Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

11 redenen waarom we boeken blijven kopen

door Lindy de Jong 51 reacties
‘Boekhandels hebben het moeilijk’ was de zinsnede waarmee de media ook ons, fanatieke lezers, de afgelopen jaren om de oren sloeg. Hoe was het mogelijk, vroegen we ons af? Want onze ‘Nog te lezen’-stapel leek ook in crisistijd alleen maar te groeien…


Opmerkelijk, die aanwas. Wekelijks een of meerdere boeken verslinden en toch in bezit zijn van een fraaie collectie ongelezen boeken. Vorig jaar nog plaatste de Hebban-redactie een handige link naar een calculator die berekent hoe lang jij nog met je ‘Nog te lezen’-stapel zou doen. De reacties waren overweldigend. Veel Hebban-gebruikers blijken nog jaren voort te kunnen met hun stapels en rijen ongelezen boeken. Dus waarom blijven we dan nog boeken kopen?  

Misschien heb je jezelf weleens een Buy Nothing New Challenge opgelegd, voor een maand of langer, om daarna net zo hard de schade weer in te halen. Niets aan te doen: het is een virus. En als het boekenvirus je eenmaal te pakken heeft, is er geen enkele remedie.  

Bovenal: de lezer is niet dood. Dat stelde Alex Boogers al in zijn gelijknamige schotschrift dat pas verscheen. Nee hoor, wij lezers zijn springlevend, alleen zijn we soms in de eerste plaats kopers en daarna pas lezers. Er bestaan meerdere redenen voor dat ongelooflijke aankoopgedrag (dat mensen zonder virus moeilijk kunnen begrijpen, zo schreef YA-expert Bente al in haar column).   

  1. Je hoort mensen praten over een boek. In praatprogramma’s op televisie, op lezingen bij jou in de boekhandel, door vrienden en familie die je door hun aanstekelijke enthousiasme met maar weinig woorden hoeven te overtuigen: dit boek mág niet ontbreken in jouw boekenkast!   

  2. Soms gaat er er een mysterieuze aantrekkingskracht uit van een boek waarover je nog nooit iets gehoord hebt. Hoe kan dat? Waarom ken je dit boek niet? Of wellicht is het een verhaal van een debutant. Je moet het kopen, misschien is dit wel je toekomstige favoriete schrijver! Jullie paden kruisen elkaar niet voor niets, toch?
      
  3. Geef toe, een boek van een paar euro kun je toch niet laten liggen? Dat zou zonde zijn. De ramsjtafel bij je favoriete boekhandel, het afstruinen van boekenmarkten en antiquariaten, en het immer populaire, rondreizende Boekenfestijn zijn de main reasons voor een groot deel van jouw stapel ongelezen boeken.
      
  4. Je ontwikkelt er een speciale neus voor, alsof de boeken die je tegenkomt een adoptiedier zijn die je met grote, vragende, smekende ogen aankijkt vanachter de tralies van het veel te kleine hokje waarin het nu leeft. Je biedt het een warm thuis aan, vol soortgenoten, knus op elkaar gepakt op een boekenplank. Dat het daarna even moet wachten tot het gelezen wordt… Ach.   

  5. Je hebt het eerste deel in de serie gelezen, vond het steengoed en wacht al maanden, misschien wel jaren met smart op het volgende deel in de reeks. Of het voorgaande verhaal beviel je helemaal niet, maar iedereen verdient een tweede kans, toch? Misschien is het vervolg wel veel beter! En voor je het weet staat er weer een nieuw boek op de plank.   

  6. Je wacht al tijden tevergeefs op een nieuw boek van je favoriete schrijver. Deze blijkt ineens ook onder pseudoniem andere verhalen te hebben uitgebracht. Zoals J.K. Rowling dat deed als Robert Galbraith. Die verhalen móet je ook lezen.
      
  7. Een boekverfilming dient zich aan. En je weet: ga nooit naar de bioscoop zonder het boek gelezen te hebben. Dat is een van de geboden, zelfs als de film daardoor tegenvalt. Ook in 2016 zien veel geschreven verhalen het levenslicht op het witte doek. Bekijk hier welke, zodat je nog gauw de boeken in kunt slaan. En lezen!
      
  8. Je leest vooral digitaal, maar wilt de echte pareltjes toch ook kunnen vasthouden en bewonderen. Eraan ruiken. Jouw favoriete topboeken moeten gewoon in jouw boekenkast te vinden zijn, punt.   

  9. Een recensent die je vertrouwt (jouw smaak komt overeen met die van hem of haar) is lyrisch over een bepaalde titel. Hoe kan het ook anders dan dat het boek diezelfde dag nog in jouw (eventueel digitale) winkelmandje belandt?    

  10. Don’t judge a book by its cover, maar wat is dat moeilijk. Een pracht van een boek in een luxe (her)uitgave. Die moet aan de collectie worden toegevoegd. Zelfs als je het boek al in andere edities in bezit hebt.

  11. De besmettelijkheid van het leesvirus is de laatste, maar niet minder belangrijke oorzaak van jouw uitpuilende boekenkast. Dat merk je maar weer eens aan de Hebban Reading Challenge. Mensen steken elkaar aan en een beetje gezonde concurrentie hoort er natuurlijk ook bij. Wat denk je, zorgt de #hrc2016 voor nog meer nieuwe aankopen, of haal je al jouw Challenge-exemplaren uit de Nog te lezen-stapel? Wij vermoeden het ergste... Leve de boekenkoper!    

     

Inspiratiebron: Bookriot



Over de auteur

Lindy de Jong

834 volgers
463 boeken
7 favoriet


Reacties op: 11 redenen waarom we boeken blijven kopen

 

Gerelateerd

Over

Alex Boogers

Alex Boogers

Alex Boogers (1970) debuteerde in 1999 onder het mysterieuze pseudoniem M....