Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekentip-estafette #5: Diana tipt Helma

op 07 juli 2017 door

In onze nieuwe rubriek: We Love Feelgood, de boekentip-estafette is het tijd voor de vijfde boekentip. Elke maand tipt een van onze We Love Feelgood-meiden een boek aan een ander. Dit mag een boek zijn in 'ons' eigen feelgoodgenre, dat de ander misschien niet zo snel zou oppakken, of een boek uit een heel ander genre! Zolang het maar wel een feelgoodtintje heeft. In mei tipte Janneke Diana, hoe is haar het lezen bevallen? En welk boek tipt Diana aan Helma?

- Door Diana -

In de blog van 7 juni was dit wat Janneke schreef:

‘Ik heb natuurlijk alle plankjes van Diana op Hebban even goed bekeken en zie een mix van literatuur, spanning en young-adult. Maar Feelgood heeft toch wel de overhand. Daarom heb ik voor een boek gekozen die niet teveel uit haar comfortzone ligt, maar misschien wel iets anders is dan wat Diana normaal leest.

Het verhaal gaat over de bijna vijftigjarige Alice. Ze heeft een druk leven, een belangrijke baan, kinderen, een echtgenoot en dan wordt ze ziek. Ze krijgt te horen dat ze vroege alzheimer heeft. Ze raakt haar baan kwijt en haar grip op het dagelijkse leven. Ik las dit boek vorig jaar en was er erg van onder de indruk. De manier waarop Alice met haar ziekte omgaat en haar een nieuwe kijk op het leven geeft, vond ik indrukwekkend en bijzonder om te lezen.’

Ik mis mezelf – Lisa Genova

Eerlijk is eerlijk. Toen ik de cover van het boek zag, werd ik niet direct wild enthousiast. Ik wist door Jannekes beschrijving dat het over vroege Alzheimer ging en dat trok juist wel de aandacht. Ik startte de zoektocht naar het boek. Nieuw heb ik het niet kunnen vinden, dus ik deed mijn allereerste aankoop ever via Marktplaats. Ik kreeg een prachtig ongeschonden exemplaar binnen.

Ondanks dat de cover mij in eerste instantie niet intrigreerde, had ik wel veel zin om het te lezen. Tijdens mijn weekendje weg met de familie kwam ik er niet aan toe om erin te beginnen en achteraf ben ik daar blij om. Het boek raakte me en zette me aan het denken.

Alice heeft vroege Alzheimer en het verhaal is vanuit haar perspectief beschreven. Elk hoofdstuk beslaat een maand en dat laat zien hoe snel de ziekte zich kan ontwikkelen. De ziekte is een sluipmoordenaar, niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de naasten. Ontkenning van alle kanten, ongeloof en onbegrip komen duidelijk naar voren in dit verhaal. Ook de medische kant wordt belicht, waardoor je ook nog iets van het verhaal opsteekt. Het einde was te verwachten, maar omdat ik zo door het verhaal gegrepen was, was ik een detail vergeten. Ik was alsnog verrast door het einde dus.

Ik mis mezelf was voor mij een bijzondere reis. Een reis vol ongeloof, verontwaardiging, maar ook een lach en een traan. Een boek dat ondanks het onderwerp voor mij toch feelgood was, omdat ik het met een tevreden gevoel weer dicht sloeg.

Mijn tip voor Helma

Maanden geleden was ik enorm enthousiast over Cinder van Marissa Meyer. Ik kan me zo voorstellen dat Helma denkt dat ik die aan haar ga aanbevelen. Ik zou Diana niet zijn als ik voorspelbaar was, dus ik heb Helma’s boekenplankje afgezocht. Ik zag veel feelgood, thrillers en literatuur.

En ik zag een boek dat ze toch snel van haar lijstje af moest strepen.

Een aantal jaar geleden maakte ik via het Ezzulia forum kennis met Kim Moelands. Haar man leefde volgens mij nog, of was net gestorven. In ieder geval vertelde ze over haar boek, Ademloos, waarin ze over de strijd met taaislijmziekte vertelt.

Kim Moelands is een positief persoon. Over de manier hoe zij in het leven staat en met de dingen omgaat die in haar leven gebeuren, kan ik alleen maar respect hebben. Pak de tissues erbij, neem een lekker glas drinken en laat je meevoeren door het verhaal van Kim. Ik wil er niet te veel over vertellen, voor mij is dit een boek dat je alleen ervaart door het te lezen. Ik ben erg benieuwd wat je in augustus over dit boek te vertellen hebt.

Mijn tip voor Helma

Ademloos – Kim Moelands



Reacties op: Boekentip-estafette #5: Diana tipt Helma

Meer informatie

Gerelateerd