Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kate Paris: “Ik heb mezelf af en toe tegen moeten houden om niet te gaan gillen!”

op 15 oktober 2017 door

“Nieuwsgierig, eigenzinnig, romantisch, een verhalenverteller en ontdekkingsreiziger”. Dat is Kate Paris in een notendop. Ze debuteerde met de roman Een ondertoon van liefde, is inmiddels druk bezig met het vervolg hierop en heeft meegeschreven aan de verhalenbundel De Ontmaskering waarin de lesbische liefde centraal staat. Haar debuut is besproken in een Hebban Leesclub, als buddy read bij We Love Feelgood en haar uitgever Tinteling Romance organiseerde een blogtour.

- door Helma -

“Ik heb ontzettend veel leuke reacties op mijn debuut gehad, maar ik vond die blogtour om eerlijk te zijn erg spannend”, biecht ze op. “Wat zouden mensen die niets liever doen dan boeken lezen van mijn debuut vinden? Gelukkig werd het verhaal van Ivy en Alexander heel goed ontvangen. Ik heb mezelf af en toe echt tegen moeten houden om niet te gaan gillen”, vervolgt ze lachend, “zo mooi werd er over Een ondertoon van liefde geschreven”.

De Hebban leesclub begon tijdens haar vakantie, waardoor ze alleen ’s avonds de berichtjes daar kon checken. “Dat vond ik zo jammer”, zegt ze daarop terugkijkend, “want het was ontzettend leuk om de reacties van de lezers te zien, hun vragen te beantwoorden en meer te vertellen over de wereld van Ivy en Alexander. Na mijn vakantie zat ik geloof ik vastgeplakt aan mijn iPhone”, bekent ze. “Ik vond het heel bijzonder om echt met lezers in contact te zijn en te ontdekken hoe zij het verhaal beleefden op allerlei verschillende momenten in het boek”. Dat ze de mening van haar lezers serieus neemt blijkt wel als ze vertelt dat ze bij de ‘outline’ van het verhaal van Olivier, het vervolg op Een ondertoon van liefde, de reacties die tijdens de leesclub gemaakt zijn nog eens heeft doorgenomen. “Ik heb de leesclub als heel waardevol ervaren”, beaamt ze, “en ik hoop dat ik volgend jaar ook weer zo gezellig met lezers over Olivier kan praten”.

Alexander, Bernd of Olivier?

Van de drie mannen die in haar debuut een belangrijke rol spelen gaat haar eigen voorkeur toch uit naar Olivier. Ze legt uit: “Bernd draag ik een warm hart toe, want hij is losjes gebaseerd op een goede vriend van mij. Dat had ik van tevoren helemaal niet bedacht, maar dat gebeurde gewoon. Het stukje over ‘Piep’ is bijvoorbeeld geleend uit onze vriendschap. Met Alexander zou ik graag een keer in de Rozentuin eten. Maar uiteindelijk kies ik toch voor Olivier, want toen mijn uitgever aan het eind van het schrijftraject opmerkte dat ze Olivier wel beter wilde leren kennen, realiseerde ik me dat ik eigenlijk ook wel erg nieuwsgierig was naar zijn verhaal en ik ben blij dat ik dat nu kan schrijven”.

In Een ondertoon van liefde speelt wijn een grote rol en het idee voor het boek ontstond nadat ze de documentaire ‘SOMM’ had gezien. “Deze documentaire gaat over vier jonge sommeliers, die proberen het examen voor Master Sommelier te halen. Dat is een zeer prestigieuze, bijzonder moeilijk te verkrijgen titel en die film liet zien hoeveel je kunt bereiken als je met passie en doorzettingsvermogen ergens aan werkt”, licht Kate toe. “Nadat ik de film had gezien kwam bij mij de vraag op wat er zou gebeuren als zo’n sommelier zijn doel om de een of andere reden toch niet zou bereiken. Als op het laatste moment die passie niet voldoende zou blijken te zijn”. Om deze vraag goed uit te kunnen werken in haar debuut heeft ze zich wekenlang alleen maar met wijn beziggehouden. “Niet zozeer met het proeven ervan”, vervolgt ze, “ik heb helaas niet alle beschreven wijnen zelf kunnen testen, maar wel met het bekijken van alle mogelijke films en documentaires over wijn, het lezen van blogs over wijn en het checken van geuren en smaken. Wist je dat een wijn naar viooltjes kan ruiken? Of naar geroosterd brood?”. Ook voor het tweede deel bereidt ze zich gedegen voor. Kate: “Ik dompel me het liefst volledig onder in het thema of de thema’s waarover ik wil schrijven voordat ik aan een nieuw verhaal begin. Op dit moment liggen er twee boeken voor me: The sorcerer’s apprentice – A season in the kitchen at Ferran Adrià’s elBulli van Lisa Abend en Alles onder controle – Hoe high-risk sporters angst overwinnen van Roanne van Voorst. Als je deze twee boeken met elkaar mengt, heb je de basis van de roman waarin Olivier de hoofdrol speelt”.

Pseudoniem

Kate Paris is niet haar echte naam. De voornaamste reden om onder pseudoniem te schrijven is dat de verhalen die ze voor haar uitgever Tinteling Romance en Tinteling FEM schrijft licht erotisch getint zijn. Omdat ze daarnaast ook werkt aan een roman in het Fantasy-genre, die ze graag onder haar eigen naam uit wil laten geven, denkt ze zo verwarring te voorkomen.

 “Ik maak geen geheim van mijn eigen naam”, vertelt ze, “als mensen een beetje zoeken op Facebook vinden ze ‘m wel, maar zodra ik een feelgood-verhaal schrijf, kruip ik in de huid van Kate Paris”. Het vinden van een pseudoniem was nog wel een uitdaging, maar na lang wikken en wegen heeft ze gekozen voor Kate. “Omdat ik bijna zo had geheten, maar uiteindelijk besloten mijn ouders me toch naar mijn andere grootouders te vernoemen”, licht ze de naam van haar pseudoniem toe. “En ik vind de naam erg mooi. En Paris, omdat Parijs voor mij de ultieme stad van de liefde is”.

Ze vindt het heerlijk om een boek in het Feelgood-genre te schrijven. “Feelgood staat voor mij voor boeken die je blij maken. Waarvan je op de eerste pagina al weet dat er een happy end op je wacht. Hoe dan ook. Ik vind het heerlijk om in dit genre te schrijven en mijn lezers mee te nemen op die ontdekkingsreis”. Inmiddels heeft ze ook al een aantal korte verhalen geschreven, waaronder een verhaal dat gepubliceerd is in de zojuist uitgekomen verhalenbundel De Ontmaskering waarin de lesbische liefde centraal staat. Ze is blij dat schrijvers steeds meer diversiteit in hun boeken laten zien. “Zoals in Voor jou van Jojo Moyes”, geeft ze als voorbeeld. “Auteurs lijken het schrijven over bijzondere mensen, etnische minderheden en niet-westelijke culturen steeds minder te schuwen. Gelukkig, want een boek kan je zo veel meer laten zien dan een beeld. Het stelt je in staat je in te leven in een wereld die niet de jouwe is of in een cultuur waar je misschien wel nooit een onderdeel van zult zijn. Tinteling Romance speelt daar met de imprint Tinteling FEM op in” vervolgt ze. “In Nederlandse romans en korte verhalen vind je nauwelijks lesbische of biseksuele koppels, daar gaat Tinteling FEM verandering in brengen”.

Feelgood en Fantasy

Ze vindt het niet alleen fijn om in het feelgood-genre te schrijven, ze leest het ook graag. De meeste boeken in haar kast vallen onder dit genre. “Niet alleen omdat ik het heerlijk vind om in een boek te verdwijnen dat je gegarandeerd een goed gevoel gaat bezorgen, maar ook om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op dat gebied”. Er is een auteur van wie ze, bijna, alle boeken in de kast heeft staan: Colleen Hoover. Van sommige zelfs zowel de Engelse als de Nederlandse versie omdat ze niet kon wachten op de vertaling, maar die uiteindelijk toch ook nog graag wilde lezen. “Ik vind het ongelooflijk knap dat ze in haar boeken altijd een of verschillende plotwendingen weet te stoppen, die je echt niet ziet aankomen”, vertelt ze over haar lievelingsschrijfster. Maar ook Lucinda Riley vindt ze geweldig: ”De manier waarop ze heden en verleden in haar boeken met elkaar verweeft spreekt me enorm aan. Haar Seven Sisters-serie ben ik aan het verslinden. En ik lees ook graag Fantasy. De A court of…-serie van Sarah J. Maas kon ik niet wegleggen”. Het is daarom ook niet zo vreemd dat ze plannen heeft voor een Young Adult in het Fantasy-genre waarin dromen centraal staan. Iets totaal anders dan alles wat ze tot nu toe heeft geschreven. Het idee hiervoor ontstond toen ze vorig jaar, midden in haar verhuizing van Noorwegen naar Noord-Duitsland, het begin van dit verhaal droomde. “Ik heb direct mijn pen op papier gezet en voordat ik het wist stond daar het eerste hoofdstuk. Met verder schrijven moet ik alleen even wachten”, zegt ze vervolgens, “want Olivier gaat nu voor. Bovendien moet ik voor dit idee nog een nieuwe uitgever vinden, omdat ik een uitstapje maak naar een ander genre. Of het echt een Young Adult gaat worden is trouwens inmiddels alleen de vraag. Ik vind het heel fijn om met een outline’’ te werken voordat ik ga schrijven en die neigt stiekem toch meer naar New Adult”.

Het schrijven is inmiddels een vast onderdeel van haar leven en ze geniet van het succes en vooral van alle reacties van de lezers: “Dat is waar ik het voor doe. Voor enthousiaste lezers, die ik mee kan nemen in een wereld die hen stimuleert om zelf de romantiek te ontdekken en daar een beetje spanning aan toe te voegen”.

 



Reacties op: Kate Paris: “Ik heb mezelf af en toe tegen moeten houden om niet te gaan gillen!”

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kate  Paris

Kate Paris

Kate Paris (pseudoniem) schrijft feelgood verhalen en romans. In 2017 is haar de...