Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Feelgood Friday: Francisca en Joella lezen Vroemvrouw

op 30 maart 2018 door

Vrienden van de Feelgood Club Francisca en Joella waren de twee gelukkigen die voor een lezers buddyread Vroemvrouw van Jeske Meinema mochten lezen. Jeske is selfpubber en beide dames reageerden op de oproep die wij deden in het interview dat Nathalie met Jeske had over haar ervaringen als selfpubber.

Korte samenvatting Vroemvrouw

Gemma is een zelfstandige vrouw die geen blad voor de mond neemt. Dat ze zichzelf en anderen daarmee in ongemakkelijke situaties brengt maakt haar niks uit. Gemma geeft namelijk maar om één ding: haar baan als verloskundige. Van de liefde hoeft ze immers niets meer te verwachten; haar liefdesleven is net zo chaotisch als haar drukke baan. Maar nu dreigt het enige kleine beetje zekerheid dat ze had, haar werk op de praktijk, te vervallen en is Gemma ten einde raad.

Welkom in het hectische leven van Gemma, waar vriendinnen een groter beroep op haar doen dan dat ze aan kan, exen de praktijk terroriseren en een bemoeizuchtige moeder er een persoonlijke levensmissie van heeft gemaakt om Gemma aan de man te helpen.

165f57594bd99fb1da6620471b83df95.png

Het samen lezen

In een levendige mailwisseling bespreken Joella en Francisca hun leeservaringen:

Joella: Wat een toffe verrassing dat ik gewonnen heb! Ik ben erg benieuwd naar het boek. Jij ook, Francisca?

Francisca: Boek ontvangen! Wil eigenlijk meteen m’n bed induiken met het boek... heb toen ook even snel een foto gemaakt en die op de facebook pagina van de Hebban Feelgood club geplaatst. Jeske reageerde onder mijn post dat ze benieuwd was wat ik van het boek vind.

En ja, ik ben ook erg benieuwd naar het boek! Ik moet de hele tijd ook aan de vroedvrouw denken die bij mij was toen ik ging bevallen van mijn dochter 12 jaar geleden alweer. Haar naam en haar geur (ze had gerookt vlak voordat ze rond 05:00 bij ons binnen kwam) kwamen beide terug in mijn herinnering.

Joella: Ik heb het boek ook ontvangen. Wat een mooie cover en mooi dik papier met een prima lettergrootte. Ben jij al begonnen, Francisca?

Francisca: Ik ben met je eens dat het een boek met fijn dik papier is en een heerlijk lettertype. Sommige boeken met beperkt licht (en ouder wordende ogen – ik ben 48) zijn lastig lezen, maar daar heb ik bij dit boek totaal geen last van. De cover vind ik leuk, ik had alleen de foto van de dame op de motor groter erop leuker gevonden dan de dikke buik.

Woensdag avond ben ik ook meteen begonnen en heb ik de eerste drie hoofdstukken gelezen. Ik kon niet direct sympathie opbrengen voor Gemma de vroedvrouw, ze doet zo onaardig tegen haar patiënten en zegt dat ze een hekel heeft aan intakes. Wat ik niet zo geloofwaardig vond was dat er drie vroedvrouwen in de praktijk zijn en het kennelijk een ‘godvergeten dorp’ betreft met maar een middelbare school (de plaatselijke middelbare school staat er). Ik woon in een plaats, geen dorp, met 2 middelbare scholen en ook 3 vroedvrouwen. Bij een godvergeten dorp stel ik me toch wel een plaats voor die veel kleiner is als mijn woonplaats en dan vind ik 3 vroedvrouwen best veel.

Joella: Jee, jij bent snel ik moet nog beginnen in het boek... Ik moest eerst een leesclub boek uitlezen en die is inmiddels uit. Nu zal ik er dan maar eens vaart achter zetten hihi..

Francisca: Donderdag moest ik werken en dat betekent een uur heen en een uur terug met het ov, heerlijk lezen dus. Toen heb ik flink wat meters gemaakt. Ik begon me toen wel te ergeren aan de fouten in het boek. Een voorbeeldje: ‘ik rits de brief uit haar handen’ op blz. 31; dat zou toch ‘gris’ moeten zijn. En ‘borstkast’ in plaats van ‘borstkas’. Ik ben geen taalpurist en zal niet zeggen dat mijn Nederlands perfect is, maar ik vind dit best irritant. Ik begrijp dat je bij een Indie druk alles zelf in de hand hebt, maar het is jammer dat dit soort foutjes er niet uitgehaald zijn. Ik zou graag zo’n boek proeflezen en daar hoef je me niet eens wat voor te geven ook. Ja, wellicht een finale gedrukte versie van het boek als bedankje. Ik heb geen idee wat jij van die foutjes vindt? Of wellicht lees je erover heen, dat kan ook.

Joella: Ik heb inderdaad ook spelfouten opgemerkt en dat er bepaalde woorden missen in een zin. Al is daar prima overheen te lezen,het staat toch wat slordig. Ik ben inmiddels aanbeland op hoofdstuk 16 en het leest vlot.

Francisca: Op dit moment ben ik bij hoofdstuk 18, net over de helft. Gisteren heb ik tot ver na middernacht liggen lezen terwijl de wekker vanmorgen toch echt om 7 uur af ging in verband met de hockey van mijn dochter. Het verhaal vind ik erg leuk, hoewel ik me nog wel steeds stoor aan de fouten. Hoe ze het oplost met het oppassen op de kinderen van haar vriendin en in wat voor situaties ze allemaal verzeild raakt.

Ik vind Gemma nog steeds redelijk onaardig en snap niet dat ze leeft voor haar werk als ze zo’n hekel aan kinderen heeft. Hoe kan je nu verloskundige/vroedvrouw zijn als je een hekel aan kinderen hebt? En hoe kan het dat je als verloskundige dan ook niet weet hoe je een luier moet verschonen?

Joella: Ja, dat vond ik ook wel een beetje vreemd. Waarom kies je dan dat beroep? Maar ondanks dat Gemma best een stuk chagrijn is wil ik wel graag verder lezen. Ik hoop dat ze een beetje gezelliger gaat worden.. zowel tegen de kinderen als tegen andere mensen in haar omgeving.

Francisca: Helemaal mee eens dat het boek vlot wegleest! Een stuk chagrijn is zeer goed omschreven ja…pfft je zou toch zo’n verloskundige hebben zeg! Ze wordt voorbij de helft gelukkig wat aardiger, dus daar kan je gerust op wezen. Vanavond na ‘Wie is de Mol’  duik ik met boek mijn bed weer in en ga ik in elk geval weer lekker verder lezen. Ik wil weten wat ze nu nog allemaal gaat beleven, ‘als ze uitgaat met haar oude gym-leraar’ …het zal mij benieuwen!

Joella: Ja, ik ben benieuwd of er een liefde op gaat bloeien met Morris of met Tom. Ik vind Morris wel een erg leuk personage. Vind jij dat ook, Francisca?

Francisca: Zal ik het verklappen? Er gaat inderdaad wat komen… nog niet helemaal iets maar het zaadje is gezaaid zeg maar. En ja, ik vind Morris ook een erg leuk personage. Erg bijzonder ook dat hij zo lief en aardig blijft tegen haar… veel mannen zouden al eerder afgehaakt zijn denk ik zo. Ik heb het boek vanmorgen in de metro uitgelezen. Het verhaal vind ik echt erg leuk! Hoe ver ben jij inmiddels?

Joella: Ik heb vanmiddag in een zucht het boek verder uitgelezen ik kon niet meer stoppen. Ik sla het boek met een goed gevoel dicht en ben zeer benieuwd naar deel 2. Die gaat zeker op mijn wil ik lezen plankje. Ik was blij dat Gemma vriendelijker werd en stiekem ook verliefd werd.

Francisca: Ik ben ook blij dat Gemma over de helft een stuk aardiger is geworden. Ik vond haar eerst erg onaardig. Ik vond het open einde ook erg leuk! Zeker met de belofte achterin dat er een vervolg komt.

Conclusie

Zowel Joella als Francisca hebben genoten van het verhaal. Ze waren blij dat hoofdpersoon Gemma, die ze in het begin helemaal niet leuk vonden, halverwege het boek veranderde en een stuk aardiger werd. Joella vond het een pageturner en kon halverwege het boek bijna niet meer stoppen. Ook Francisca kon bijna niet stoppen met lezen. Wat ze allebei wel storend vonden waren de vele foutjes in het boek. Zonder deze fouten zou het boek van Francisca zeker een dikke vier sterren hebben gekregen, maar nu is ze blijven steken op drie sterren. Joella is wat de foutjes betreft wat milder in haar beoordeling en heeft het boek vier sterren gegeven.

De recensie van Francisca is hier te lezen en de recensie van Joella  hier.

Hebben jullie Vroemvrouw gelezen? Zijn jullie het met Francisca en/of Joella eens of hebben jullie een heel andere mening? Laat het ons in een reactie hieronder weten.

 



Reacties op: Feelgood Friday: Francisca en Joella lezen Vroemvrouw

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeske Meinema

Jeske Meinema

Mijn passie voor schrijven begon bij het slecht bijhouden van dagboeken. Nee, ec...