Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boek versus film : Bruidsvlucht

op 12 september 2017 door

Ook in de #leesuiteigenkast maand hebben we een blog Boek vs Film. Deze keer: Bruidsvlucht van Marieke van der PolNiet alleen het boek stond nog ongelezen in de kast bij Marieke, ook de DVD lag onbekeken in een la. 

- door Marieke

Korte samenvatting:
Bruidsvlucht vertelt het verhaal van de drie jonge bruiden Ada, Marjorie en Esther en de ongebonden, ambitieuze Frank. Ze ontmoeten elkaar tijdens de beroemde luchtrace van Londen naar Nieuw-Zeeland in 1953. Vol hoop en verwachting beginnen ze aan hun nieuwe leven. Ze weten niet dat door de ontmoeting op deze vlucht, de 'Bride Flight', hun levens voor altijd verbonden zullen blijven. Schitterend verfilmd (Bride Flight) met onder anderen Karina Smulders, Waldemar Torenstra, Pleuni Touw, Rutger Hauer, Petra Laseur, Anna Drijver, Elise Schaap en Willeke van Ammelrooy.

Het boek
Wat had ik me nu weer op de hals gehaald. Naast drie boeken lezen voor een buddy-read, één voor een groepsrecensie en nog een boek voor een andere blog, bedacht ik dat ik ook voor boek vs film nog wel een boek kon inplannen. Het stond op mijn e-reader en dan heb je niet in de gaten hoe dik het is. 417 pagina's dus (volgens internet, op de e-reader kwamen daar nog een paar bij). En ik kwam ook niet gelijk in het verhaal, de deadline naderde snel. Toch had ik me geen zorgen hoeven maken, want na een paar hoofdstukken was ik compleet meegezogen in de levens van Ada, Marjorie, Esther en Frank. Wat een prachtig verhaal. De korte samenvatting hierboven is wel erg summier.

Het zijn drie jonge vrouwen, die het naoorlogse Nederland ontvluchten door hun verloofdes na te reizen die vertrokken zijn naar Nieuw- Zeeland voor een beter leven. Deze 'bruidjes' mogen meevliegen in een race van Londen naar Christchurch, een afmattende reis van 50 uur. Tussen deze vier mensen ontstaat een band, en hun wegen zullen blijven kruisen.
Het is prachtig zoals Marieke van der Pol de personages heeft neergezet, de gereformeerde Ada, die door haar geloof en de angst voor de straf na zonde, veilige keuzes maakt. Marjorie die tobt met problemen rond het krijgen van kinderen, Esther die alleen is achter gebleven nadat haar familie is weggehaald in de oorlog, en Frank die de oorlog in Java heeft meegemaakt en daar niet los van komt.
Het verhaal begint aan het einde, Frank is overleden en de drie dames komen naar de begrafenis, en van daaruit wordt het verhaal verteld van hun verleden. Dan komen er ook geheimen boven, die goed afgedekt waren. Is het nu dan tijd om die te openbaren?
Het is een verhaal vol liefde, vriendschap, geloof, onzekerheid, groei en mogelijkheden.
Ik heb ervan genoten.

De Film
Oei, een boek dat werkelijk prachtig is, zal de film het boek eer aan doen? Moet ik die film nog wel gaan kijken? De film-trailer haalt me over, die geeft me al kippenvel.

(Wikipedia:) 
Bride Flight is een Nederlandse film uit 2008 van Ben Sombogaart. Naar aanleiding van het scenario schreef auteur Marieke van der Pol de roman Bruidsvlucht. Deze roman kwam eerder uit dan de film. Ilse De Lange zingt en schreef de titelnummer Miracle. De film werd opgenomen in onder andere Nederland, Luxemburg en Nieuw-Zeeland.

Het zit me niet erg mee, de dvd speler doet het niet, de mini dvd speler loopt tot 2 x toe vast, de computer heeft met Windows 10 geen dvd programmaatje meer, en dus weer terug naar de mini dvd speler.
Met een mini schermpje is het toch allemaal niet zo overtuigend. Het boek wordt behoorlijk goed gevolgd, de acteurs en actrices zijn goed gecast en passen bij de personages. De film heeft internationale allure en toch weet het me niet zo te raken. Het boek is zoveel mooier, is uitgebreider, zorgt voor achtergrond informatie, wat af en toe mist in de film.
De beste stukken blijken in de film-trailer te zitten, die knap is gemonteerd. Het kippenvel dat de trailer opriep heb ik in de film niet meer terug gehad. Enkel de laatste scene, als de drie vrouwen achter in de auto weg rijden van de wijnboerderij weet me nog te raken.

Misschien dat ik de film over een paar maanden nog een keer ga kijken en dan op een groot scherm. Mogelijk komt die film dan meer tot zijn recht, ook omdat het dan niet direct na het boek is. Ik heb het zeker met plezier gekeken, maar voor mij is het boek toch echt beter dan de film.

 Meer boek versus film blogs bekijken? Klik hier.



Reacties op: Boek versus film : Bruidsvlucht

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marieke van der Pol

Marieke van der Pol

Marieke van der Pol is een Nederlands schrijfster en actrice. Ze speelde in dive...