Ga je mee boeken ontdekken in Azië?

op 10 juli 2019 door

Begin van het jaar namen we jullie al mee naar IJsland en Zuid-Afrika. Dit keer gaan we richting het Verre Oosten en zijn inwoners. Tijdens een tien dagen durende reis nemen we jullie al zeker mee naar Japan, China, India en Zuid-Korea. We laten jullie kennismaken met interessante auteurs en hun boeken. Vandaag kijken we even vooruit wat ons allemaal te wachten staat.

Aangezien Azië het grootste werelddeel is op planeet aarde, zullen we niet het hele continent bespreken, maar ons vooral richten op (Zuid)Oost-Azië. Voor sommige mensen vormt deze regio een gedroomde vakantiebestemming, maar geldt dat ook als we het over boeken hebben? Reizen we dan ook graag af naar deze regio of lijkt het erop dat we daar toch maar weinig ervaring mee hebben?

Wanneer in 2017 de Chinese misdaadauteur Liu Yongbiao wordt gearresteerd omdat hij 1995 een viervoudige moord blijkt te hebben gepleegd, valt het op dat hij zijn nieuwe boek wel uit een erg realistische bron wou putten! Hopelijk gaan niet alle Aziatische schrijvers op deze manier te werk...

In het Nederlands vertaald werk

Er is niet erg veel Aziatisch werk in het Nederlands vertaald, maar af en toe druppelt er toch wat binnen. We besteden de komende dagen aandacht aan enkele bekendere namen, zoals Natsuo Kirino, Kazuaki Takano, Vikram Chandra, Julie O'Yang, Keigo Higashino en Hideo Yokoyama

Als je aan dit lijstje niet genoeg hebt, kan je altijd ook in een van de volgende boeken duiken:

Dubbelrol - Miyuki Miyabe  

Inspecteur Shunsuke Honma zou eigenlijk op het hoogtepunt van zijn carrière moeten zitten, maar niets is minder waar. Nadat zijn vrouw is omgekomen bij een auto-ongeluk, werd hij door een verdwaalde kogel in zijn knie getroffen. Sindsdien is hij kreupel. Zijn zelfverkozen ballingschap eindigt met het bezoek van een jonge neef. Het blijkt dat een routine-aanvraag voor een creditcard aan het licht heeft gebracht dat zijn verloofde in het verleden bankroet is gegaan. Zonder nog een woord te zeggen verdween zij. Honma bezoekt het kantoor waar de vrouw het laatst werkzaam was en krijgt inzage in haar curriculum vitae. Dan ontdekt hij dat alle vorige werkgevers verzonnen zijn en dat ze reusachtige schulden heeft bij woekeraars. Hoe goed kende zijn neef haar eigenlijk? In de Japanse misdaadroman Dubbelrol staat de zoektocht naar een gevluchte vrouw centraal. Het probleem is dat zij niet degene is die zij beweerde te zijn.

Spannend spel - Shuo Wang  

Het leven in de 'ellebogenmaatschappij' van het huidige China is hard. Fang Yan en zijn vrienden proberen zich met alle middelen staande te houden in de straten van Peking en nemen het niet zo nauw met de moraal. Als er een lijk gevonden wordt van een man die al tien jaar vermist is, krijgt Fang bezoek van de politie. Fang is de laatste die de man in leven gezien heeft en wordt verdacht van moord. Maar hij herinnert zich slechts flarden van gebeurtenissen van tien jaar geleden. Verhalen die hij van vrienden over die tijd hoort, brengen hem in verwarring. Dan krijgt Fang door dat hij slachtoffer dreigt te worden van een gevaarlijk spel.

Dood van een rode heldin - Qiu Xiaolong  

Inspecteur Chen van de politie in Shanghai wordt geconfronteerd met een bijzondere moordzaak. Het slachtoffer is namelijk Guan Hongying, medewerkster van een cosmeticaafdeling en modelarbeider. Als Heldin van de Arbeid is zij een politiek voorbeeld. Chen vindt op haar wastafel echter burgerlijk-decadente opmaakspulletjes en verborgen in haar kast liggen erotische fotos. Geen twijfel mogelijk: dit is een pikante zaak, die tot in de hoogste politieke kringen voert. Chen zelf loopt daarbij levensgevaarlijke risico's. Eerste deel in de reeks rondom inspecteur Chen, hierna zijn er nog drie delen vertaald in het Nederlands.

Nog niet in het Nederlands...

Als je er niet om maalt om in het Engels te lezen, dan kan je bijvoorbeeld terecht bij de Japanse auteur Tetsuya Honda. Silent Dead en Soul Cage verschenen respectievelijk in 2016 en 2017.

In april 2019 verscheen Cult van de Japanse auteur Fuminori Nakamura en daar kunnen we dus eventueel nog een vertaling van verwachten, maar daar is nog niks over bekend.

Vorige week verscheen De goede zoon van de Zuid-Koreaan You-Jeong Jeong en die release sluit perfect aan bij onze reis door Azië en dus kunnen jullie rekenen op enkele krachtige uitspraken van drie clubleden over dit boek. 

En er is meer

Naar goede gewoonte besteden we ook aandacht aan thrillers die zich afspelen in Azië, maar niet door een Aziaat geschreven zijn. Aangezien er een groot cultuurverschil is tussen Azië en de andere werelddelen is het erg interessant om te zien hoe dat de zienswijze van de auteur beïnvloedt. Zullen er grote verschillen zitten tussen de Aziatische auteurs en de 'buitenstaanders' die over Azië schrijven?

Jeanet en Silvia hebben nog een leuke verrassingsblog voor jullie in petto. Ze bespreken geen auteur of boek, maar het heeft gelukkig wel alles met boeken te maken! Zijn jullie al nieuwsgierig? 

Wij zijn erg benieuwd of jullie uitkijken naar deze reis richting het Verre Oosten en of het jullie aanspreekt om verhalen te lezen die zich in deze regio afspelen. 

Groetjes en veel plezier de komende dagen,
Evy en de rest van de Thriller Club Reacties op: Ga je mee boeken ontdekken in Azië?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Natsuo Kirino

Natsuo Kirino

Natsuo Kirino (Kanazawa, Japan, 1951) wordt gezien als de beste misdaadauteur van Japan. Ze groeide op in een architectengezin en woonde daardoor in diverse grote steden in Japan. Ze studeerde re...

Kazuaki Takano

Kazuaki Takano

Kazuaki Takano (1964) werkte als scriptschrijver in Japan en Hollywood. Executie stond maandenlang in de Japanse en Duitse bestsellerlijsten, won meerdere prijzen en werd in Japan verkozen tot beste t...

Vikram Chandra

Vikram Chandra

Vikram Chandra (1961) werd geboren in New Delhi. Na zijn studies aan het St. Xavier College in Mumbai trok hij naar de Verenigde Staten, waar hij in 1984 aan het Pomona College van Claremont magn...

Julie O'Yang

Julie O'Yang

Julie O'Yang (1968) is een Japanse archeoloog en japanoloog. Daarnaast is ze auteur, filmmaker, scenarioschrijver en beeldend kunstenaar. Ze groeide op in China en werd daar geselecteerd voor een...

Keigo Higashino

Keigo Higashino

Keigo Higashino (Osaka, 1958) is een van de bekendste en bestverkopende auteurs in Japan. Na een carrière als ingenieur vestigde hij zich in Tokyo om zich volledig op het schrijverschap te kunn...