Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Reading Challenge - september

op 01 oktober 2016 door

September bracht weer een hoop nieuwe boeken met zich mee. En ook voor het komende najaar (met het oog op de Antwerpse boekenbeurs waarschijnlijk) komt er weer heel wat nieuws aan! Ik ben dan ook enorm benieuwd naar de volgende nieuwe Vlaamse titels waarop ik even graag jullie aandacht wil vestigen:

  • Blindelings van Kris Van Steenberge (heb ik reeds gelezen, zie verder) 
  • Wil van Jeroen Olyslaegers
  • De bekeerlinge van Stefan Hertmans
  • Yucca van Peter Terrin (Ik heb eerst Post Mortem van hem op mijn lijst gezet
  • Het leven gezien van beneden van Dimitri Verhulst (volgens sommige commentaren was het boek al niet echt om over naar huis te schrijven maar bon, ik wil het zélf lezen)
  • Radeloos en betoverd, een dichtbundel van Pat Donnez (radiomaker mét een prachtige stem en uitstekend interviewer, dichter en schrijver)

Op mijn lijstje staan ze alvast, maar wel samen met de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2016 (nog 3 te gaan!), enkele nominaties van de Hebban Thrillerdebuten 2016, enkele leesclubs en dan ook nog eens enkele bieb- en challengeboeken!   

Het is eens iets anders om vooruit te kijken. Maar wat heb ik deze maand allemaal gelezen? Het is weer een gevarieerd lijstje van 14 titels geworden:

  • qua thrillers las ik de uitstekende serie van de Bergmankronieken verder uit met Het stille meisje en De test van Hjorth & Rosenfeldt, voorlopig toch... (in het Zweeds), en las ik uit de bieb ook nog Schemertijd van Jorun Thørring
  • nog in het Zweeds, de gedachten van een filosoof, euh hond, van Håkan Nesser, waarover hij rouwde, Nortons filosofiska memoarer (dus vrij kort wel)
  • qua romans Tot morgen van de jonge Noorse schrijver Tore Renberg, Ik zag Menno van de Nederlandse Sandra Bernart, Blindelings van de Vlaamse Kris Van Steenberge en Het verslag van Brodeck van de Franse Philippe Claudel
  • Elsschot, Antwerpen en Coraline, van Bart Van Loo en Alain Giebens, "een reisgids, detectiveverhaal en liefdesroman in één" en een heerlijke verdere kennismaking met Willem Elsschot
  • Olijven moet je leren lezen, een korte praktische gids over hoe gedichten lezen van Ellen Deckwitz
  • een tweetalige versie van de dichtbundel Ariel van Sylvia Plath, niet eenvoudig en wel heel donker ook
  • met La voix humaine (in het Frans) van Jean Cocteau en De andere stem van Ramsey Nasr, een nieuwe poging in het lezen van toneel ondernomen, wat waarschijnlijk nog moeilijker is dan gedichten lezen. Twee monologen van gemiddeld 50 pagina's elk die ook weer in een theaterstuk van langer dan een uur worden omgezet. Als je dergelijk materiaal leest, moet je eigenlijk ook het décor erbij denken, de theaterzaal, de acteurs, de hele beleving uiteraard.... 
  • en nog een non-fictieboek, Marie - Overleven met de dood, van Marie Bamutese en haar man, VRT-journalist en kenner Centraal-Afrika, Peter Verlinden, een beklijvende persoonlijke getuigenis over de vergeten Rwandese genocide in het Congolese oerwoud in de jaren 1994-1997.

Blindelings van Kris Van Steenberge, Het verslag van Brodeck van Phillippe Claudel, en Marie-Overleven met de dood van Marie Bamutese & Peter Verlinden kregen van mij deze maand elk vijf verdiende sterren. Ik heb geen boeken in de Challenge-categorieën gestoken deze maand. Die 50 categorieën bereiken, wordt dan ook wel moeilijker en moeilijker! Dat komt ervan als je ook met veel andere dingen bezig bent natuurlijk. (^-^) 



Reacties op: Hebban Reading Challenge - september

Meer informatie