Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekevent: Meisjes met Lef

op 15 mei 2017 door

Meisjes met Lef! De kleine zaal op de vierde verdieping van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam was vrijdagavond het toneel voor een informatief event en boekpresentatie van "Het boek voor meisjes met lef!"van de Amerikaanse Caroline Paul.

Als razende reporter van Hebban We Love Feelgood was Marieke erbij, samen met haar eigen meisje met lef: dochter Jasmijn.

Een feelgood uitje met lef
Een moeder-dochter uitje, wat is nu meer feel-good dan dat? Jasmijn moest nog werken tot zes uur, maar gelijk van het werk zijn we naar het station gefietst en met de trein naar Amsterdam vertrokken. Alleen al voor de reis naar Amsterdam hadden we de nodige lef nodig, we trotseerden donder, bliksem, hevige regenbuien. En ook Pakhuis de Zwijger zelf was een uitdaging, want om op de vierde verdieping te komen moesten we heel wat trappen op (en nee, de lift was niet avontuurlijk genoeg).

De vierde verdieping bood een prachtig uitzicht over het water, maar daar waren we niet voor gekomen. We waren hier voor Meisjes met Lef.

Phaedra Werkhoven presenteerde de avond. Zij schreef de inleiding voor het boek en heeft het ook bewerkt zodat het in Nederland kon worden uitgegeven.

Het boek
Het boek Meisjes met lef is geschreven en geïllustreerd voor meisjes (en vrouwen!) met lef. Het is volgens Phaedra erg humoristisch en ze heeft tijdens het lezen veel gelachen. De meisjes van 12/13 jaar zijn de eigenlijke doelgroep, maar ook voor oudere meisjes en volwassenen is het een boek dat helpt om eens anders te kijken naar wat meisjes en vrouwen kunnen.

Het boek is een "Epische gids voor een avontuurlijk leven" (geweldige sub-titel), met o.a. verhalen van vrouwen die in de geschiedenis grootse dingen hebben gedaan, maar die door de mannelijke (!) geschiedschrijvers succesvol zijn weggemoffeld, Wie wist dat de eerste persoon die in een ton de Niagara Falls afdaalde een vrouw was? Wij niet!

Voorgedragen column "Durf te falen"
Phaedra Werkhoven
schreef voor deze avond ook een column, welke ze voordroeg. Over haar kritiek die ze kreeg op haar 'laat maar waaien moederschap', over haar mening dat 'motivatie uit jezelf moet komen' en over de stap naar avontuur om alleen verder te gaan 'zelf regelen, mijn weg en mijn eigen leven'.

Een column met een duidelijke boodschap:
"Wat is nou lef, eigenlijk?" Durven te zien dat falen geen falen is, maar dat je het tenminste hebt geprobeerd. Durf te falen". 

Helaas is deze column enkel op deze avond ten gehore gebracht en is nergens gepubliceerd en na te lezen.

72fecc4003d115cf94b63a2e856f3672.jpg

Caroline Paul
Daarna kwam 'special guest' Caroline Paul zelf aan het woord op een groot scherm. Als een soort stand-up comedian heeft ze een voorstelling gegeven over Bravery. Dit optreden is wel erg Amerikaans, maar ook erg leuk om te zien en te horen wat ze heeft te vertellen, Met veel humor vertelt ze over haar leven, haar poging om een wereldrecord "12.5 miles kruipen" te vestigen, haar leven als brandweervrouw en haar ervaringen als para-glider.

Het is terug te kijken via ted.com:  Link naar Bravery

Ze zegt: "als ouders angstig zijn, worden de kinderen ook angstig, juist door de vele waarschuwingen". En over het opvoeden: "Waarom worden meisjes overal voor gewaarschuwd en jongens juist gestimuleerd om dingen te doen?"

Haar boodschap is: angst is goed, maar gebruik het nuttig, doe dingen, laat ze niet! Become Brave!

d8a15640c27595b7d573d4e15c39cbf2.jpg

Als intermezzo zong Aafke Romeijn (muzikant, journalist en schrijver) een eigen nummer "Kalasnikov" en begeleidde ze zichzelf op de piano.

Lef op de Tractor
Inspirerend was het interview dat daarna volgde. Phaedra Werkhoven interviewde Manon Ossevoort (met meisje met de tractor). Met recht een 'meisje met lef'. Zij presteerde het om met een tractor het halve continent te doorkruisen, tot aan de Zuidpool aan toe. Dat het iets langer duurde dan gepland (1 jaar 8 maanden versus 9 jaar), maakt het extra bijzonder. Een reis met een snelheid van 5 à 10 kilometer per uur, dwars door Afrika, op zoek naar bijzondere mensen. Ook de uiteindelijke bestemming: Zuidpool (-58C) was een staaltje lef!

Ze heeft op haar reis ook wel minder prettige situaties meegemaakt, maar heeft zich steeds kunnen redden. Haar tip: "luister naar dat stemmetje dat in je zit, die heeft vaak gelijk (gebruik je intuitie)."

Haar enthousiasme was heerlijk om naar te luisteren, ook mijn dochter was onder de indruk van haar verhaal. Haar boek (waar het deze avond niet om ging), ga ik zeker lenen van de bieb, ze heeft mij nieuwsgierig gemaakt.

Man met lef?
Na Manon schoof Maxim Hartman aan. Hij ergerde zich aan het feit dat vrouwen teruggrijpen naar een slachtofferrol. Maar hij werd tegengesproken door de aanwezige dames. Het draait nu juist niet om die slachtofferrol, maar het vinden van lef, om juist dingen te doen.
Maxim had voor deze avond ook een column geschreven en voorgedragen. Zijn boodschap: "Om dingen te durven doen helpt het als je wordt gestimuleerd, maar nog belangrijker: Je moet het ZELF doen! Heb schijt aan alles en iedereen en Gewoon DOEN".

3c528ef0db8cf8acea475afb188ac4bf.jpg

Panelgesprek
Maxim maakt het toneel vrij voor een panelgesprek met Aafke Romeijn, Hadjar Benmiloud (columniste en oprichtster van Vileine.com), Manon Ossevoort en Linda Vermaat (documentairemaakster Twentie Four), allmaal dames met lef.

Phaedra legde de dames een aantal vragen voor, zoals: "Wat is het engste dat je hebt meegemaakt", waarbij de antwoorden uiteenliepen van "bevalling" tot "kwetsbaar opstellen". Maar ook wilde Phaedra van de dames weten hoe ze waren opgevoed, met welke normen en waarden. En ook hier uiteenlopende antwoorden zoals "gender neutraal" en "zeer vrij, mijn ouders zijn me eens 3 dagen vergeten". Die opvoedingen bleken toch een goede basis te zijn voor hen om tot succesvolle dames met lef op te groeien.

De Kruittoren
Marco Mout had twee jonge meiden met lef: Lindsay en Arwen (eigenlijk moet ik zeggen: jonge mensen) meegenomen vanuit Zutphen. Hij heeft daar een bijzondere werkplaats: Atelier & Maakplaats de Kruittoren, waarin jongeren kunnen werken aan eigen projecten onder goede begeleiding van profi's, maar vooral met elkaar. Iedereen helpt elkaar, meisje/jongen, jong of oud, dat maakt niet uit. Eén regel: Moeders zijn verboden. (En dat werkt). Lindsay en Arwen lieten wat resultaten zien uit het atelier, en deden volop mee in de discussie van het panel. Niks softe meisjes, meisjes hoeven niet onder te doen voor jongens, ze zijn gelijk!

Meer weten over dit bijzondere project? Zie de Kruittoren

Als afsluiting zong en speelde Aafke Romeijn "Huilend naar de club" van de Jeugd van tegenwoordig.

Conclusie
Pepper Books, bedankt voor de uitnodiging. Het was een inspirerende avond. We vertrokken vol goede moed en lef weer de regen in. Kleine moeite, gewoon doen (bovendien was het overdekte hokje van de tram slechts 100 meter van het Pakhuis verwijderd). en schijt aan alles hebbende, hebben we een heerlijke swirl gekocht op het station! Gewoon Doen! En zo sloten we feelgood af in de trein naar huis.
6ebb645c022d4b16b3814859ba24c046.jpg











Reacties op: Boekevent: Meisjes met Lef

Meer informatie

Gerelateerd

Over