Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Simone Foekens: "Alles en iedereen om mij heen is een inspiratiebron voor mijn verhalen."

op 07 maart 2017 door

Allereerst: nogmaals gefeliciteerd met de Valentijnsprijs 2017! Leuk dat ik je mag interviewen voor onze We Love Feelgood Spot op Hebban. We willen onze lezeressen graag wat meer vertellen over jou als auteur. En hoe kan dat nu beter dan door jou aan het woord te laten?
Dankjewel!

Door Diana van Eynde

Ben je een beetje bijgekomen van het feit dat jij de winnaar was van de Valentijnprijs 2017?
Een beetje. Elke keer als ik naar de schoorsteenmantel kijk waar het prachtige beeldje staat te pronken dan denk ik: het is echt waar. Ik heb echt gewonnen! Woohoo, wat gaaf! Het voelt dus nog steeds niet als gewoon en eigenlijk moet dat ook zo blijven, vind ik.

Wat was het eerste dat door je hoofd ging toen je Eppo jouw naam hoorde oplezen?
YES!!

Back to reality. Je schrijft niet alleen feelgood verhalen, maar ook kinder-/jeugdboeken. Wat was er eerst?
Ik ben begonnen met kinderboeken. Gedropt was het eerste boek (2009) en in 2013 verscheen mijn eerste roman: Ster van hoop.

En schrijf je liever een kinder-/jeugdverhaal of een feelgood verhaal? Of zijn het allebei je kindjes?
Het zijn allebei mijn kindjes. Het is erg leuk om het allebei te mogen doen. Als ik geraakt word door een onderwerp, dan weet ik meestal ook meteen of ik het wil gebruiken in een kinderboek of in een roman en soms verwerk ik het in allebei.

Schelpenwit bevat een heftig thema en is het vervolg op Glinsterzwart. Dit werd ook tijdens de uitreiking van de Valentijnprijs benoemd. Toen gaf je ook aan dat de personages als het ware hun verhaal aan je vertelden. Kun je hier wat meer over vertellen?
Schelpenwit is inderdaad een zelfstandig te lezen vervolg op Glinsterzwart, waarin Helga beseft dat ze gevangen zit in een huwelijk met een man met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Hoewel samenleven met zo iemand bijna onmogelijk is (google maar eens op de kenmerken ervan), wil ze toch vechten voor haar huwelijk. Die verhaallijn heb ik expres opengelaten in Glinsterzwart om de lezer zo de vraag te stellen: wat zou jij doen? Wat vind jij ervan? En de lezer dacht erover na, want ik kreeg steeds de vraag: Hoe gaat het verder met Helga? Helga liet mij ook niet los. Het was alsof ze me zelf wilde vertellen hoe haar leven verder gegaan is. En dat heeft ze in Schelpenwit gedaan.

Heb je een inspiratiebron met betrekking tot het schrijven van verhalen?
Ja, alles en iedereen om mij heen. Dus pas maar op… :)

Kun je ons vertellen over het boek of de boeken waar je nu mee bezig bent? Wat kunnen we in 2017 van je verwachten?
Dit jaar komen er twee romans uit. In mei verschijnt Nooit meer stil, waarin het onder andere gaat over tinnitus oftewel (heftig) oorsuizen en de grote impact die dat heeft. In december volgt Dansen in de regen, waarin een van de thema’s is dat je lang niet altijd kunt bepalen wat de omstandigheden in je leven zijn, maar dat je wel de keus hebt hoe je ermee om gaat. Verder verschijnen er in september nog twee kinderboeken. Het derde deel over Iza, die op een manege woont en, waar ik bijzonder naar uitkijk, het boek over Battje, de politiepup. Dit boek is losjes gebaseerd op Battje, de populaire politiepup van de Almelose politie.

De vraag waar we allemaal enorm benieuwd naar zijn: wordt Simone Foekens ook de winnares van de Valentijnprijs 2018?
Dat zou een enorme eer zijn en natuurlijk blijf ik mijn best doen om boeken af te leveren die het oordeel van de vakjury kunnen doorstaan, maar er zijn zoveel collega’s die ook prachtige boeken schrijven en die ik deze prijs ook van harte gun, dat het me onwaarschijnlijk lijkt dat ik weer win.



Reacties op: Simone Foekens: "Alles en iedereen om mij heen is een inspiratiebron voor mijn verhalen."

Meer informatie