Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

7 boeken die je voor de verfilming moet lezen

door Daphne van Rijssel (crew) 20 reacties
Sommige lezers laten boekverfilmingen liever aan hun neus voorbij gaan, je eigen verbeelding is immers toch veel mooier? Maar er zijn ook films die toch wel echt nieuwsgierig maken, zeker als het boek ook een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. En hoe kun je je beter voorbereiden op deze films dan door eerst de boeken te lezen? Hebban selecteerde 7 boeken die je vóór de verfilming moet lezen!

Knielen op een bed violen 

Met Knielen op een bed violen vertelt Jan Siebelink het verhaal van Hans Sievez, een personage gebaseerd op zijn vader, die op een belangrijk punt in zijn volwassen leven een religieuze ervaring heeft. Hij is ervan overtuigd dat hij God heeft ontmoet en een zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven volgt. Hans verliest zichzelf in een calvinistische sekte en dreigt alles te verliezen: zijn gezin, zijn bloemenkwekerij en zijn gezondheid.

Knielen op een bed violen werd meer dan 600.000 keer verkocht, vijftig keer herdrukt en is bekroond met de AKO Literatuurprijs. Vlak na de verschijning van het boek in 2005 had regisseur Paul Verhoeven al interesse in een verfilming. De regisseur kreeg echter zo'n hekel aan de mannelijke hoofdpersoon dat hij zich niet langer in hem kon verplaatsen. Een boekverfilming bleef uit. Collega-regisseur Ben Sombogaart durfde de uitdaging acht jaar later wel aan en in februari is Knielen op een bed violen dan ook te zien in de Nederlandse bioscopen. De rol van Hans Sievez wordt vertolkd door Barry Atsma, die voor deze rol negen kilo afviel. Noortje Herlaar speelt zijn echtgenote. Jan Siebelink is zelf ook als figurant te zien in de film. Hij speelt een klant in de bloemenwinkel die toeziet hoe Hans Sievez moet knielen om geld van de grond te rapen.

Première: februari 2016

 

De GVR

Wie las niet De GVR, net als Sjakie en de chocoladefabriek en Matilda een van de meest geliefde kinderboeken van meesterschrijver Roald Dahl. In De GVR ligt het weesmeisje Sofie in bed maar ze kan niet slapen. Voor haar raam staat een reus zo hoog als een huis, die haar uit bed pakt en ontvoert! Maar deze reus blijkt niet eng, de Grote Vriendelijke Reus is misschien wat vreemd, maar wel ontzettend aardig! Hij eet geen kinderen, zoals de andere gemene reuzen wel doen. De GVR vangt dromen en stopt ze in potjes. De nachtmerries vernietigt hij en de mooie dromen blaast hij door een lange trompet in de slaapkamers van kinderen. Samen met Sofie bedenkt hij een plan om de onvriendelijke reuzen te slim af te zijn en elk kind weer veilig in bed te laten slapen.

Niemand minder dan Steven Spielberg nam de taak op zich om het kinderboek te bewerken tot een live-action speelfilm. Hij werkte daarbij samen met scenarioschrijfster Melissa Mathison, met wie hij ook de klassieker E.T. maakte. Helaas overleed zij in november van dit jaar aan de gevolgen van kanker.

Precies 100 jaar na de geboorte van Roald Dahl zal de verfilming, getiteld The BFG, op 30 juni 2016 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. De reus wordt gespeeld door Mark Rylance, een voor het grote publiek nog relatief onbekende acteur. Ruby Barnhill maakt haar acteerdebuut in de rol van de kleine Sofie.

Première: juni 2016

 

Achter de spiegel en wat Alice daar vond 

151 jaar na de verschijning van Alice in Wonderland is de verfilming van Achter de spiegel en wat Alice daar vond in juni 2016 in de Nederlandse bioscopen te zien. Achter de spiegel  is het vervolg op Lewis Carrolls klassieker Alice in Wonderland uit 1865. De avonturen uit dit moderne sprookje spelen zich af in een omgeving die nog merkwaardiger is dan Wonderland. Alice wordt meegesleept in Underland en reist terug om de Mad Hatter (gespeeld door Johnny Depp) te redden. Maar dit blijkt niet gemakkelijk. Steeds wordt Alice tegengewerkt door onzinfiguren die plotseling opduiken en haar gedichten willen voordragen. 


Naast Johnny Depp spelen ook Mia Wasikowska, Anne Hathawa, Helena Bonham Carter en Rys Ifans belangrijke rollen in Throug the Looking Glass. De film wordt geregisseerd door Tim Burton en het scenario is geschreven door Linda Woolverton, die ook het scenario van de Alice in Wonderland schreef. Deze film won twee oscars tijdens de 83ste Oscaruitreiking in 2010. Zowel Alice in Wonderland als Throug the Looking Glass zijn gedeeltelijk echt en gedeeltelijk met de computer geanimeerd.

Lees hier meer over de geschiedenis van Alice in WonderlandPremière: juni 2016

 

Voor jou

Louisa's wereld is klein. Ze woont nog bij haar ouders en heeft een baantje in een café om de hoek. Haar vriend Patrick is niet de liefde van haar leven, maar ach, ze passen goed bij elkaar. Ook Wills wereld is klein. Door een ongeluk is hij in een rolstoel beland, vanaf zijn nek is hij verlamd. De chronische pijn en wanhoop zorgen ervoor dat Will nog maar één uitweg ziet. Als Louisa haar baan in het café kwijtraakt gaat ze als verzorger aan de slag bij Will. Als ze ontdekt wat hij voor plan heeft, zet Louisa alles op alles om hem op andere gedachten te brengen.

Dit is het verhaal van Voor jou (Me before you), de bestseller van Jojo Moyes waarvan 3 miljoen exemplaren werden verkocht en die wereldwijd vele harten veroverde. Voor de boekverfilming van Me before you schreef Moyes zelf het script. In een interview met Hebban vertelde ze hierover: 'Ik moest heel veel veranderen, dat had vooral te maken met de lengte. Als ik het boek letterlijk zou overzetten naar een filmscript, zou de film ongeveer acht uur duren... Ik wil nog niet teveel over de film verklappen voor de verschijning. Maar ja ik mocht zeker meebeslissen over de casting en daar was ik erg blij mee!'

Inmiddels is de cast bekend. Onder andere Emilia Clarke (Game of Thrones ), Matthew Lewis (Harry Potter ) en Sam Claflin (The Hunger Games ) zullen de hoofdrollen spelen. Wie Me before you graag wil zien moet nog geduld hebben tot juni, maar dat geeft wel alle tijd om het boek (nog eens) te lezen!

Première: juni 2016

  

Het grote misschien 

Voor John Green moet het al bijna wennen dat de filmrechten van zijn boeken steevast worden aangekocht. Hordes toeristen kwamen naar Amsterdam om de locaties te bezoeken waar scènes uit The Fault in Our stars  (Een weeffout in onze sterren ) zijn gefilmd. Zowel het boek als de film werden wereldwijd ongekend populair. Ook de boekverfilming van John Greens Paper Towns werd dit jaar een groot succes.

En nu wordt ook Greens debuutroman Het Grote Misschien (2005) verfilmd. Looking for Alaska is in juni 2016 op het witte doek te zien. Het is een verhaal over vriendschap, grenzeloze verliefdheid en volwassen worden. Miles Halter is gefascineerd door Beroemde Laatste Woorden. De laatste woorden van de Franse dichter Rabelais inspireren hem zo dat hij op zoek gaat naar een Groot Misschien. Dit doet hij niet door te sterven, maar door zich in te schrijven bij een kostschool in Alabama. Eenmaal op Culver Creek aangekomen ontmoet Miles zijn kamergenoot Chip Martin (de Kolonel) en Alaska Young. Miles valt als een blok voor de mooie, sexy, slimme en grappige Alaska. Zij laat hem Het Grote Misschien zien en laat hem ontredderd achter.

Looking for Alaska wordt geregisseerd door Becca Thomas en de producers en scriptschrijvers zijn dezelfde als die van Paper Towns en The Fault in Our Stars. Actrice Elle Fanning speelt de rol van Alaska.

Première: juni 2016

 

Het meisje in de trein

Het is de Most Wanted Thriller van 2015 op Hebban, het boek won de Hebban Award voor beste buitenlandse thriller en ook Vrij Nederland riep het uit tot de beste thriller van het jaar: Het meisje in de trein van Paula Hawking. Elke vijf seconden gaat er ergens ter wereld een exemplaar over de toonbank.

Iedere ochtend neemt Rachel dezelfde trein. Elke dag opnieuw rijdt ze langs een rij charmante huizen in een Londense buitenwijk en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Op een terras van een van de huizen ziet ze elke ochtend een stel ontbijten, in haar hoofd noemt Rachel hen 'Jess en Jason'. Het stel leidt een perfect leven in de ogen van Rachel. Het doet haar denken aan hoe haar eigen leven ooit was.
Maar op een dag ziet Rachel iets vreemds in de tuin van Jess en Jason, iets dat alles verandert. Als blijkt dat 'Jess' vermist wordt stapt Rachel naar de politie. Ze raakt verwikkeld in de levens van alle betrokkenen en in de gebeurtenissen die volgen. Maar het is de vraag of Rachel er goed aan doet om zich met deze zaak te bemoeien...

Kort na de verschijning van dit immens populaire boek kocht Steven Spielberg de filmrechten al aan. The Girl on the Train gaat in oktober 2016 in première, met belangrijke rollen voor onder meer Emily Blunt, Lisa Kudrow, Haley Bennett en Justin Theroux.

Première: oktober 2016

 

Fabeldieren en Waar ze te vinden

Harry Potter fans opgelet! Wie dacht het na acht films afgelopen was met de verfilmingen van J.K. Rowlings betoverende boeken, kan opgelucht ademhalen. In het najaar van 2016 zal de boekverfilming van Fantastic Beasts and Where to find them (Fabeldieren en Waar ze te vinden ) in de bioscoop te zien zijn. 

In de film volg je de magie-zoöoog Newt Scamander, die wordt gespeeld door Eddie Redmayne. Zeven decennia voor de gebeurtenissen uit de Harry Potter-films gaat hij op onderzoek uit om een encyclopedie te schrijven over alle magische dieren. Zijn notities verzamelt hij in het boek Fantastic Beasts and Where to Find Them, dat uiteindelijk op toverschool Zweinstein als verplicht leerboek wordt gebruikt. Naast Eddy Redmayne spelen ook acteurs David Yates, Katherine Waterston en Colin Farrell een rol in deze magische film.

Première: november 2016

 



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 7 boeken die je voor de verfilming moet lezen

 

Gerelateerd