Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

190 inzendingen voor de Harland Awards 2021

door Hebban Crew 14 reacties
De deadline voor de Harland Awards schrijfwedstrijd 2021 is op zondag 31 oktober om middernacht verstreken. Er kwam een prachtig aantal verhalen binnen, namelijk 190. Nu is het aan de grote groep voorselecteurs om uit deze enorme toestroom van verhalen de beste vijftien te kiezen. In februari volgt de uitslag, tijdens een live evenement in Utrecht (onder voorbehoud).

In het Nederlandstalige fantastische genre is de Harland Awards een vaste waarde. Deze schrijfwedstrijd voor fantasy-, sciencefiction-, horrorverhalen en aanverwanten wordt al sinds 1976 onder verschillende namen georganiseerd. Van de eerste editie tot en met 1995 heette de schrijfwedstrijd de King Kong Award. Van 1996 tot en met 2002 was het de Millenniumprijs en van 2003 tot en met 2014 de Paul Harland Prijs, waarna het de Harland Awards schrijfwedstrijd werd. De wedstrijd werd vernoemd naar auteur, jurylid, organisator en meervoudig King Kong Award winnaar Paul Harland in het jaar van zijn tragische dood.

190 inzendingen

Met uitzondering van de drie topjaren 2013, 2014 en 2015, toen de wedstrijd 200 of meer verhalen ontving (record was 206), heeft de Harland Awards nooit méér inzendingen ontvangen dan dit jaar!

Alle verhalen bij elkaar zijn goed voor ruim een miljoen woorden. Ter vergelijking: een gemiddelde roman telt zo'n 80.000 woorden en een fantasyboek soms wel 120.000 woorden of meer. Voor deze wedstrijd zijn dus zo'n twaalf 'normale' boeken ingeleverd of drie fantasytrilogieën.

Aan de namen te zien is iets meer dan de helft van de deelnemers man (101 + 2 in een duo), 87 vrouw (85 + 2 in een duo) en van 2 deelnemers is het geslacht onbekend (cijfers en geslachten onder voorbehoud).

Er zijn 32 auteurs die 2 verhalen ingediend hebben, wat betekent dat er in totaal 159 deelnemers (want één van die dubbele indieners was onderdeel van een duo) meedoen aan de wedstrijd.

Natuurlijk doen er flink wat schrijvers mee die eerder aan de Harland Awards hebben deelgenomen, maar het is toch opvallend dat er veel nieuwe namen voorbijkomen. Dat betekent dat de schrijfwedstrijd ook weer vers talent aanboort. Dat belooft wat voor het genre!

Voorselectie en finalejury

Nu de deadline is verstreken, is het de beurt aan de bijna vijftig voorselecteurs om de inzendingen te gaan lezen, te beoordelen en van commentaar te voorzien. Met dat laatste zorgen we ervoor dat alle deelnemers na afloop van de wedstrijd een juryrapport met feedback op hun verhalen kunnen ontvangen.

De vijftien beste verhalen worden beoordeeld door de finalejury, die een top vijf en de winnaar selecteert. De vijf beste verhalen worden gebundeld in een e-book dat gepubliceerd wordt op Hebban, na de officiële uitreiking. Van de top vijf worden ook luisterverhalen gemaakt (als de auteurs daaraan willen meewerken), net als bij de Zilveren Strop, en met de productie daarvan wordt na de uitreiking gestart. Lees meer over de gang van zaken op de voorwaardenpagina.

Harland Awards - winnende verhalen
Zeven verhalen van winnaars van de Harland Awards en voorlopers. Van harde sciencefiction tot magisch realisme, van epische fantasy tot psychologische horror en van historische fantasy tot (letterlijk) space opera.

Harland Awards 2020 - winnende verhalen
Het winnende verhaal en de vier runners-ups van de Harland Awards 2020, geschreven door Jeroen de Leeuw (winnaar), Michael Kaptein, Isabelle Plomteux, Jaap Boekestein en Margriet du Maine. Van space opera tot horror en van fantasy tot sciencefiction: vijf uitstekende Nederlandstalige speculatieve verhalen.

Niet duimendraaien!

Het grote wachten voor de schrijvers kan dus beginnen. Maar ga vooral niet duimendraaien: schrijf een nieuw verhaal voor de volgende schrijfwedstrijd, op Hebban of elders. Op Hebban kun je tot 1 december meedoen met de Kobo Schrijfwedstrijd voor novellen (30.000 tot 40.000 woorden met thema 'Een (on)gewone relatie'), in het voorjaar staat de Zilveren Strop weer op het programma en mogelijk organiseren we ook nog kleinere 'tussendoor' wedstrijdjes. Kijk op Schrijven Online voor andere schrijfwedstrijden.

Live uitreiking?

Het was sinds 2010 traditie om de Harland Awards uit te reiken tijdens een speciale dag. De eerste paar edities heette dat de Paul Harland Dag, later werd dat de Dag van het Fantastische Boek, waar honderden liefhebbers van het fantastische genre op afkwamen. Helaas is dat de afgelopen jaren niet gelukt, maar voor 2022 willen we het wel weer gaan proberen. Net als bij de uitreiking van de Zilveren Strop, Hebban Thrillerprijs, Gouden Strop en Schaduwprijs op 5 juni 2021, is het de bedoeling om de uitreiking in de bibliotheek Utrecht te organiseren, compleet met workshops, lezingen, interviews, filmprogramma en mass signing door Nederlandstalige fantasyauteurs. Natuurlijk nog wel onder voorbehoud van coronamaatregelen en dergelijke, maar we hopen dat het lukt.Over de auteur

Hebban Crew

2524 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 190 inzendingen voor de Harland Awards 2021

 

Gerelateerd