Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Nederlandse Young Adult boeken #2

op 11 december 2018 door

Geschreven door: maartje

Een tijdje geleden las ik een artikel over het matige niveau van Nederlandstalige YA en over het idee dat veel van deze boeken geschreven lijken te zijn voor een jongere doelgroep dan de YA boeken uit het buitenland. Helaas weet ik niet meer waar ik dat artikel gelezen heb, maar het triggerde mijn nieuwsgierigheid. Ik ben daarom de laatste tijd op speurtocht gegaan naar Nederlandstalige YA auteurs en heb een aantal auteurs en hun boeken uitgeplozen. Ik heb in die tijd al een heleboel echt goede boeken gelezen. Sommige boeken daarvan zitten op het randje van middelgrade naar Young Adult of van Young Adult naar Fantasy, maar er zijn ook echte young adult boeken te vinden.

Twee weken geleden schreef ik een artikel over spannende en historische boeken van Nederlandstalige auteurs, vandaag wil ik verdergaan met Nederlandstalige fantasy en science fiction. Niet alle boeken die ik hieronder beschrijf vond ik heel goed, als je wilt zien wat ik ervan vond, kijk dan hier. Maar, zoveel lezers zoveel smaken, dus ik wilde ze toch noemen. Leuk is ook dat ik verschillende boeken tegengekomen ben die heel goed passen bij het jongens artikel dat een tijdje geleden op deze pagina verscheen. Hieronder een kleine opsomming:

Muse Academy van Morgan Blade, is een fantasyserie die gebaseerd is op de Griekse mythologie. Imogen Parker is een doodnormale tiener, tot ze een mysterieuze brief uit het buitenland ontvangt. Ze is toegelaten tot een kunstschool waar niemand ooit van gehoord heeft. Imogen kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en vertrekt naar Muse Academy, op het Griekse eiland Helikon. De school baseert het onderwijs op de negen Griekse muzen. Al gauw blijkt het leven op Helikon minder idyllisch dan verwacht en wacht een spannend avontuur vol puzzels op de jongeren. Ik vond het boek origineel in zijn gebruik van de muzen, maar er waren naar mijn idee wel heel veel verhaallijnen in één boek gestopt. Als je houdt van een snel boek, is dit waarschijnlijk wel wat voor jou. Deel 1 en 2 zijn al verkrijgbaar.

Voorlopers was het, direct populaire, debuut van Mirjam Hildebrand. Inmiddels is ook deel twee van de serie, De kracht van velen, uit en heeft de wereld van Emma nog meer verdieping gekregen. De vijftienjarige Emma voelt zich ‘anders’: ze voelt, hoort en weet meer dan andere mensen. Wanneer de mysterieuze Philana haar vertelt dat Emma’s vader – die ze al ruim twee jaar niet meer heeft gezien – deel uitmaakt van een groep mensen die zich Voorlopers noemen, besluit Emma met haar mee te reizen… Maar eenmaal in het bergdorp in Frankrijk, waar de  Voorlopers zich gevestigd hebben, blijkt haar leven nog gecompliceerder te worden. Is Emma zelf ook een Voorloper? Waarom wil haar vader niet dat ze de Voorlopers helpt? Wat is er met de ouders van Philana gebeurd? En wie probeert haar in de val te lokken?

De Orde van de Poortwachters van Oli Veyn is een young adult urban fantasy over een groep mensen die de wereld beschermt tegen de monsters uit de onderwereld. Het eerste boek in de serie vertelt over Nido die opgenomen wordt in deze wereld en een zeer heftig trainingsprogramma moet doorlopen om Poortwachter te mogen worden. Dit debuut is zeer filmisch geschreven en valt, zeker ook, onder mijn aanraders voor jongens.

Het offer van de Baobab van Kate Kriske is een soort science fiction contemporary en is één van de boeken die ik zeker ook aan de mannelijke lezers aanraad. Dit boek gaat over de zestienjarige Marcus Holme die, vooral om zijn freerun capaciteiten, uitgekozen wordt om deel te nemen aan het Special Abilities Team van de Engelse militaire dienst. Dit is een geheime spionagedienst die gebruik maakt van jongeren voor speciale opdrachten. Het boek leest als een soort James Bond en is zeker zeer vermakelijk. En als je het boek leuk vond, kun je direct door met deel twee en deel drie in de serie.

De stem van de zee van Mara Li is het eerste deel in een trilogie en een dystopische hervertelling van het verhaal van Koning Arthur. De wereld waarin Nimue en Arthur leven is na een meteorietinslag drastisch veranderd. Het weer is heftig en het regent giftige stoffen die het water op aarde vervuilen en brandblaren op je huis achterlaten. Ondertussen waart er een dodelijke ziekte rond die direct verbonden lijkt te zijn met de familie van Nimue en Arthur. Het boek heeft veel verschillende verhaallijnen, waardoor het niet altijd de diepte in kan, maar diit kan ook komen omdat het een eerste deel is en de wereld opgebouwd moet worden.

De jongen uit het woud van Jen Minkman is een liefdesverhaal met een heel klein beetje magie. Vooral een mooi vertelde contemporary over de liefde tussen een meisje en een heel bijzondere jongen. De schrijfstijl is mooi poëtisch en de vriendschappen in het boek zijn jaloersmakend. Jen Minkman heeft nog meer fantasyboeken geschreven. Op mijn boekenplank staat nog De wereld achter het water- serie waar ik erg benieuwd naar ben. Achterop staat: 'Wat als de prijs die je moet betalen voor vrede op aarde te hoog is?'

De nachtuilen van Jeroen van Unen is het spannende eerste deel in een magische trilogie. Het verhaal gaat over Tobias die, in plaats van op een school in Engeland, terecht komt op een magisch eiland en ontdekt dat hij magische krachten heeft. Tobias leert zijn verleden langzaamaan kennen en probeert zijn nieuwe leven te begrijpen. Het boek heeft iets weg van Harry Potter en de magisterium serie en is zeker de moeite van het lezen waard voor zowel jongens als meisjes. En voor mij zeker een serie om verder te lezen.

Dertiendagh van Maria Postema & Maarten Bruns is zeker voor mij een leuk verhaal om te lezen, omdat het zich afspeelt in Den Haag en Scheveningen. Het verhaal leest als een Indiana Jones-film. Een spannende avonturenroman waarin heden, verleden en mythologie met elkaar verweven worden. Het schrijverspaar liet mij weten dat er gewerkt wordt aan een vervolg op dit boek met als werktitel: 'Rattenkoning'. Het boek is trouwens ook prima als stand-alone te lezen. Een aanrader voor iedereen die wat met historie heeft en/of van veel actie houdt.

Tweedehands vleugels van Vanessa Gerrits is het eerste deel in een trilogie. Dit verhaal gaat over een engel en een 'Raaf'. De Raaf steelt de vleugels van de engel om zelf weer te kunnen vliegen, maar door deze diefstal worden ze met elkaar verbonden op een bijzondere manier. Een romantisch verhaal met leuke karakters en een originele wereldopbouw. 

De strijd om Aera van Sanne de Cock. Ook dit boek is het eerste deel van een serie, deel twee is alleen nog niet verschenen. Het boek speelt zich af in Aera, een koninkrijk dat in tweeën is verdeeld en waarin al jaren een oorlog gaande is. Alanna wordt wakker in een ziekenhuisbed en kan zich niets over haar verleden herinneren. Zelfs haar naam klinkt haar niet bekend in de oren. Naast haar zit Trojan, hij stelt zich voor als haar vriend en vertelt haar dat ze op de vlucht is voor mensen van de regering en dat hij haar zal helpen op haar vlucht. Vanaf hier ontvouwt zich een verhaal over geheugenverlies en het terugvinden van je verleden. Het verhaal is vlot geschreven en heeft zeker goede uitgangspunten, maar het was ook erg voorspelbaar. Ik hooop dat deel twee wat meer onverwachte plottwists met zich meebrengt.

Tot slot een aantal boeken en series die niet helemaal binnen het Young Adult genre vallen, maar zeker de moeite van het lezen waard zijn:

De schaduwen van Radovar van Marloes Morshuis is nog een dystopisch verhaal. Alle mensen in deze wereld wonen in enorme flatgebouwen die zich ver onder en boven de grond uitstrekken. Hoe beter je je best doet en hoe meer je je aan de regels houdt, hoe hoger in de gebouwen je mag wonen en hoe luxer je leven wordt. Jona ontdekt dat de wereld veel meer geheimen kent en gaat samen met nieuwe vrienden op zoek naar oplossingen voor de oneerlijke verdeling binnen Radovar. Dit was echt een mooi geschreven boek met veel spanning en een goed opgebouwde wereld. Ondanks dat het onder de jeugdboeken valt, denk ik dat liefhebbers van dystopische verhalen hier veel plezier aan kunnen beleven.

Bloedwetten van Sophia Drenth staat onder de volwassen fantasy, maar toch wil ik het hier graag noemen. Voor de liefhebbers van vampierverhalen, van echt duistere boeken is dit een echte aanrader. De serie bestaat uit twee delen en twee bronvertellingen en gaat over het volk van de Ath'vatcii, een soort dat veel weg heeft van vampiers, en over Storm, een raadsheer van De Neerlanden. Storm is een Ath'vatcii jager en probeert om De Neerlanden vrij te maken van deze bloeddrinkers. Als hij één van hen terechtstelt wordt hij echter gevangen genomen door de Ath'vacii en moet hij leren leven met de consequenties van zijn daden. Het kostte me even om in het verhaal te komen. Er werd veel uitgelegd en er zitten heel veel lagen in, maar toen ik eenmaal gegrepen was, liet het me niet meer los.

Drägan Duma van Patty van Delft bestaat inmiddels uit vier boeken, een trilogie en een prequel: Een onbreekbare band. De serie begint als een Urban fantasy, maar gaat algauw verder in een totaal magische wereld: Drägan Duma, waarin draken en ridders en monsters leven. De hoofdpersoon is Jill, 'Zij die hoort', een meisje dat opgegroeid is in de normale wereld en geen idee had van haar magische bestemming. Als ze zestien is geworden komt ze terecht in Drägan Duma en leert daar over haar vader en een totaal nieuwe wereld waarin zij, volgens een profetie, een zeer belangrijke rol te vervullen heeft.

Een horizon vol eilanden van Tais Teng. Dit jeugdboek ziet er geweldig uit. Het staat vol illustraties van een Nederland dat, door de klimaatverandering, voor een groot deel ondergelopen is met water. De mensen moeten het doen met veel minder ruimte, er zijn superstormen en tsunami's en alles lijkt overgenomen te zijn door een gecomputeriseerde wereld. Sephira's identiteit wordt door een hacker gestolen en om de politie voor te blijven reist zij door het Nederland van de toekomst.

De boeken van Terra Fabula van Peter Dewillis zijn jeugdboeken, maar erg leuk om te lezen. Ze vertellen het verhaal van twee kinderen in Londen die aan het einde van de negentiende eeuw te horen krijgen dat hun ouders zijn omgekomen tijdens een schipbreuk. Ze worden door hun tantes meegenomen naar een huis buiten de stad en vanaf dat moment verandert hun leven in een magisch verhaal.

De verborgen universiteit van Natalie Koch. De trilogie van Nathalie Koch wordt ingedeeld bij de fantasyboeken. Het gaat over een jonge studente, Alexa, die voor een aantal maanden in Engeland gaat studeren en daar terecht komt op een magische universiteit. Hier leert ze haar magische kanten kennen en krijgt ze les in de geschiedenis van de tovenaarswereld en in het oproepen van magie. Ze ontdekt dat Londen vol geheime plekken zit, van verborgen kelders en kroegen tot spookmetrostations en het wordt haar vooral duidelijk dat ze tegenover de buitenwereld niets mag loslaten over deze wereld. Dan beginnen er om haar heen mensen ten prooi te vallen aan een onverklaarbare bewusteloosheid en gaat Alexa op onderzoek uit. Natuurlijk doen de boeken bij vlagen denken aan Harry Potter en is er duidelijk inspiratie uit geput, toch zijn het zeer originele boeken die je de magische wereld intrekken.

Falco en de gestolen Stympha's van Nienke Pool is een magische dystopian. De wereld is na een meltdown volledig veranderd en wordt overheerst door de Alkeiden die de bevolking onderdrukken. Falco is één van de vogelmensen. Deze maken gebruik van Stympha's, zeer grote vogels, om in hun levensonderhoud te voorzien. Als de Alkeiden de Stympha's komen stelen gaat Falco achter hen aan om de vogels terug te krijgen. Het boek is losjes gebaseerd op de Griekse mythe van Herakles en zijn gevecht tegen de Styphalische moordvogels. Voor mij voelde dit boek iets te veel als een spannend jongensboek met wel erg veel verhaallijnen, maar als je van actie en avontuur houdt is het zeker het proberen waard.

Helaas is het me niet gelukt om alle Nederlandstalige auteurs in het fantasy of science fiction genre te lezen voor dit artikel online moest. Hieronder een lijst van boeken die ik zeker nog ga lezen.

Midland: de terugkeer van Marguerite Le Roy

Het antiserum van Patricia Verlinde

N, 22 van Joyce Roele

Op de rand van het niets van Corinne Duyvis

Over krap twee weken volgt het laatste artikel in deze reeks: Contemporary boeken van Nederlandstalige auteurs.

Heb jij nog tips, aanvullingen of echt een heel andere mening? Laat het me dan weten in de commentaren.



Reacties op: Nederlandse Young Adult boeken #2

Meer informatie

Gerelateerd