Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

8 boeken voor de fans van Black Mirror

door Soraya Vink (crew) 10 reacties
Op Netflix vind je al meerdere seizoenen van de succesvolle serie 'Black Mirror'. Ben je fan van deze serie en heb je alle afleveringen al bekeken? Hebban tipt je acht boeken, afkomstig uit allerlei genres, die in de stijl van deze serie zijn.

Weerspiegeling van de maatschappij

De succesvolle Netflix serie Black Mirror draait om een nabije toekomst vol technologie, waar de mooiste uitvindingen botsen met de meest duistere menselijke gevoelens. De kijker ervaart van dichtbij hoe mensen in de toekomst geconfronteerd worden met de technologische ontwikkelingen en de consequenties in hun levens.

De titel van de serie verwijst volgens scenarioschrijver Charlie Brooker naar de weerspiegeling die we van onszelf zien als een smartphone op schermbeveiliging staat en het beeldscherm niet actief is. Dan zien we de 'echte' versie van onszelf. Het succes van de serie zorgde voor een nieuw project: Black Mirror in boekvorm. In februari verschijnt Black Mirror Volume 1 waarin Brooker de schrijvers Sylvain Neuvel, Claire North en Cory Doctorow uitdaagde om een verhaal rond deze thema's te schrijven. En op Hebban kun je het boek nu winnen, dus klik verder naar de winactie!

De Cirkel van Dave Eggers

De meest succesvolle roman van Dave Eggers komt akelig dichtbij de maatschappij die geschetst wordt in Black Mirror. Dit intelligente en prikkelende verhaal roept vragen op over ons geheugen, privacy en de grenzen aan onze kennis van de wereld. In 2017 verscheen de verfilming met hoofdrollen voor Emma Watson en Tom Hanks.

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken. Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden - zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.

Ready Player One van Ernest Cline

In 2044 leeft het overgrote deel van de wereldbevolking in diepe armoede sinds de Grote Recessie. Als James Halliday kinderloos sterft, laat hij de hongerende mensheid een spel na: OASIS, een online game die door miljarden spelers tegelijk gespeeld kan worden. Kort na zijn dood blijkt dat hij drie sleutels (de zogenaamde "easter eggs") in het spel verstopt heeft, die leiden naar een kluis waarin de rest van zijn erfenis ligt opgeborgen. Wie de sleutels vindt, wordt in één klap multimiljonair. De jacht op de sleutels voert honderdduizenden nerds, geeks en gamers terug naar de jaren tachtig van de twintigste eeuw, de tijd waarin Halliday opgroeide.

Steven Spielberg nam de regie in handen voor deze bestseller die in meer dan veertig landen verscheen. Net als het boek doorspekt is met referenties naar de popcultuur van de jaren '80, heeft Spielberg de reputatie van filmmaker met instant hits in deze periode (die ook nog toevallig in het boek genoemd worden). Het resultaat is te zien in de bioscoop vanaf 29 maart 2018.

De mensmachine van Mark O'Connell

Tussen alle fictie is er natuurlijk ook vooruitstrevende non-fictie die de lezer prikkelt om na te denken over zijn bestaan. Journalist Mark O'Connell dook in de wereld van het transhumanisme, een stroming waarin gefilosofeerd wordt over een radicale vorm van levensverlenging door middel van versmelting van mens en techniek. Volgens de transhumanisten kan de dood in 2048 opgelost zijn.

De mensmachine is een onthullend verslag over de nabije toekomst van de mens waarin de illustere hoofdrolspelers in deze wereld worden voorgesteld, legt uit welke ideeën ze nastreven, hoe haalbaar deze zijn en hoe verstrekkend de gevolgen.

Laat me nooit alleen van Kazuo Ishiguro

Schrijver Kazuo Ishiguro won in 2017 de Nobelprijs voor de Literatuur, waarbij de jury hem prees om de emotionele kracht in zijn romans. In het boek Laat me nooit alleen verkent Ishiguro de grenzen van sciencefiction, tevens verfilmd in 2010 met Carey Mulligan en Keira Knightley.

Kathy is eenendertig en werkt op het platteland in een revalidatiekliniek. Ze verzorgt mensen die organen doneren. Alle donateurs zijn gekloond en zijn opgevoed met het idee dat ze na hun dertigste levensjaar meerdere organen zullen doneren tot de dood erop volgt. Kathy heeft haar vriendschap met Ruth na jaren weer op kunnen pakken toen ze haar verzorger werd na een orgaandonatie. Ook haar oude jeugdliefde Tommy komt terug in haar leven als Kathy hem na zijn tweede orgaandonatie verzorgt. Gaandeweg wordt duidelijk dat de vrienden door hun gemeenschappelijke lot en afkomst een bijzondere band hebben.

Otherworld van Jason Segel en Kirsten Miller

Onlangs is het eerste deel van deze nieuw aangekondigde trilogie besproken in een Hebban Leesclub. Acteur Jason Segel (onder andere bekend van de televisieserie How I Met Your Mother) en schrijfster Kirsten Miller bedachten een trilogie voor Young Adults rond het begrip 'virtual reality'.

Simon en Kat zijn beste vrienden in hun tienertijd maar groeien uit elkaar. Na een explosie is Kat in een comateuze toestand, waarna een beroemd techbedrijf aanbiedt om Kat te transformeren naar een nieuwe virtual reaility getiteld Otherworld. Simon, een stuntelige gamer, smokkelt zichzelf in deze game met als doel om Kat te vinden.

De vrouw van de tijdreiziger van Audrey Niffenegger

Hoewel Black Mirror je kennis laat maken met een duistere kant van de mens, is er in deze listmania ook ruimte voor een Feelgood roman. Deze roman van Audrey Niffenegger werd in 2009 verfilmd met Rachel McAdams in de hoofdrol.

De vrouw van de tijdreiziger is het verhaal van Clare, een studente kunstgeschiedenis, en Henry, een avontuurlijke bibliothecaris. Zonder dat hij er iets aan kan doen verplaatst Henry zich door de tijd, vooral op voor hem emotioneel zware momenten. Samen met zijn grote liefde Clare probeert Henry uit alle macht een leven te leiden zoals ieder ander. Dat dit alles bedreigd wordt door iets wat hij niet kan voorkomen, maakt dit ontroerende verhaal onvergetelijk.

Efter van Hanna Bervoets

Deze roman van Hanna Bervoets speelt in een nabije toekomst waarin artsen en wetenschappers verliefdheid als psychische aandoening zijn gaan beschouwen. De medische industrie springt gretig op de nieuwe diagnose in. Er openen klinieken tegen liefdesverslaving, en farmaceut Fizzler wil als eerste een geneesmiddel tegen verliefdheid op de markt brengen: Efter.

In Efter volgt de lezer negen personages die ieder op hun eigen manier met de introductie van het medicijn te maken krijgen. De pr-man die Efter in de markt moet zetten, een pubermeisje dat voor het eerst verliefd wordt, een journaliste die onraad ruikt. Wat zij niet weten, is dat hun individuele keuzes en beslissingen een noodlottige reeks gebeurtenissen in gang zetten.

Oryx en Crake van Margaret Atwood

Ouder werk van schrijfster Margaret Atwood komt opnieuw in de aandacht doordat ze op akelige wijze de maatschappij kan typeren in haar verhalen. In de roman Oryx en Crake beschrijft ze een dystopische wereld waarin onvergetelijke personages aan het woord komen.

De verteller noemt zichzelf Sneeuwman. Als het verhaal begint, rouwt hij om het verlies van zijn geliefde Oryx en zijn beste vriend Crake. Hij is alleen overgebleven, en probeert te overleven in een gebied dat ooit door mensen werd bewoond, maar dat inmiddels onbewoonbaar is geworden. Langzaam sterft hij van de honger. Hoe heeft alles zo snel uiteen kunnen vallen? Waarom bezit Sneeuwman niets meer, behalve pijnlijke herinneringen? Op zoek naar antwoorden op zijn vragen onderneemt hij een dubbele reis: naar zijn eigen verleden, en naar de experimentele wereld van Crake - waar het ongeluk van de echte wereld begon.


Kijk jij al naar Black Mirror en heb je een boektip die precies in het straatje past van de succesvolle serie? Laat een reactie achter onder dit artikel.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 8 boeken voor de fans van Black Mirror

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken