Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy lezen: De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry van Rachel Joyce

op 15 april 2017 door

Inmiddels al een vertrouwd topic; zaterdag is de dag van het "Buddy-lezen" op onze spot We Love Feelgood. We zijn natuurlijk fervente lezers van feelgood boeken en elke week gaan twee van onze teamleden aan de slag. Ze lezen en bespreken hetzelfde boek.

Deze week was het de beurt aan Mandy en Lore, zij lazen samen De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry van Rachel Joyce. 

Wanneer Harold Fry op een doordeweekse ochtend zijn huis verlaat om een brief te posten, weet hij nog niet dat hij op het punt staat naar de andere kant van het land te lopen. Hij draagt geen wandelschoenen, heeft geen kaart en geen telefoon bij zich. Hij weet alleen dat hij moet blijven lopen. Zijn vrouw wacht thuis en probeert erachter te komen waarom Harold vertrok. Ondanks de fysieke afstand komen ze steeds dichter tot elkaar.

Mandy: Hey Lore, leuk dat je met mij dit boek wilde lezen. Het boek stond al een lange tijd in mijn kast te wachten en ik dacht: het is weer eens wat anders dan een standaard liefdesverhaal. Het is het debuut van Rachel Joyce. Had jij al eens van haar gehoord of al eens iets gelezen van haar? 

Lore: Toen je het boek voorstelde, heb ik het meteen opgezocht. Ik had nog nooit van het boek of van Rachel Joyce gehoord. Toen ik de korte samenvatting las, was ik meteen overtuigd. Het leek me ook een absolute feelgood zonder het typische liefdesverhaal. De cover spreekt me wel niet echt aan. Het is zo druk en ik snap het idee erachter niet echt. Wat vind jij van de cover?

Mandy: Ik vind de cover een beetje mysterieus. Je ziet een man in een soort heuvellandschap. Ik ga ervan uit dat die man Harold Fry is, maar waar het verhaal zich afspeelt blijft nog een verrassing. Wat vind je tot nu toe van de schrijfstijl? 

Lore: Ik ben nu ongeveer op een derde. Het gaat bij mij niet zo goed vooruit. Ik snap het boek nog niet volledig. De schrijfstijl vind ik wel leuk maar ik snap nog niet zo goed waar het boek om draait. Harold maakt de spontante beslissing om een onmogelijke wandeling te maken en af en toe ontmoet hij mensen. Ik mis precies nog iets wat net dat extra toevoegt aan het verhaal. 

Mandy: Ik begrijp heel goed wat je bedoelt. Het boek is tot nu toe totaal niet wat ik ervan verwachtte. Het doet me sterk denken aan de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Heb je dat boek toevallig ook gelezen? 

Lore: Nee, ik heb er al wel van gehoord. Het sprak me niet echt aan dus daarom heb ik het ook nog niet gelezen. Als je er hetzelfde gevoel bij had, zal het ook niet snel voorkomen dat ik het lees denk ik.

Mandy: Het boek lijkt maar niet op te schieten. Er komt wel een wending, waarin verschillende mensen zich bij hem aansluiten, maar dit levert alleen maar vertraging op, waardoor het boek nog meer stil lijkt te staan. Waar je wel achter komt is waarom hij de reis eigenlijk maakt en wie Queenie is en wat zij voor hem betekent. Wat vind jij van de personages?

Lore: Ik vind het nog steeds niet echt beter worden, dus dat gaat niet meer veranderen vrees ik. Ik moet wel zeggen dat ik de stukken van Maureen wel leuk vind. Die zouden er meer en langer mogen zijn. Zij heeft ten minste nog iets anders te vertellen dan 'ik loop langs een weg'. 

Mandy: Al met al zijn we nog niet zo positief geweest over het boek. Het is dan ook niet echt wat we ervan verwacht hadden. Als Hebban halve sterren zou geven, zou ik het 2,5 ster waard vinden, maar omdat dit niet het geval is, rond ik het af naar boven en maak ik er 3 van, omdat ik het concept best leuk vind, maar de uitwerking wat minder. Hoeveel sterren geef jij het boek uiteindelijk? 

Lore: Ik heb het boek ook 3 sterren gegeven. Naar het einde toe was ik het boek eigenlijk een beetje beu. Al de onenigheid over het samen wandelen en dan dat verhaal over David. Het kwam over alsof ze toch nog wat wilde toevoegen aan het verhaal, maar voor mij is er te weinig aandacht aan besteed in het begin om het echt een ontknoping te maken. 

Mandy: Wat ik teleurstellend vond, is dat hij het hele eind heeft gelopen en als je het zwart-wit bekijkt, Queenie eigenlijk helemaal niet meer gesproken heeft. Volgende keer gaan we toch maar weer voor een liefdesverhaal, vind je ook niet? ;) 

Wil je onze recensie lezen? Lees dan hier de de recensie van Lore en hier de recensie van Mandy. Alle recensies op Hebban vind je hier: lezersrecensies.



Reacties op: Buddy lezen: De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry van Rachel Joyce

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rachel Joyce

Rachel Joyce

Rachel Joyce (1962) is schrijfster en actrice. Ze speelde bij de Royal Shakespea...