Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Interview Maureen du Toit

op 11 augustus 2017 door

Met Glossy Boerin maakt Maureen du Toit haar entree in de wereld van de Feelgood romans. Als schrijfster van kinderboeken heeft ze haar sporen inmiddels al ruimschoots verdiend, maar het schrijven voor volwassenen vergde toch een andere aanpak. “Ik denk dat het grootste verschil is dat kinderen toch minder kritisch zijn en makkelijker meegaan in fantasie”, zegt Maureen hierover. “Volwassenen vinder sneller iets ongeloofwaardig of grappig en hebben denk ik ook minder geduld”.

- door Helma -

Maureen had het verhaal van Cat, de hoofdpersoon uit Glossy Boerin, al een tijdje in haar hoofd en toen ze research ging doen bleek dat er een naam bestond voor wat ze wilde opschrijven: Farm Lit. Een in Nederland nog redelijk onbekend genre binnen feelgood. “In een Farm Lit vertrekt de heldin, na wat persoonlijke tegenslagen, uit de grote stad om een wat minder hectisch bestaan te leiden op het platteland”, licht Maureen toe. “Met vallen en opstaan leert ze kleinvee houden, schuren uitmesten, moestuinen bouwen, jam inmaken en breien. En uiteraard worden ze verliefd op een lekkere boer, visser of natuurbeheerder”.

“Ik ben gewoon slecht in grappig of bijdehand op commando zijn”

Hoewel Cat al enige tijd door haar hoofd spookte werd ze pas echt getriggerd om daar iets mee te doen toen ze het waargebeurde verhaal van Jenna Woginrich las. “Haar boek Made from scratch kan ik iedereen met een hang naar het platteland en een zelfvoorzienend leven aanbevelen”, vertelt Maureen. “Mijn grootste inspiratiebron is altijd Robinson Crusoe geweest: overleven op een onbewoond eiland, helemaal in je eentje en je redden met dat wat er voor handen is. Dat vond ik fantastisch”, vervolgt ze enthousiast. “Dat thema heeft me altijd aangesproken”. Ondanks dat heeft ze nooit mee willen doen aan programma’s als 70 graden NB en Expeditie Poolcirkel hoewel ze daar als bekende Nederlander wel voor gevraagd is. “Dat is niks voor mij”, bekent ze, “en dat geldt ook voor grote shows in de studio zoals Alles mag op vrijdag of  Sterren op het ijs en Sterren springen. Ik ben gewoon slecht in grappig of bijdehand op commando zijn. Het enige programma wat ik wel zou overwegen is Wie is de Mol”.

Het plattelandsleven van Cat wordt door Maureen geloofwaardig beschreven. Hoewel ze zelf geen plattelandsmeisje is, blijkt dit leven haar ook niet geheel vreemd te zijn. “Mijn grootouders, die na hun vervroegd pensioen naar Zwitserland waren verhuisd, hadden altijd een moestuin. Ik heb herinneringen aan het plukken van paardenbloemblad en bieslook voor de sla, rode bessen voor bij de custard pudding, boerenkool waar één nacht vorst over gegaan was, want dan was ie het best”, blikt ze terug. “Mijn grootvader was geweldig met bouwen en aanleggen van huizen en (moes)tuinen. Mijn grootmoeder, inmiddels 99, is een begenadigde kok en een kei in het thuis maken van een huis”, vervolgt ze liefdevol. “Mijn ouders, die nu in Italië wonen, hebben een moestuin, een olijfgaard en bijenkassen. Ze wilden graag wat kippen en een ezel maar dat hebben ze toch maar niet gedaan want de kippen worden opgegeten door de vossen en de ezels maken een enorm kabaal”, vertelt ze lachend. “Door de jaren heen heb ik ongemerkt heel wat vaardigheden opgedaan. Van jam maken, breien, inmaken en invriezen van allerlei geoogste producten tot het opspannen van ramen zodat bijen hun honing kunnen opslaan”.

“De afwisseling houdt me gemotiveerd”

Maureen is van nog veel meer markten thuis. Ze heeft geacteerd, ze schrijft en presenteert. Maar haar hart ligt toch bij het schrijven. Maureen: “Daar kan ik toch het meest van mezelf in kwijt en, hoewel dat niet altijd lukt, kan ik dat elke dag wel doen. Ik vind het ook prettig om veel af te wisselen in mijn bezigheden, dat houdt me gemotiveerd. Daarnaast probeer ik ook zo regelmatig mogelijk te sporten en gezond te eten”. Dat ze dat laatste belangrijk vindt, is te zien op haar eigen Food en Fit pagina waar ze blogt en vlogt over eten en gezondheid (www.maureendutoitfoodandfit.nl). Op onze vraag of ze net als andere bekende Nederlanders een fitness-kookboek zou willen schrijven, antwoordt ze bevestigend. “Maar dan wel een realistische”, zegt ze gedecideerd terwijl ze lichtelijk cynisch vervolgt: “dus geen kookboek zoals tegenwoordig iedereen schrijft met handgeplukte havermout met biologisch chiazaad, eetbare bloemetjes en gedecoreerd met stervormige plakjes kiwi. Sorry hoor, maar daar haak ik af…”.

Maureen is een alleslezer: “Van alles wat ik zelf koop of cadeau krijg. Deze vakantie heb ik bijvoorbeeld Het geluk van Lou van Lorraine Fouchet gelezen en de laatste Herman Koch: De Greppel. Maar ik vind het ook heerlijk om oude literatuur van bijvoorbeeld de Brontë sisters te lezen. Wuthering Heights vind ik bijvoorbeeld geweldig. Dat geldt trouwens ook voor Lord of the Rings. Maar met een lekkere fictie van Ken Follet of meer fantasy van Robert Jordan maak je me ook blij. Genoeg te lezen!”.

 

Met het introduceren van de Farm Lit is het Feelgood genre weer een stukje uitgebreid. We hopen dat er nog meer boeken zullen volgen, want het leest heerlijk weg. Voor wie wil weten wat wij van Glossy Boerin vonden, klik hier.

 



Reacties op: Interview Maureen du Toit

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Maureen du Toit

Maureen du Toit

Maureen du Toit verkreeg bekendheid door haar rol in de soapserie Goudkust,...