hoofdpersoon gecreëerd. Tijdens haar slapeloze nachten wandelt zij urenlang door Londen, de stad waar Sean French opgroeide en Nicci Gerrard na haar studie in Oxford naartoe verhuisde.

98beacffa62a292ab11d7ed3991fb97b.jpg

De kennismaking met Frieda in Blauwe maandag vindt plaats tijdens een van die nachtelijke omzwervingen. Het is een donkere en natte novembernacht. We ontmoeten haar om tien voor drie op Fitzroy Square. Temidden van de Victoriaanse huizen overdenkt Frieda welke kant ze op zal gaan. Richting het noorden komt ze via Euston Road in het groene Regent Park. Hier kan ze zich bijna buiten de grote stad wanen. Als ze naar het zuiden loopt, komt ze in de drukke uitgaanswijk SoHo. Beide trekken haar niet. Ze kiest ervoor om oostwaarts te gaan. Schijnbaar lukraak vervolgt ze haar weg, via Gray's Inn Road belandt ze op King's Cross Road. Voor ons, toeschouwers, lijkt dit een niet aantrekkelijk, onopvallend stuk Londen met flats en kantoren. Voor Frieda voelt dit anders. Zij volgt de loop van een oude rivier. Het water stroomde hier ooit door de landerijen en boomgaarden naar de Theems. Af en toe staat ze stil op een rooster om te horen of ze de oude rivier ondergronds nog kan horen stromen. Als ze bij de Theems aankomt staart ze even naar het water. Niet veel later vervolgt ze haar weg. Westwaarts verdwijnt ze in de Londense nacht. 

Ondergrondse rivieren spelen een grote rol in het leven van Frieda. In elk deel van de serie staat een vergeten rivier centraal. Het schrijversduo heeft hiermee een alternatieve manier gevonden om Londen te tonen. In het eerste deel komt Frieda, gedwongen door de omstandigheden, regelmatig in het gebied van de voormalige Fleet rivier. Deze rivier ontsprong uit twee bronnen op Hampstead Heath. Het water uit deze bronnen verzamelde zich in de meren Highgate en Hampstead. Samen vormden deze twee de bron van de grootste, ondergrondse rivier. Het kolossale park ten noorden van de stad is maar liefst zeven keer zo groot als het Vondelpark in Amsterdam. De bekende begraafplaats in de buurt van het park figureert ook in de boeken. De excentrieke grafmonumenten van deze begraafplaats Highgate Cemetery staan garant voor een lugubere sfeer. De oostelijke begraafplaats, aangelegd in de 19de eeuw naar voorbeeld van Père-Lachaise in Parijs, kan worden bezocht. Onder anderen Karl Marx en George Michael liggen hier begraven. De op de Heath ontsprongen rivier de Fleet stroomt onder King's Cross en Clerkenwell door. De monding bevindt zich onder Blackfriars Bridge. Als we een stop maken voor de Coach and Horses pub in Ray Street in Farringdon zou het zomaar kunnen dat we het water horen stromen. Vijf bruggen naar het zuidwesten vinden we de monding van de Tyburn rivier. Deze speelt een belangrijke rol in het tweede deel van de serie, Dinsdag is voorbij. Net als de Fleet rivier ontsprong de Tyburn in Hampstead. Vanaf hier stroomt het water door Regent's Park, onder Buckingham Palace door naar de Theems. 

ddf9cae3758df84805bbba27821414e6.jpg

Frieda zwerft niet alleen langs (ondergrondse) rivieren. Talloze van haar voetstappen zijn te vinden op het jaagpad langs de woonboten van Regent's Canal. Hoewel Frieda niet bang is aangelegd, zullen bepaalde stukken van dit pad beslist niet voorkomen in de toeristengidsen. Het pittoreske deel mogen we voor deze tour niet overslaan. Met een steeds wisselend uitzicht lopen we vanuit Camden Town langs de rand van de London Zoo. In de Snowdon volières spotten we vogels. Op de oever aan de overkant, in de dierentuin, zien we varkens liggen zonnen. We passeren een paar woonbootgemeenschappen. Hier heerst een bohemian sfeer. Door achtertuinen van grote, witgekalkte herenhuizen lopen we verder naar Little Venice. Zullen we hier het koffietentje gebouwd op een brug over het kanaal binnen lopen? Het is een leuk gezicht om de smalle longboats, zo kenmerkend voor deze omgeving, onder het restaurant door te zien varen.

We lopen door. Er is namelijk nog een plaats die we beslist aan moeten doen tijdens deze tour. Om de voeten even rust te gunnen nemen we, zoals echte Londenaren het noemen, de tube. Terwijl het "mind the gap" door de speakers schalt, verlaten wij de metro op Barbican Station. We lopen Beech Street in. Hier runden op nummer negen Kerry en Marcus, vrienden van Frieda, hun gezellige koffietentje, Number 9. Helaas is er nu op dit nummer geen gezelligheid te ontdekken. Kantoren hebben de plaats ingenomen. In gedachten bestel ik een warme koffie vergezeld met een huisgemaakte chocoladebrownie. Heel even voel ik de warmte die Frieda hier altijd ontving van haar vrienden en voor een kort moment sluit ik aan bij hun gezelschap. 

En zo komt de rondleiding ten einde. Gezien de vele kilometers door Londen die Frieda in de acht boeken heeft afgelegd, zouden we een paar dagen kunnen vullen met een Frieda Klein tour. Wij hebben wat locaties aangedaan waarvan ik denk dat Frieda ze belangrijk zou hebben gevonden. Het is een tour geworden die niet de gebaande paden heeft gevolgd. En dat is dan weer precies in de sfeer van Frieda Klein. 

92959f5f37650bd13a7de94fcbd1524b.jpg

Kennen jullie de boeken van Frieda Klein? Doet de rondleiding recht aan de boeken? Missen jullie plaatsen waar we beslist een stop hadden moeten maken? 

Tot een volgende tour!

Gids Silvia



Reacties op: Frieda Klein Crimetour door Londen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nicci French

Nicci French

Achter de naam Nicci French gaat het Britse echtpaar Nicci Gerrard (1958) en Sea...