Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tips voor boekgeschenkjes en presentjes

op 19 december 2019 door

Wat is er leuker dan een boek cadeau krijgen? Niets natuurlijk. Maar misschien wil je die boekenliefhebber wel eens verrassen met een (ander) origineel cadeau dat toch met boeken te maken heeft? Of je wil ook iets anders op je verlanglijstje zetten dan boeken, omdat je familie toe is aan wat afwisseling? Wij helpen je graag.

-- door Joke --

December is cadeautjesmaand. Lezers zijn de makkelijkste mensen, vooral als het over geschenken gaat. Je maakt ze altijd blij met een boek of een boekenbon. Maar wil je wel 10 jaar op rij met hetzelfde cadeau opdraven?

Sommige mensen vinden het heerlijk om een persoonlijk, origineel cadeau te zoeken voor iedereen, anderen hebben er een hekel aan. Behulpzaam als we zijn, hebben wij voor jullie de oplossing.

We verzamelden enkele ‘boekige’ cadeaus. Sommige eenvoudig te kopen, andere maak je gewoon zelf. Om te schenken of om op je verlanglijst te zetten. Tip: Laat je partner, kinderen, familie, vrienden dit artikel lezen!

Quotes

Een paar minuten zoeken op ‘tinternet’ levert je een ruime keuze aan mooie, grappige, originele of ontroerende literaire quotes op. Met het juiste materiaal, een vaste hand of een goede printer maak je zo een uniek geschenk. Iemand die zijn tijd spendeert aan het zelf maken van een verrassing voor jou, dan voel je je toch bijzonder?

*Met porseleinverf of stiften kan je een leuke quote of tekening op serviesgoed zetten. Die leuke mok met ‘Proud Bookaholic’ maak jij nog mooier door eens andere kleuren te kiezen dan zwart op wit. Tip: mijn lievelingskleur is roze maar een andere pastelkleur verdraag ik ook.

*Met glasverf doe je hetzelfde op een set glazen of een snoepjespot; lezers moeten ook eten tussendoor (ziehier de oorsprong van het woord ‘tussendoortjes’).

*Textielstiften en -verf zijn ideaal om op stoffen je quotes of gedichten achter te laten: een kussensloop, etui, winkeltas, babyromper, slab, handdoek, …

Wie het talent heeft, kan er zelfs een tekening bij maken met een favoriet personage. Om quotes of tekeningen over te nemen kan wie andere gaven heeft gebruikmaken van carbonpapier.

* Schrijf op een kleurrijk papiertje een positief of inspirerend citaat dat te maken heeft met lezen of boeken. Of kopieer een gedicht in je mooiste geschrift. Doe dit 366 keer want 2020 is een schrikkeljaar! Vouw de papiertjes dicht en doe ze in een mooie glazen pot. De ontvanger neemt elke ochtend één blaadje eruit en start de dag met een glimlach. Een garantie op een jaar vol positiviteit én gegarandeerd dat die persoon elke dag aan jou zal denken.

Enkele voorbeeldcitaten:

It’s our choices that show what we really are, far more than our abilities. – J.K. Rowling, Harry Potter and the Chamber of Secrets

Beloof me dat je altijd zult onthouden dat je moediger bent dan je gelooft, sterker dan je lijkt en slimmer dan je denkt. A. Milne, Winnie de Poeh

Zoek. Ik wil je altijd blijven vinden, als het aan mij ligt altijd liever.Bart Moeyaert

e2ef498d8b9f269db2ba5a14041fa140.jpg

Booksleeves

Booksleeves kan je kopen maar ook zelf maken. Nog leuker als je voor een stofje kiest dat perfect bij de persoonlijkheid van de begunstigde past. Marieke schreef er ooit een blog over.

Tijd, een kostbaar geschenk!

Geef eens tijd cadeau. Maak 12 boekenleggers die dienen als bon voor een boekige date. (Je kan dit natuurlijk ook doen met andere activiteiten maar dit artikel gaat nu eenmaal over boekgeschenken.)

Elke maand kan je dan één van de bons gebruiken om samen iets te doen en zo bewust samen tijd te spenderen. Je kan de hoeveelheid en de aard van de activiteiten aanpassen aan de ontvanger en aan je budget. Als je elke maand iets met je moeder doen te veel van het goede vindt, kan je je beperken. Als je een groter budget hebt, kan je de bladwijzers verstoppen in enkele boeken.

Voorbeelden van activiteiten:

– We bezoeken samen een stad met een prachtige of bijzondere boekenwinkel.

– Een namiddagje bingereading.

– Samen naar een lezing, museum of tentoonstelling gaan die te maken heeft met lezen of schrijven.

– Spelletjesavond met gezelschapsspellen die gebaseerd zijn op een boek. Onno maakte er een artikel over op zijn blog en in het SFF café tippen ze de meest fantastische bordspellen.

– Bingewatchen met hapjes en drankjes: bekijk verfilmingen van boeken. Inspiratie kan je in het filmcafé vinden.

– Een uitje naar je favoriete boekenwinkel en daarna samen lunchen.

– Naar het theater: een bewerking van een boek.

– Een bezoek aan een brouwerij van een bier dat een rol speelt in een boek. Tip: Duvel uit de oudere boeken met Van In van Pieter Aspe.

– Een etentje of kop koffie in een restaurant of café dat een rol speelt in een boek. Tip: Gambrinus in Leuven uit de boeken met Thomas Berg van Jo Claes.

– Een wandeling langs de plaatsen uit een bepaald boek. Kan zowel in binnenland als buitenland.

– Een zelfgemaakt etentje met recepten uit fictieboeken. Zo maakte ik ooit een taart met een recept uit een historische roman: link

Bij Feelgood maakten ze een lekker lijstje .

– Samen lezen in de natuur: op het strand, een bankje in het park, op een dekentje met een picknick erbij, ...

997d10b0037f16be0b49e14f546ccdee.jpg

Toch een boek?

Toon dat je de persoon voor wie je het boek koopt, goed kent. Als je weet wat de favoriete boeken en de interesses zijn, lukt dat vast. Hulp nodig? Vraag een cadeautipper. Zelf vroeg ik er ééntje voor mijn nichtje want van Young Adult weet ik niet zo veel. Anouk gaf me meerdere tips en dat resulteerde in dit:

6848f399931ae4d4c52a546a5cead5ba.jpg

Met welk origineel literair cadeau maak jij iemand blij?



Reacties op: Tips voor boekgeschenkjes en presentjes

Meer informatie