Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy lezen: Echte liefde vind je in de boekhandel van Veronica Henry

op 18 februari 2017 door

Buddy lezen

Als leden van de club van 10 zijn we natuurlijk ook fervente lezers. Je hebt eerder al gelezen over het “Buddy-lezen”, dit keer lees je over het boek dat Diana en Sanne samen lazen.

Diana en Sanne lazen Echte liefde vind je in de boekhandel van Veronica Henry. 

Korte samenvatting
Nightingale Books, aan de hoofdstraat van een Engels stadje, is een droom voor de echte boekenliefhebber. Emilia Nightingale heeft het echter moeilijk en de verleiding om de winkel te verkopen is groot. Maar ze heeft haar pas overleden en zeer geliefde vader beloofd dat ze zijn werk zou voortzetten. Ook de klanten willen graag dat de boekwinkel blijft. Sarah Basildon, de eigenaresse van Landgoed Peasebrook, kwam vaak haar hart uitstorten. Of had zij ook een andere reden om langs te komen? Gelukkig heeft Emilia naast beste vriendin Andrea en collega Dave ook heel veel aan Marlowe, een goede vriend van haar vader - die een stuk jonger blijkt te zijn dan ze dacht... Echte liefde vind je in de boekwinkel is het hartverwarmende verhaal van Emilia's gevecht om de boekwinkel open te houden, van haar bijzondere vader en van haar liefde voor haar klanten en de boeken die ze allemaal liefhebben.

Hé Sanne, wat leuk om samen Echte liefde vind je in de boekhandel te lezen. Al voordat ik begon moest ik even denken aan mijn favoriete boekhandel, Gianotten Mutsaers in Tilburg. Een boekwinkel waar ik al van kleins af aan kom en waarvan ik dolblij ben dat-ie met crowdfunding overeind heeft weten te blijven. Heb jij speciale herinneringen aan een boekwinkel?

Echt romantisch zijn mijn herinneringen misschien niet, tenminste niet zoals in Echte liefde vind je in de boekhandel, maar ik heb wel speciale herinneringen aan een boekhandel in het bijzonder. Ik vond het heerlijk als ik op zaterdag met mijn vader mee mocht naar Nawijn en Polak in Apeldoorn, waar hij vervolgens tijden kon rondneuzen. In de Kinderboekenweek mocht ik altijd zelf een boekje uitzoeken, dat voelde erg speciaal. Ik probeer met mijn eigen kinderen ook herinneringen in de boekhandel te maken. Helaas moet ik mijn vader missen, en vind het verlies van ouders in het boek dan ook best ontroerend. Ik liet mijn eerste traantjes al vrij snel in het boek, hoe was dat voor jou Diana?

Ik herken dat helemaal. Ik heb dan gelukkig nog geen ouders verloren, maar ik kan me het verdriet erg goed voorstellen. De leegte die Emilia overvalt kan ik me heel goed voorstellen. Ook haar drang om de boekhandel overeind te houden, is iets waar ik me erg goed in kan inleven. Ook ik zou het levenswerk van mijn vader niet op willen en kunnen geven.
Wat ik overigens zo fijn vind, het boek en verhaal doen heel erg Engels aan. Ik voel gewoon de Engelse gezellig- en kneuterigheid. Ik zou er zo willen wonen. Heerlijke kleine kopjes thee met zelfgemaakte bitterkoekjes, daar in dat chique gedeelte van Oxford. Alleen valt het me op dat de Engelse woorden zo veel mogelijk vertaald zijn. Zo wordt de boekhandel Nightingale Boeken genoemd. Ik vind dat jammer, het haalt voor mij de Engelse sfeer een beetje weg. Ervaar jij dat ook?

Zelf had ik er niet zo bij stil gestaan, maar ik snap wel wat je bedoelt. Nightingale bookshop of zelfs Nightingale boekhandel was prima en wat mij betreft passender geweest. De omschrijvingen doen mij verder wel erg Engels aan en ik zie me het dorpje en de boekhandel dan ook direct voor me. Wat zou ik graag eens een kijkje nemen in Nightingale Boeken wie weet levert het nog een leuke vriendschap op! Ik kreeg wel een erg Kerstig gevoel bij het boek, wat dat betreft had het ook prima in de december maand kunnen verschijnen. 

Een leuk detail vind ik alle boeken die genoemd worden. Het is bijna een sport om ze even op te zoeken en te bedenken of dat boek nog op de te lezen lijst moet komen. Maakte de schrijfster jou ook nieuwsgierig naar de boeken?

Een erg leuk element aan het boek inderdaad, echt iets voor boekfanaten! Een enkel boek heb ik even opgezocht, veelal waren het voor mij bekende titels. Een prachtig citaat vond ik op bladzijde 272, eentje die perfect omschrijft waarom ik graag lees: "Dat was dus waarom mensen lazen. Omdat boeken dingen uitlegden, hoe je dacht en hoe je je gedroeg. En ze lieten je beseffen dat je niet alleen stond in dat doen wat je deed en voelen wat je voelde." Heb jij nog een mooi citaat of passage in het boek gevonden die je is opgevallen?

Nee. eigenlijk viel me dat een beetje tegen. Er gebeurde ook zo ontzettend veel en er waren zoveel personages, dat er geen enkele echt zo tot leven kwam dat zijn of haar quote me inspireerde. Dat vind ik wel jammer, want ik hou van boeken die uitspraken bevatten waar ik wat mee kan. Overigens, waar ik me aan ergerde was de perfectheid van Julius. Hij leek wel een God, kon bij niemand iets verkeerd doen. Hoe heb jij dat ervaren?

Nee, dat had ik dan weer niet. Mooi om te zien hoe je samen een boek kunt lezen en toch anders kunt ervaren! Julius gaf iedereen in z'n omgeving een goed gevoel, was er voor ze als ze het moeilijk hadden, om wat voor reden dan ook. Maar op zakelijk vlak heeft hij het niet fantastisch gedaan en dat maakte hem wel menselijk. Inmiddels is het boek uit en kan ik zeggen dat Echte liefde vind je in de boekhandel een fijn tussendoortje was. Een echt feelgoodboek, ondanks dat het boek wellicht wat verdrietig start. Halverwege het boek vond ik wel dat er wat veel personages en verhaallijnen waren, die allemaal nog "afgewerkt" moesten worden in de laatste pagina's. Het boek krijgt van mij drie sterren. Wat is jouw uiteindelijke oordeel Diana?

Ik heb het boek drie sterren gegeven. Ik vond het erg leuk om even in Engeland te zijn en te genieten van de enorm Engelse sfeer. Vooral de momenten in de boekhandel vond ik erg leuk om te lezen. Maar, de vele personages en de perfectheid van Julius maakten dat het verhaal niet helemaal echt voor me werd. Toch was het wel een aardig boek om te lezen. Gewoon lekker voor tussendoor.

Ik vond het erg leuk om samen met jou dit boek te bespreken, Sanne. Op naar de volgende! 

Lees hier de volledige recensie van Sanne en hier de recensie van Diana.



Reacties op: Buddy lezen: Echte liefde vind je in de boekhandel van Veronica Henry

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Veronica Henry

Veronica Henry

Veronica Henry werkte als scriptschrijver voordat ze romans ging schrijven. Ze w...