Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy lezen - Drie vrienden een huis (en een klusjesman) van Astrid Harrewijn

op 26 augustus 2017 door

Het is zaterdag en dat betekent dat het weer tijd is voor onze vaste rubriek van de week: Buddy lezen! Dit keer lezen Nathalie en Helma Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) van Astrid Harrewijn. Anders dan andere buddyreads is dat Sanne dit keer aanhaakt, zij heeft het boek geluisterd. Hoe hebben ze het boek ervaren? Dat lees je vandaag.

Over het boek:

Noor, de ideale vriendin en dochter, krijgt een prachtige baan aangeboden als conservator bij het Van Gogh-Museum. Een kans die ze met beide handen aangrijpt, ook al moet ze ervoor van Maastricht naar Amsterdam verhuizen. Deze drastische stap wordt haar niet in dank afgenomen door haar vriend en ouders. Haar jongere zusje Kiki, nog geen dertig, bewust single, wild en onbezonnen, werkt voor kunstenaar Jeff Koons en brengt zijn nogal spraakmakende tentoonstelling naar het Stedelijk in Amsterdam. En dan is er nog Noors studievriend Joost, een archeoloog en kunsthistoricus die als adviseur bij het Rijksmuseum werkt.

Noor, Kiki en Joost betrekken samen een ietwat verwaarloosd pandje aan de Herengracht. Ze delen lief, leed en de voordeur met elkaar en kennen maar één harde regel: thuis wordt er niet gesproken over werk. Tot Noor op een groot schandaal in de kunstwereld stuit. Haar vrienden moet ze erbuiten houden, haar geliefde wil niets horen over het werk dat ze belangrijker schijnt te vinden dan een leven met hem, en als ze niet oppast brengt ze zichzelf ook nog in gevaar.

Dit vonden wij ervan:

Nathalie: Twee lezers, een luisteraar en een boek. Leuk dat we deze buddyread met zijn drieën doen. Ik heb al meerdere boeken van Astrid Harrewijn gelezen, nog niet allemaal, maar vind het tot nu toe altijd fijne boeken. Hebben jullie andere boeken van haar gelezen? 

Het begin van Drie vrienden wekt al meteen een bepaald beeld in me op. ik zie Noor al helemaal voor me, in dat krappe kamerwoninkje, haar droombaantje bij het van Gogh museum en een mopperende vriend in Limburg. Ik vind het wel raar dat Noor in Amsterdam woont en haar geliefde in Limburg. Wat vinden jullie hiervan?
En wat vinden jullie van Van Gogh? ik heb helemaal niets met zijn schilderijen, zijn schilderstijl vind ik absoluut niet mooi.

Sanne: Haha mooie titel Nathalie, misschien moeten we die eens onthouden voor ons eigen WLFG boek ;-) Leuk dat ik bij jullie mocht aanhaken met mijn luisterboek. Ik moet bekennen dat ik nog niet eerder iets van Astrid Harrewijn had gelezen, maar ik hoorde al zoveel goede dingen, dat de boeken al eventjes op mijn 'wil ik lezen' plank stonden. Dit was een mooie gelegenheid voor een eerste kennismaking en de eerste indruk is goed, ondanks de voorleesstem, die erg blikkerig klinkt. Kunst heeft altijd mijn interesse gehad, en Harrewijn heeft zo'n prettige en grappige manier van vertellen, dat ik gelijk in het boek gezogen ben. Ik vind feelgood en kunst een bijzondere maar erg toffe combinatie. Past dat voor jullie binnen het feelgoodgenre?

Ook ik zie Noor helemaal zitten in Amsterdam, in haar kleine kamertje. Ik vind het erg knap dat ze haar droom achterna is gegaan en volhoudt aan dat wat ze graag wil doen, maar ik ben al vrij snel geirriteerd door die bekrompen Ewald en moeder die niet achter Noor staan. Ik vind dat zo apart. Ik vond dit echt tenenkrommend, hoe was dat voor jullie?

Helma: Ik heb Miss Match en Miss Communicatie van Astrid gelezen en daar erg van genoten. Ik vind haar schrijfstijl erg prettig. De woorden die ze haar hoofdpersonen in de mond legt zijn geloofwaardig en niet gekunsteld: het lijken net echte mensen! Ik vind het eerlijk gezegd niet zo heel vreemd dat Noor een weekendrelatie heeft. Daarin zijn ze toch echt niet de enigen. Wat ik niet snap is dat Ewald daar zo spastisch mee omgaat. Hij kan toch ook gewoon blij voor Noor zijn dat ze haar droom kan waarmaken en eens een weekendje richting Amsterdam komen? Zeker als ze haar intrek in het klushuis heeft genomen. En de moeder van Noor en Kiki vind ik ook wel een geval apart, zeg. Inderdaad tenenkrommend Sanne. En wat betreft de schilderijen van Van Gogh, Nathalie, daar hou ik juist weer wel van. Grappig hoe smaken kunnen verschillen.

Nathalie: Zeker knap dat Noor haar droom probeert na te jagen, ondanks dat haar vriend en haar moeder haar juist proberen tegen te houden. Dit geeft mij bewondering voor Noor, ik vind Ewald en haar moeder egoïstisch. Ik vind het jammer dat Ewald haar niet steunt.

Sanne: De beschrijvingen in het boek over het van Gogh-museum, van Gogh zelf en zijn schilderijen vind ik erg goed gedaan door Harrewijn en ze zijn voor mij aanleidingen om binnenkort nog eens naar het museum te gaan. Hebben jullie dat ook? Ondanks dat ik in het begin erg moest wennen aan het boek vanwege het blikkerige geluid van het voorlezen, vond ik het een erg prettig feelgood boek. Het bevat romantiek, humor en dat extraatje in de vorm van kunst. Ik zou het een ander aanraden.

Helma: Dat zou ik ook doen, Sanne. Het is nergens zoetsappig, maar een beetje zoals het echte leven. Dat extraatje in de vorm van kunst sprak mij ook aan. Nou heb ik zelf ooit eindexamen gedaan in kunstgeschiedenis, dus dat interesseert me sowieso wel. Zo ben ik zelf een stuk minder gecharmeerd van de kunst van Jeff Koons. Grappig hoe Astrid de kunstuiting die Kiki aan de man moet brengen heeft verzonnen. Het zou zo maar iets kunnen zijn wat Koons ook daadwerkelijk zou maken.

Nathalie: Ik ben vorig jaar in het Van Gogh museum geweest, maar ik vind die schilderstijl van hem gewoon niet mooi. Maar dat stoort mij niet in het boek hoor, ik vind het juist leuk dat Astrid een hele andere setting maakt dan de meeste boeken, door juist musea te gebruiken. Dit vind ik een pluspuntje voor het boek en ze heeft het kunstwereldje mooi beeldend en overtuigend neergezet. Het voelt zo werkelijk aan.

Ik vind het een goed boek en wil de andere delen ook gaan lezen. Moet denk ik maar gaan opschieten met deel twee, in oktober komt deel drie van deze serie uit.

Helma: Ik ben wel nieuwsgierig hoe het verder gaat. Dit boek wordt verteld vanuit Noor en het tweede deel vanuit Joost. In het derde deel lezen we het verhaal vanuit Kiki. Lijkt met leuk om ook het verhaal vanuit hun standpunt mee te krijgen. Dus ja, ik ben wel van plan om de andere delen ook te lezen.

Conclusie:

Wij hebben genoten van de avonturen van Noor. Onze recensies lees je hier: Nathalie, Helma en Sanne.



Reacties op: Buddy lezen - Drie vrienden een huis (en een klusjesman) van Astrid Harrewijn

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Astrid Harrewijn

Astrid Harrewijn

De Nederlandse schrijfster Astrid Harrewijn (1963) heeft rechten gestudeerd en h...