Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tien om naar uit te zien: juni 2021

op 01 juni 2021 door

Het is juni, zomermaand. Ook in de maand waarin de langste dag van het jaar valt, waarin scholieren en studenten zich te pletter blokken tijdens de examens, en waarin ons ongeziene versoepelingen beloofd worden, bestoken auteurs de lezers weer gretig met hun nieuwste zielenroerselen of hersenspinsels. Uit de selectie van deze maand kozen we er alweer tien, en daaruit selecteerden wij beiden dan weer onze eigenste favoriet.

5a97d0686228fba0ce26b3f7de94ea86.jpeg

Dode bloemen leven foreverRingo Gomez-Jorge (literatuur)

Sterven met tussenpozenFilip Keyaert (literatuur)

Hotel Adonis***** - Erik Segers (literatuur)

2050 - Peter Verhelst (poëzie)

8c9efce6ea91e8817aa48ab9aff90254.jpeg

Roadtrip naar nergens - Barbara De Smedt (thriller)

Smith – Doe maar gewoon - Jonas Boets (thriller)

De opdrachtgever - Rudy Soetewey (thriller)

a7d0dc724b68bfaf4837addacea4b859.jpeg

De verdwijningen - Patrick Conrad (thriller)

Russische poppetjes - Jos Pierreux (thriller)

Ongehoord - Pascale Petralia (thriller)

De keuze van Joke:

Net als de voorbije maanden is er geen enkel boek dat me op basis van de korte inhoud naar de boekhandel doet rennen. Daar kunnen positieve recensies nog wel verandering in brengen natuurlijk. Het meest nieuwsgierig ben ik naar Smith van Jonas Boets, de jeugdserie die hij jaren geleden schreef over hetzelfde personage beviel vooral onze oudste zoon goed. Het heeft wel wat dat hij het personage laat meegroeien met de lezer. Maar omdat ik nog geen van die jeugdboeken al las - er staan er nochtans een paar in de kast van de zoon - schuif ik dat boek op naar een later moment. Eerst junior, daarna pas senior. 

Het lijkt erop dat ik nostalgisch ben aangelegd want mijn andere keuzes situeren zich in de jaren '70 of '80. Sterven met tussenpozen speelt zich zowaar grotendeels af in een videotheek, halverwege de jaren tachtig. Om me enkele uurtjes weer jong(er) te voelen.

Mijn voorkeur gaat zelden uit naar een thriller maar deze maand is het dan toch zover. Uiteindelijk verkies ik De verdwijningen van Patrick Conrad. Volgens de uitgeverij is het een roman noir dus ik verwacht geen typisch spannend boek, wel een portie maatschappijkritiek. Een donker boek nu de lichte maanden op komst zijn maar tegen de tijd dat ik dit boek zou lezen, is het waarschijnlijk alweer winter. De luxe - ik durf het woord probleem niet eens te gebruiken - van een goed gevulde boekenkast. 

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

27dd790386f67e0e6efd8f4170713431.jpgNadat op 22 juli 1974 de rode handtas van professor Franse literatuur Rina Torfs wordt teruggevonden op de werf van de premetrowerken, beginnen de speurders van de Antwerpse recherche een routineonderzoek naar haar verdwijning. Ook haar voormalige vriend, de verlopen hippie en mislukte dichter Valère, vat een zoektocht aan in opdracht van haar steenrijke grootmoeder ‘Medusa’ Torfs. Hij wordt in een draaikolk van leugens en geweld meegesleurd waaraan hij niet meer kan ontsnappen.Rina’s verdwijning blijkt slecht de eerste in een uitdijende reeks.

De systematische afbrokkeling, aftakeling en uiteindelijke verdwijning van de machtige familie Torfs is een sprekende metafoor voor de verloedering van onze westerse samenleving, die in de jaren zeventig begon. Patrick Conrad vat de suspense van dit tijdsgewricht in opnieuw een superieure roman noir.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

De keuze van Marvin:

Het zonnetje schijnt heerlijk wanneer ik dit schrijf, en dat beïnvloedt mijn keuze. Ik voel dat ik hierdoor meer aangetrokken wordt door luchtige, zomerse literatuur dan door ernstigere thema’s. Daarom vind ik Hotel Adonis van Erik Segers wel iets hebben. Doorgaans zijn boeken lang niet zo hilarisch als de flaptekst belooft, maar toch lijkt dit me een heel geschikt boek voor een luie hittegolfdag. Hm, misschien toch maar uitstellen tot juli dan?

Ook Smith ... van Jonas Boets lijkt me zo’n typisch vakantieboek. Blijkbaar bestond het personage al als jeugdboekenkarakter, maar ik had er nog nooit van gehoord.

Roadtrip naar nergens van Barbara (haha, tikfout, ik schreef eerst Barbaar en de autocorrect vond dat prima) De Smedt is iets minder luchtig, maar er komt via de roadtrip toch ook een soort van vakantie in voor. De plot spreekt me ook wel aan.

Deze drie boeken vormen mijn shortlist van deze maand. Gevoelsmatig denk ik dat ik hieruit Hotel Adonis ***** het meest graag wil lezen.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

ca30998ae6ef0b8bb6125976768bfaaa.jpg

Hotel Adonis***** is een wel heel bijzonder hotel op het zonnige Kratos, een nog onbekend en zo goed als onbewoond Grieks eiland. Het is een vijfsterrenhotel voor de prijs van een tweesterrenverblijf, of nog minder. Te mooi om waar te zijn. Toch is ‘t waar. Bovendien loopt er opvallend veel schoon volk rond. Maar wat is de waarheid? Hoofdpersonage Victor Vogelmans belandt er niet zo toevallig en zoekt het uit, terwijl hij wacht op de komst van z’n verloofde Valerie, die maar niet opdaagt. Een spannende, bevreemdende en bijwijlen beangstigende zoektocht, maar ook een aangenaam avontuur met ongewone en goddelijke hoogtepunten. En gelachen mag er ook in HA*****, zowel aan het zwembad, in de douche, op het strand, als in een van de vele wellness pools van het poepchique hotel, waar de gasten – adonissen bij de vleet - meer komen dan gaan, de hoteldames eruitzien als wulpse venussen, en de verwikkelingen zich raadselachtig ontwikkelen tot een climax die ongezien is. Spannend, hilarisch en mindblowing. Welkom in de wondere wereld van Hotel Adonis…

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

Naar welk boek gaat jullie voorkeur deze maand? Lees jij boeken die passen bij de tijd van het jaar, of word je daar enigszins door beïnvloed?



Reacties op: Tien om naar uit te zien: juni 2021

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Patrick Conrad

Patrick Conrad

Patrick Conrad (1945) is een Vlaamse dichter, scenarioschrijver, regisseur ...

Jonas Boets

Jonas Boets

Jonas Boets (1981) is een Vlaamse kinder- en jeugdauteur. Hij studeerde Ger...

Barbara De Smedt

Barbara De Smedt

Barbara De Smedt debuteerde in 2020 met de psychologische thriller 'ALLEEN' (Sho...

Filip Keyaert

Filip Keyaert

Filip Keyaert woont en werkt in Denderleeuw. Al van jongs af aan heeft hij een g...

Ringo Gomez-Jorge

Ringo Gomez-Jorge

Overdag verdient Ringo Gomez-Jorge zijn brood als lifestylejournalist bij De Mor...