James Bowen en zijn straatkat Bob, ze zijn inmiddels wereldberoemd, YouTube staat vol met filmpjes, er zijn drie..." />
Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boek versus film: Bob de straatkat

op 06 april 2017 door

-Marieke-

Bob de straatkat: "Hoe ik het leven van een kat redde en hij dat van mij"

James Bowen en zijn straatkat Bob, ze zijn inmiddels wereldberoemd, YouTube staat vol met filmpjes, er zijn drie boeken en een film verschenen en ze toeren als popsterren langs talkshows over de hele wereld.

7d5d5a467fdb0d8c6f503e05df52cf82.jpgMaar de weg ernaar toe was lang en zwaar.

James Bowen, Australiër, vertrekt na en roerige jeugd op 18 jarige leeftijd naar Londen om met zijn muziek zijn geld te gaan verdienen. Het gaat niet zoals hij had gehoopt. Hij wordt dakloos en raakt aan de drugs. Dan komt hij onder begeleiding in een methadonproject en krijgt een kleine woning toebedeeld.
Op een dag vindt hij een gewonde kat in het portaal. Hij gaat ermee naar de dierenarts en koopt van zijn laatste geld antibiotica. Hij gaat nog op zoek naar het baasje van de kat, maar zonder succes. De kat besluit te blijven en James noemt hem Bob. Bob besluit niet alleen te blijven, maar loopt James overal achterna, tot in de bus op weg naar het centrum waar James op straat optreedt met zijn gitaar.

De combinatie van James en Bob, die inmiddels meereist op zijn schouder, blijkt een groot succes. Mensen willen selfies maken en ze worden beroemd op Facebook en YouTube. Hij wordt zelfs benaderd door een krant voor een item.
James gaat van muziek maken over op het verkopen van een straatkrant. Door Bob wordt hij ontzettend populair, wat tot jaloezie leidt bij andere verkopers en wat de nodige trubbels oplevert.
Zijn succes blijft niet onopgemerkt en de literair agent Mary Pachnos biedt hem een boekencontract aan. Samen met Garry Jenkins wordt het eerste - autobiografische - boek geschreven en uitgebracht in 2012.
Inmiddels zijn er meer dan een miljoen exemplaren van verkocht en is het vertaald in 25 talen (bron Wikipedia).

In 2013 volgt een tweede boek "de wereld volgens Bob", geschreven samen met James Buchan.

8715d90bf83c83a434588ac2a0ef4d91.jpg



De boeken
Het eerste boek Bob de straatkat vertelt het verhaal van James, het leven op straat en hoe hij de kat vindt. Het geeft een goed beeld van een dakloze persoon en laat zien hoe het leven op straat eruitziet, het gevecht tegen de afhankelijkheid van de drugs en het dagelijks moeten overleven. De strijd op straat met anderen, zowel mede-straatartiesten en krantenverkopers, maar ook de bureaucratie van het gewone leven. Politie, de begeleiding van het methadon project, zelfs de dierenbescherming komen voorbij. Ook het hebben van een vaste verkoopplek voor krantjes kan nog gedoe opleveren.

Gelukkig zijn er ook veel positieve mensen, die mede dankzij de charmes van Bob, James hebben geholpen te worden wie hij nu is.
Hartverwarmend zijn de mensen die blikjes eten kwamen brengen voor Bob, en die sjaaltjes gingen breien.

Het verhaal is bijzonder, maar de uitwerking in de boeken is wat fragmentarisch. Het is het verhaal van James en wordt wel chronologisch verteld, maar er is vrij veel herhaling. James is geen schrijver, maar juist met een co-schrijver had het wat meer een gebonden verhaal mogen worden. Neemt verder niet weg dat het gewoon makkelijk leest en dat je als lezer onvermijdelijk gaat houden van Bob.

Het tweede boek De wereld volgens Bob gaat verder waar het eerste ophield. In dit boek komt de relatie met zijn ouders meer naar voren en wordt het verhaal verteld van het 'ontdekt worden', het maken en uitgeven van het eerste boek. Mooi is hier de scene waarin James in een boekhandel zijn boek mag signeren. Hij kan zich niet voorstellen dat er ook maar iemand interesse heeft in zijn verhaal en al helemaal niet dat ze komen om het boek te laten signeren en kennis te maken. Dan staat er een enorme rij: voor hem en Bob.

Boeken met een happy end. Een succesverhaal van een vriendelijk persoon die eens diep is gezonken en met hulp en wilskracht op weet te krabbelen en nu succesvol is.

James Bowen zet zich nu in voor liefdadigheidsorganisaties die daklozen en drugsverslaafden helpen.

De film
0811a58d1813de84cee287b3fe96af85.jpg
In de film wordt James Bowen gespeeld door Luke Treadaway, en Bob speelt gewoon zichzelf! (Maar hij had ook zeven stand-ins.)

De film is gebaseerd op de boeken en volgt wel grotendeels de verhaallijn van James en Bob maar is wat meer geromantiseerd. Toch wordt het harde leven op straat en het leven van een verslaafde duidelijk in beeld gebracht. De teleurstellingen, het moeten voldoen aan bepaalde verwachtingen, de reacties op straat zowel positief als negatief en ook het afkicken van de methadon, niets wordt vermeden.

En daartussen is Bob. Regelmatig laat het beeld in de film de wereld zien zoals Bob het moet zien: laag bij de grond, de drukte en de dreiging van o.a. honden.

Hier en daar wijkt de film wat af van het boek, bijvoorbeeld de verhaallijn over zijn vriendin Betty. Voor het verhaal in de film is het zo wel mooi, maar het is gek om te zien als je het eerst anders hebt gelezen. (In het boek is het een 'goede' vriendin Belle, en ze woont niet in hetzelfde complex).
Ook de relatie met zijn vader wordt wat anders uitgewerkt, maar heeft wel overeenkomsten.

Het einde van de film is net als het tweede boek in de boekwinkel. Zo leuk om te zien dat de echte James Bowen daar een klein rolletje heeft!

Maar waar het vooral om gaat in deze film is Bob. En Bob is geweldig.

Ik ben fan van Bob!

Conclusie
Zowel de boeken als de film zijn zeer feelgood. Om even iets tussendoor te lezen zorgen de boeken voor een goed gevoel met een happy end, waarbij je nog wat opsteekt over de strijd van straatkrantverkopers en de liefde voor de kat.

De film sluit daar mooi op aan. Een feelgood film met een happy end.

Citaat James uit Bob de straatkat:

"Iedereen heeft soms een adempauze nodig, iedereen verdient een tweede kans. Bob en ik hebben de onze gegrepen".

Meer weten over Bob?

Volg Bob dan op Facebook - BOB, of op twitter - BOB of via Instagram - BOB

Officiële filmtrailer:



Reacties op: Boek versus film: Bob de straatkat

Meer informatie

Gerelateerd

Over

James Bowen

James Bowen

James Bowen is een Engelse schrijver en straatmuzikant. In de hal van zijn flat ...