Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De 366ste dag

op 23 mei 2019 door


Deze titel kwam ik eind februari tegen in een blogartikel van Petra Doom en hij trok meteen mijn aandacht.

Naarmate ik hier meer over las, werd ik alsmaar nieuwsgieriger. 

Maar wat is De 366ste dag nu eigenlijk?
Een heel origineel project waarbij 4 mensen nauw betrokken zijn, waar momenteel een tentoonstelling rond loopt en dat hopelijk snel in boekvorm zal verschijnen.


2eabb4c31b4df72ced218f2402cc92bf.jpg

Petra Doom (2e van rechts op de foto) is een talentvolle fantasyschrijfster van Belgische bodem die reeds 2 boeken uitgegeven heeft in de Overstekers-serie.
Het eerste boek Overstekers – Een kracht ontwaakt  heb ik al gelezen (mijn oordeel kan je hier bekijken) en het tweede boek De schaduw van de sha ligt al klaar. Hier op Hebban heeft Petra een eigen blog Spinsels.
Haar passie voor de mooie dingen in het leven blijkt duidelijk uit de studierichting die ze koos (kunst- en cultuurwetenschappen) en tentoonstellingen bezoeken is dan ook iets wat ze graag doet. Toen ze enkele jaren geleden een tentoonstelling mocht inleiden van Annemie Bockstaele en Nieke Van Zeghbroeck, maakte ze kennis met deze twee kunstzinnige dames.

Annemie Bockstaele (uiterst rechts op de foto) en Nieke Van Zeghbroeck (uiterst links op de foto) raakten geïnspireerd door de Overstekers-serie van Petra Doom.
Ze maakten tekeningen gebaseerd op de boeken en hun personages (je kan er hier enkele bekijken).
Een mooie vriendschap was geboren en heel wat kunstzinnige uitwisselingen volgden.
De meeste Hebbanners hebben trouwens al kennis gemaakt met dit kunstenaarsduo, toen hun Wonderland-ontwerp gekozen werd om Hebban-boekenleggers van te maken rond het thema vriendschap.

Kort na het overlijden van haar moeder schreef Petra Doom De 366ste dag, een modern sprookje over het gegeven dat niets voorgoed verloren gaat.
Annemie Bockstaele en Nieke Van Zeghbroeck maakten tekeningen bij dit verhaal en die illustraties inspireerden Petra op haar beurt weer om verder te schrijven. Waarop Annemie en Nieke weer nieuwe tekeningen maakten. Enzovoort. Vaak werd er dus in reactie op elkaar geschreven en getekend. Soms gebeurde dit echter ook los van elkaar. Toch smolten woord en beeld uiteindelijk samen tot één geheel.
Familie en vrienden hoorden geregeld praten over De 366ste dag. Maar net omdat het voortdurend een ‘work in progress’ was, bleek het soms moeilijk om duidelijk te maken wat dit project concreet inhield. Maar daar is nu verandering in gekomen!

Iedereen was tevreden over het eindresultaat en er werd besloten een kleine tentoonstelling op te zetten om geïnteresseerden een blik te gunnen achter de schermen.

64839941c625bb20dffd2993ef292b84.jpg
Heel origineel is dat ze kozen om een deel van deze expositie te gieten in de vorm van reusachtige werkborden. Op elk paneel hangen tekst en tekeningen vast met blauwe tape. Hoewel sommige bezoekers dit een beetje vreemd vonden, is dit wel degelijk expres gedaan. Tijdens het samen werken aan dit project werden er immers regelmatig zaken aangepast, in een andere volgorde gezet, etc. Dat gebeurt het makkelijkst wanneer je illustraties en tekst kan losmaken en op een andere plaats hangen. Daarom werd dit symbolisch ook zo weergegeven op de tentoonstelling.

Een ander deel van de expositie toont kunstwerken van Annemie Bockstaele en Nieke Van Zeghbroeck die niet meteen in relatie staan met De 366ste dag , maar die wel aantonen hoe veelzijdig ze zijn. Hier komen onder meer hun mandala's aan bod met zeer mooie natuurpatronen.

Het potlood- en penseelwerk van Annemie Bockstaele en Nieke Van Zeghbroeck is heel divers, gaande van abstract tot heel verfijnd en gedetailleerd.
Wat ik ongelofelijk origineel en boeiend vind, is dat zij steeds samen aan hun tekeningen werken. Hoe dat dan concreet in zijn werk gaat? Soms tekent Annemie de grote delen uit en werkt Nieke meer op de details. Soms is het net andersom. Ongelofelijk hoe goed zij op elkaar ingespeeld zijn en de prachtigste afbeeldingen uit hun vingers toveren. En dat al meer dan 20 jaar lang!
Sommige van hun werken doen mij aan Marjolein Bastin denken, een illustratrice wiens natuurtekeningen ik ook heel erg apprecieer. Alleen voegen zij er vaak nog iets dromerigs aan toe.
Gecombineerd met de teksten van Petra Doom vormen ze een mooi geheel.
Maar oordeel vooral zelf: 

e5d9867a1303a92348f466fc392efb82.jpg

Op 28 april vond de feestelijke opening van de tentoonstelling plaats.
Hoewel ik wegens andere plannen normaal gezien niet aanwezig ging kunnen zijn, ben ik er met wat kunst- en vliegwerk toch in geslaagd om er samen met JokeD op tijd te geraken voor de openingsspeech.
Nadien was het tijd om eens ‘in het echt’ kennis te maken met Petra, die ik voordien enkel hier op Hebban had gesproken. We hebben heel wat gebabbeld en gelachen en voor mij leek het alsof we elkaar al jaren kenden. Heel gezellig!
Ook met Annemie en Nieke hebben we een heel aangenaam gesprek gehad. Deze sympathieke dames gaven ons met heel veel plezier en passie uitleg bij de vragen die we hen stelden omtrent hun kunst en hun bijzondere samenwerking.

En tenslotte hadden we ook nog een hele fijne babbel met Davina Doom (2e van links op de foto hierboven & piano aan het spelen op deze foto), de zus van Petra.
c65acb1e8fb66d92f46e3ed1409ca8ab.jpgHerinner je je nog dat ik aan het begin van dit artikel schreef dat De 366ste dag een project is waar vier mensen aan gewerkt hebben?
Wel, Davina zorgde er voor dat er naast de beelden en de tekst nog een 3e dimensie toegevoegd werd aan dit project, namelijk muziek.
Alle stukken heeft zij zelf gecomponeerd en ik moet toegeven dat ik onder de indruk was. Het lukt niet veel mensen om mij mee te slepen met muziek, maar zij tovert als het ware emoties tevoorschijn wanneer haar vingers de toetsen van haar piano raken.

Via volgend filmpje kun je alvast een voorsmaakje krijgen van haar talent:





Na het bekijken, lezen en beluisteren van deze intrigerende tentoonstelling, restte mij nog 1 vraag:
“Wordt dit project snel in boekvorm gegoten? En dan graag met die prachtige muziek erbij, zodat ik als lezer echt een totaalervaring kan beleven wanneer ik het boek bewonder!”
Het antwoord daarop luidde dat dit project oorspronkelijk niet gemaakt werd met de bedoeling het uit te geven, maar dat het eindresultaat wel gezien (en gehoord) mocht worden en dat het daarom nu naar verschillende uitgevers werd gestuurd. Nog even afwachten dus.
Ik kijk er in ieder geval reikhalzend naar uit!


Heb je zin gekregen om kennis te maken met dit bijzondere project en wil je graag eens in levende lijve kennismaken met Petra Doom, Annemie Bockstaele en Nieke Van Zeghbroeck?

 
f0561a2c4451cc78cd0181234ea39bc0.jpgHou dan komend weekend een plaatsje vrij in je agenda!

Waar?  Hof van Peene te Baasrode (de tentoonstelling is amper 100 meter wandelen vanaf de kerk – opgelet: de ingang is niet zo makkelijk zichtbaar en je moet via een doorgang in een appartementsgebouw naar de voormalige hoeve die je hiernaast op de foto ziet)
Wanneer?  Zaterdag 25 mei en zondag 26 mei.
Tijdstip?  Van 12u tot 17u. Wil je graag Petra Doom (ook) ontmoeten, hou er dan wel rekening mee dat zij (op beide dagen) pas rond 14u à 15u aanwezig zal zijn.


En jij?
Ben je nieuwsgierig geworden naar De 366ste dag?
Heb je zin om eens binnen te springen komend weekend? Zo ja, wanneer zou je dan langskomen (25 of 26 mei)?



Reacties op: De 366ste dag

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Petra Doom

Petra Doom

Petra Doom (°1980) groeide op aan de Belgische kust en studeerde kunst- en cultu...