Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy lezen: Bickle

op 01 november 2017 door

Jullie zijn gewend om alleen op zaterdag buddyreads te lezen, maar vandaag is er een extra buddyread. Hoe leuk is dat. Sanne en Nathalie lazen samen Bickle van Jantien van Driel.

Samenvatting
Sabine ontdekt dat haar man vreemd gaat en wordt dan gedumpt door haar man. Van het luxe leventje van zijn geld gaat ze naar een wereldje waar ze haar spullen op Marktplaats moet verkopen om rond te komen. Maar dan ontmoet ze een jeugdvriendin die haar misschien wel kan helpen. Samen vertrekken ze naar Curaçao, naar het huis van haar vader, die misschien wel werk voor haar heeft.

Nathalie: deze maand lezen we twee boeken samen. Wat leuk. Voor vandaag lazen we Bickle van Jantien van Driel. Ik was al heel benieuwd naar dit boek en heb dan ook al een klein stukje gelezen. Het gaat hoofdpersonage Sabine vast nog moeilijk worden, van verwend luxe leventje naar een leventje zonder cent te makken.

Sanne: zeker leuk dat we twee boeken samen lezen, Nathalie! En dan ook nog twee interviews. Maar nu eerst Bickle. Op basis van de cover en dan vooral de sticker "meer dan een boek" heb ik de verwachting dat het een soort van zelfhulp boek is. Non-fictie in fictie of zo. Over hoe vast je leven kan zijn en wat een dal voor mogelijkheden kan geven. Ik ben benieuwd of die verwachting gaat uitkomen. Ik vind de cover in ieder geval al erg mooi, dat rustige groen met die glimmende gouden sleutelhanger.

Nathalie: de cover is inderdaad mooi en past goed bij het verhaal. Als personage vind ik Sabine leuk neergezet, ze is een echte doorzetter en gaat niet bij de pakken neerzitten. Ik moet wel heel erg wennen aan de schrijfstijl. Ik vind het af en toe wel net iets te statisch en mis een bepaalde spanning. Sabine beseft dat ze haar leven aan zich voorbij heeft laten kabbelen, maar het eerste gedeelte komt ook net iets te kabbelend op mij over.

Sanne: ik ben nu halverwege het boek en het verhaal heeft een wending gekregen die ik niet zag aankomen. In het eerste deel vond ik veel herkenning. In die zin dat ik ook al een lange relatie heb (in tegenstelling tot Sabine wel gelukkig), maar me wel kan voorstellen dat je je gaat afvragen wie je zelf bent en je misschien wat bent ingekakt de laatste jaren. Maar het vertrek naar Curaçao... Met grote letters staat er "gevaar!", maar naïef als Sabine is, stapt ze toch in het vliegtuig. Het boek begint nu een andere wending te krijgen. Ik begrijp nu ook wat Bickle is, dat wist ik van te voren niet. Misschien had dat de verwachting al anders gemaakt.

Nathalie: Als ze naar Curaçao gaat vind ik het verhaal wel meer vaart krijgen, maar ik vind Sabine niet zo leuk meer. Ze was een verwend nest, en in mijn ogen blijft ze dat door de keuze die ze maakt met wat ze wil gaan doen. Ze denkt alleen maar aan snel weer rijk willen worden. Ik had verwacht dat in dit verhaalgedeelte dat zelfhulpthema verwerkt zou worden. Dat hier die beloofde universele laag zou zitten: Hoe blijf je voor jezelf kiezen? Hoe blijf je trouw aan jezelf? Ook als je in een diep ravijn dondert. De uitkomst voor Sabine is onrealistisch voor degenen die dit boek om deze reden willen gaan lezen. Het is een leuk boek, maar het is niet wat ik ervan had verwacht.

Sanne: Ik ben het met je eens Nathalie. Ik had verwacht dat er een eyeopener voor de lezer zou volgen, blijf bij je gevoel en bij jezelf, geld is niet alles, maar dit aspect komt niet helemaal uit de verf. Het is daarmee een leuk boek, maar niet wat ik er van te voren of tijdens het lezen van had verwacht. Ik werd als lezer hierin wat heen en weer geslingerd en op het verkeerde been gezet, mede doordat gedurende het verhaal Bickle steeds een andere betekenis kreeg (een filmpersonage, een wapen en een doorzetter). Desondanks vond ik het erg fijn leesbaar en heeft het me wel doen nadenken over mij als uniek persoon; verlies jezelf niet uit het oog!

Bickle is een roman met een vleugje spanning en een sprankeltje coaching. In het boek draait alles om de liefde, maar ook om de liefde voor jezelf. Tijdens het lezen zijn wij wat in verwarring geraakt, misschien dat het interview met Jantien een hoop zal verduidelijken. Deze zullen we volgende week woensdag plaatsen.

Wil je de recensies van Nathalie en Sanne lezen, kijk dan hier en hier.



Reacties op: Buddy lezen: Bickle

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jantien van Driel

Jantien van Driel

Jantien van Driel (1971) is schrijfcoach en tekstschrijver. Al honderden mensen ...