Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

18 mei 2016: het lekkerste van Guus Meeuwis en YA-boek van Dan Brown

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: Guus Meeuwis brengt een kookboek uit, Dan Brown komt met YA-versie van The Da Vinci Code en Jan Siebelink schrijft een verhaal voor de ouden van dagen.

Guus Meeuwis komt met kookboek

Zanger Guus Meeuwis en sterrenchef Dick Middelweerd werken samen aan de publicatie van een kookboek. Het boek Het lekkerste van Guus en Dick verschijnt 11 oktober bij uitgeverij Kosmos.

‘We hebben het altijd over twee dingen: wielrennen en lekker eten’, laat Meeuwis weten. ‘Het eerste doen we te weinig, het tweede des te vaker. Uit die gesprekken is het kookboek ontstaan. Het is een verzameling van alles wat we zelf het lekkerste vinden.’ Volgens chef-kok Middelweerd zit er een ‘mooie balans’ in van gerechten die je snel op tafel kunt hebben en recepten waarmee je kunt uitpakken als er gasten komen.

Bron: nu.nl Dan Brown komt met YA-versie van The Da Vinci Code

Bestsellerauteur Dan Brown komt met een Young Adult-versie van zijn megaverkoopsucces The Da Vinci Code uit 2003. Het boek komt in Groot-Brittannië op 8 september uit bij uitgeverij Penguin Random House UK en vijf dagen later is het boek ook in de Amerikaanse boekhandel te koop.

Het verhaal behoudt de originele plot van The Da Vinci Code, maar zal worden aangepast om lezers van dertien jaar en ouder te laten kennismaken met de held, symbolenprofessor Robert Langdon.

‘Het is mijn oprechte hoop dat deze bewerking bij jonge lezers dezelfde geestdrift oproept als ik heb wanneer ik verborgen geschiedenissen en mysteries onderzoek in de wereld waarin we leven’, zegt Brown in The Bookseller.  ‘Ik ben gefascineerd door historie en research. Als ik geen schrijver was geworden, dan was ik zeker onderwijzer geworden.’

Van de later verfilmde The Da Vinci Code zijn wereldwijd 82 miljoen exemplaren verkocht. In oktober is de release van de verfilming van zijn laatste boek Inferno.

Bron: The BooksellerThriller rond honderdste Vierdaagse

Nog twee maanden en dan start weer de jaarlijkse traditie van op je tandvlees lopen, blarenprikken en gladiolen verzamelen. De Vierdaagse van Nijmegen viert dit jaar van 19 tot en met 22 juli de honderdste editie en dat wordt gevierd met een speciale expositie in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Evenals voorgaande jaren gaat de grootste wandeltocht ter wereld vergezeld van de publicatie van een Vierdaagsethriller. Ditmaal draagt de thriller, geschreven door Rudy Dek, de titel Oorlogspad. Stadsdetective Rogier Hoofs bindt voor de negende maal in successie de strijd aan met de Nijmeese onderwereld. Hoofs duikt in de rijke geschiedenis van Nijmegen én de Vierdaagse en doet daarbij een spectaculaire ontdekking.

De presentatie van Oorlogspad is al op zaterdag 28 mei (aanvang 14.30 uur). Dan ontvangt Johan Willemstein, marsleider van de Vierdaagse de thriller uit handen van Rudy Dek in het Nationaal Bevrijdingsmuseum. Daarna volgt nog een signeersessie van de auteur.

Bron: vierdaagsethriller.nlJan Siebelink schrijft Nationale Voorleeslunchverhaal 2016 

Bestsellerauteur Jan Siebelink schrijft dit jaar het Nationale Voorleeslunchverhaal. Op 7 oktober zal dit verhaal tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland worden voorgelezen aan ouderen in bibliotheken en zorginstellingen.  

Het is Nationale Ouderendag op 7 oktober. Dan is net de Kinderboekenweek twee dagen aan de gang. Dit jaar staan opa’s en oma’s centraal onder het thema Voor altijd jong! Tijdens de Nationale Voorleeslunch die laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren, valllen deze campagnes mooi samen.

Jan Siebelink heeft laten weten dat hij zonder aarzelen ‘ja’ heeft gezegd op het verzoek om het Voorleeslunchverhaal te schrijven. De komende periode zal hij schrijven aan een verhaal dat herkenbaar en aansprekend is voor vele ouderen.

Bron: nationalevoorleeslunch.nlJohan Cruijff was voor de Catalanen ‘De Magere’ 

Bij uitgeverij Brandt verschijnt op 1 juni het boek Johan Cruijff in Barcelona. De mythe van de verlosser van journalist Edwin Winkels.

Tussen 1973 en zijn dood op 24 maart van dit jaar woonde Johan Cruijff veel langer in Barcelona dan in Nederland. Wat deed hij daar allemaal tijdens en na zijn carrière? Wat maakte de stad voor hem zo aantrekkelijk?

El Salvador, De Verlosser. Dat was zijn bijnaam in Barcelona, zo dachten wij, maar in werkelijkheid was er niemand die Cruijff zo noemde. Hij was voor de Catalanen ‘El Flaco’, De Magere. Later toen hij trainer werd van Barça, spraken zijn spelers gekscherend van ‘God’, omdat hij alles zag en alles beter wist. Een god die regelmatig van zijn berg in Barcelona afdaalde om in de wereld zijn wijsheden te verkondigen, zijn vrienden te omarmen, zijn vijanden te vervloeken en de Spanjaarden wijs te maken dat één duif nog geen zomer maakt.

Vaak was Edwin Winkels daarbij. Hij emigreerde als jonge journalist naar Barcelona in 1988, hetzelfde jaar dat Cruijff er trainer werd. Sindsdien hebben de twee elkaar met grote regelmaat ontmoet. Voor interviews en informele gesprekken, op persconferenties en bij spontane eentweetjes, op hoge toppen en in diepe dalen. Dit boek is Winkels’ persoonlijke relaas over 28 jaar met Cruijff in Barcelona.

Lees hier een recent interview met Winkels op Hebban. 

Bron: persbericht
Peter Verhelst verkast naar De Bezige Bij

Schrijver Peter Verhelst stapt over van uitgeverij Prometheus naar uitgeverij De Bezige Bij, zo meldt De Bezige Bij in een persbericht. Zijn nieuwe roman staat gepland voor begin 2018.

Peter Verhelst (1962) debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan. Daarna verschenen diverse romans en dichtbundels, waarna hij doorbrak naar een groter publiek met de roman Tongkat, waarvoor hij in 2000 de Gouden Uil Literatuurprijs, de Jonge Gouden Uil Literatuurprijs, de F. Bordewijkprijs en de Driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap ontving. Voor zijn poëzie won hij o.a. de Paul Snoekprijs, de Gedichtendagprijs, de Jan Campertprijs, de Herman de Coninckprijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs.

Verhelst is verbonden aan het theaterhuis NTGent, en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor stukken als Lex (2009), Africa (2013) en Hotel Malaria (2015). Verder is Verhelst een gelauwerd kinderboekenauteur bij Uitgeverij De Eenhoorn. Ook voor zijn jeugdliteratuur ontving hij diverse prijzen.

Bron: BoekbladDuurste Nederlandse stripalbum ooit verkocht

Bij online veilinghuis Catawiki is een stripalbum geveild voor 5.576 euro, het duurste ooit van de hand van een Nederlandse tekenaar. Het album De Grote Otter werd in 1947 geschreven en getekend door de Nederlander Hans G. Kresse (1921-1992).

Volgens veilingmeester Jurry Heshusius, stripboekenexpert bij Catawiki, gaat het om een bijzonder stripboek. ‘Tot nu toe was er slechts 1 exemplaar van dit 'proefalbum' bekend’, zegt hij in Knack. ‘Van dat album ontbrak helaas ook nog eens de omslag. We waren dan ook enorm verrast toen dit album onlangs met omslag bij ons op de veiling werd aangeboden. Niemand wist dat er nog een album bestond. Het album is nooit in de handel verschenen en er bestaan dus alleen 2 proefexemplaren.’

Volgens het veilinghuis was er veel belangstelling en bracht het stripboek dan ook ruim vijf keer meer op dan verwacht. Uiteindelijk bracht een Vlaamse liefhebber het hoogste bod uit.

Bron: Knack.be


Meer nieuws op Hebban

17 mei 2016: Man Booker Prize voor 'De Vegetariër' en Deflo verbreekt schrijfrelatie
13 mei 2016: Hittegolf in Duitsland en spannende zaken rondom Vector
12 mei 2016: cadeautje van George R.R. Martin en nominaties Diorapthe Literatour Prijs
11 mei 2016: Debutant verslaat J.K. Rowling en hoe ver ga je voor een primeur?
10 mei 2016: een demonische Harry Potter en treinmeisje delft het onderspitNieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2129 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 18 mei 2016: het lekkerste van Guus Meeuwis en YA-boek van Dan Brown

 

Gerelateerd

Over

Dan Brown

Dan Brown

Dan Brown (1964) is de wereldberoemde Amerikaanse auteur van bestsellers als De...

Peter Verhelst

Peter Verhelst

Peter Verhelst (1962) is een Vlaams dichter, romancier en regisseur. Hij ontving...

Jan Siebelink

Jan Siebelink

Jan Siebelink (1938) werkte als leraar Nederlands en Frans en studeerde in ...

Edwin Winkels

Edwin Winkels

Edwin Winkels (1962) is schrijver en journalist. Hij emigreerde in 1988 naar Spa...

Gesponsorde boeken