Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Awards 2017: Mijn persoonlijke keuze

op 28 september 2017 door

In tijden van verkiezingen voor de Hebban Awards 2017 wil ik jullie graag overtuigen om op een Vlaming/Belg te stemmen! Niet dat al die 'goeie' Nederlandse schrijvers die ook niet verdienen natuurlijk, het publiek op Hebban stemt grotendeels sowieso op hun gekende Nederlandse favorieten, net als ik eigenlijk doe op de mijne...   Wat is er menselijker dan dat? 

Hebban zélf zou echter voordeel doen, en een groter Vlaams publiek bereiken als er meer Vlaamse schrijvers op haar voorgrond zouden komen, en niet alleen Griet Op de Beeck, Lize Spit of Dimitri Verhulst. Ik heb namelijk zelf al een aantal Vlaamse lezers zien vertrekken van deze site omdat hun (favoriete) schrijvers hier te weinig aan bod zouden komen. Het is een beetje zoals het verhaal van het kip en ei van vóór de fipronil-affaire: wat moet er eerst komen: meer aandacht of meer vraag? Belangrijk is om deze beide zaken op te krikken natuurlijk.

Laat mij dan maar m'n steentje bijdragen door toch al enkele Vlaamse kandidaten in drie van de vier categorieën even naar voor te brengen:

Bij de romans: De bekeerlinge van Stefan Hertmans is één van de Vlaamse inzendingen in de shortlist en heeft dus toch wel een redelijke kans. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen, maar net als zijn vorige roman Oorlog en Terpentijn heeft dit zeer goede kritieken gekregen. In De bekeerlinge volgt de schrijver een christelijke vrouw van Viking-afkomst uit het middeleeuwse Normandië die zich uit liefde bekeert tot het jodendom, en dan op de vlucht slaat met haar man, tot in het Midden-Oosten toe. Net als in zijn vorige boek reist Hertmans in de tegenwoordige tijd zijn personages uit de verleden tijd achterna. Bij de runners up wél één die ik beter ken, en waarvan ik zelf ontzettend overtuigd ben, namelijk Wil Van Jeroen Olyslaegers. Ook al heeft het waarschijnlijk minder kans dan de nominatie op de shortlist. Kies voor één van deze twee. En lees ze zeker!

Bij de thrillers: Zelfs als ik al eens thrillers lees, laat ik de meeste populaire titels en hypes aan mij voorbij gaan en lees ik meestal Zweedse (Scandinavische) en af en toe al eens Vlaamse thrillers waarvan ik denk dat ze me wel zullen aanspreken. Daardoor had ik ook nog geen enkele titel uit de shortlist van dit jaar gelezen. Toch heb ik er enkele staan, zelfs ook nog van de shortlist van vorig jaar, die ik wel wil léren kennen. De vraag is alleen wànneer! Wel gelezen en goedgekeurd uit de lijst van de runners-up: Schemerzone van Hilde Vandermeeren, een thriller met een knappe plot, interessante personages, een goedopgebouwde spanning: ze wordt beter en beter volgens mij! Schemerzone speelt zich af in Londen, en vertelt een verhaal over een verpleegster, Kate, die werkt in een privékliniek. Net als de kliniek uitbreidt en zij de kans krijgt op een nog betere plaats, beginnen er vreemde dingen rond haar te gebeuren. Het wordt er niet beter op als er bij haar narcolepsie wordt vastgesteld, een soort stoornis die slaapaanvallen opwekt en waardoor dragers van deze ziekte ook vergeten wat hen juist overkomt. Iemand in Kate's buurt maakt slim gebruik van deze zwakke plek bij haar en ze wordt in haar bestaan bedreigd. De sfeer in dit boek is dreigend, en het slot is nagelbijtend spannend!  

Tenslotte bij de non-fictie: Op de shortlist staan bijna enkel biografieën of biografische memoires over en van bekende Nederlanders. Ook van deze shortlist had ik dus niets gelezen. Wél bij de runners-up: Mazzel tov, de literaire memoires van Margot Vanderstraeten over haar jaren als 'tutor' bij een Joods-orthodoxe familie in Antwerpen, een eye-opener waar ik enorm van genoten heb, én volgens mij zelf dan het (dunne) boekje dat de Award van meest relevante non-fictie boek van dit jaar mee naar huis mag nemen: Jihad van Liefde van de Brusselaar Mohamed El Bachiri.

Ik ben geen young adult meer, deze categorie heb ik niet nader bestudeerd. 

Welke (Vlaamse) boeken verdienen volgens jullie de Hebban Awards dit jaar? 



Reacties op: Hebban Awards 2017: Mijn persoonlijke keuze

Meer informatie

Gerelateerd