Hebban vandaag

Community /

Boekentippertip | 'Het is het ruwe van deze verhalen dat me aanspreekt'

Ben jij al bekend met de Hebban Boekentipper? Geef ons drie favoriete titels en de Hebban achterban voorziet je van een leuk lijstje nieuw leesvoer. Je kunt zelf kiezen wie je wilt laten antwoorden: specialisten uit het Hebban Team, boekverkopers, of lezers. In deze rubriek delen we de leukste van onze Boekentipper-tips. Je volgende favoriete boek ontdek je immers op Hebban!

De hulpvraag

Tess: 'Ik weet niet wat het is, want "drama" zegt me op zich niet veel, maar het is het ruwe van deze verhalen dat me aanspreekt. Ik lees daarnaast ook graag thrillers, maar ben op zoek naar meer boeken in het genre van deze drie.'

Naar de tipVraag zelf ook een Boekentipper aan

De 3 favorieten

De Boekentipper-tip van Nathalie

Hulplijn: Hebban Specialisten

Dag Tess,

Fijn dat je een boekentip aanvraagt via Hebban! Ik hoop dat ik je kan helpen met je vraag, en probeer je enkele tips aan de hand te doen.

Ik weet niet of het toevallig is dat er twee boeken van Vlaamse auteurs hier in je lijstje staan?

Door jouw omschrijving kom ik ten eerste terecht bij de schrijver Peter Terrin. Hij schrijft erg spannende boeken, maar het blijven toch romans waarin de donkere psychologie van de mens aan bod komt. Ik tip niet zijn laatste roman Patricia, maar wel Yucca. In Yucca komen twee personages van eerdere boeken van hem terug aan bod, Viktor (Blanco) en Renée (Post mortem), maar ze schrijven samen een nieuw verhaal, weliswaar met elk een aparte verhaallijn. Ik herinner me dat toen ik dit boek las, er een onbehaaglijke rilling over mij kwam toen ik het laatste blad dichtsloeg.

Viktor komt vrij en is een zoekende man, die zijn leven opnieuw een richting moet geven. Een nieuw begin. Hij vraagt zich af: wie ben ik, in welke wereld beland ik nu na mijn gevangenschap? Hij botst op de Gier, een oude man bekend uit het misdaadmilieu. Viktor vindt een baan bij Yucca, een bedrijf dat maaltijden aan huis bezorgt.

De tweede verhaallijn draait rond Renée. Ze overleeft, meer zelfs: ze beschikt sinds haar negende over magische krachten. Later wordt ze een gefortuneerde kunstenares en moeder van zoontje Willem. In 2035 is Renée 29 jaar en vertelt ze – tijdens een opname in monoloogvorm – aan haar zoon over haar leven. Ze voelt zich tevens erg bedreigd… Met dit boek heb je zowel een stilistisch mooi boek als een bijzonder spannend plot voor je liggen!

De tweede tip die ik je wil geven, is Nultijd van de Duitse Juli Zeh. Dit is echt een boek waar literatuur en het thrillergenre elkaar kruisen. De psychologie van de personages staat centraal. Het verhaal gaat over het koppel Jola, een bekende actrice, en haar oudere vriend, Theo, die samen op vakantie zijn op een Canarisch eiland zodat zij zich kan voorbereiden op een nieuwe rol. Daar is echter ook Sven, een Duitse naar het eiland geëmigreerde duikinstructeur, die hen beiden duiklessen zal geven. Onder water gaan de echtelieden echter hun problemen met elkaar uitvechten. Er ontstaat een soort van vreemde, onrustwekkende driehoeksverhouding tussen hen. Ik vind het alvast een boek dat alles heeft.

De laatste tip is de laureaat van de internationale Man Booker Prize: De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld. De auteur heeft hier een succesdebuut geschreven, en won dus samen met de vertaler die belangrijke prijs dit jaar. De avond is ongemak is het schrijnende verhaal van een religieus boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Matthies komt op een dag niet meer terug van het schaatsen en laat zijn zusje Jas in totale verwarring achter. Door de ogen van de tienjarige Jas zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Ik kan als Vlaamse zelf de religiositeit van dit boek niet goed begrijpen, maar Rijneveld heeft wel een prachtige manier van schrijven. De grimmige sfeer uit het boek kruipt echt onder je huid en als het je smaak is, lees je dit boek in één ruk uit denk ik.

Heb ik je hiermee wat goede tips aan de hand gedaan? Ik zou het tof vinden als je zou reageren op mijn bericht. Alvast veel leesplezier en blijf gezond in deze moeilijke coronatijden!

Nathalie

Meer tips

Wat zegt Tess?

'Hey Nathalie,

Enorm bedankt voor de tips! Toevallig zal het niet zijn, gezien ik zelf ook Vlaamse ben ;) De boeken spreken mij al enorm aan op basis van je omschrijving. Vooral Yucca lijkt mij echt een bijzonder boek!

Nogmaals enorm bedankt voor de hulp!'

Hoe werkt de Hebban Boekentipper?

Je volgende favoriete boek ontdek je vast en zeker met een Hebban Boekentippertip. Recensenten, genrespecialisten, boekverkopers en de fanatiekste lezers zitten klaar om je van persoonlijke leestips te voorzien.

  1. Zoek drie boeken op waar je het meest van hebt genoten.
  2. Vertel iets over jezelf en/of het soort boeken dat je graag leest of waar je juist niet van houdt.
  3. Kies een hulplijn.
  4. Druk op verzenden.
  5. De gekozen hulplijn gaat voor je aan de slag. We streven naar een persoonlijke leestip binnen 24 uur (bij grote druk kan het enkele dagen duren).
  6. Je ontvangt een e-mail zodra er een leestip voor je klaarstaat.
  7. Laat je tipgever weten wat je van de ontvangen leestip vindt door onder je tip te reageren.

Naar de boekentipperOver de auteur

Hebban Crew

2386 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekentippertip | 'Het is het ruwe van deze verhalen dat me aanspreekt'

 

Gerelateerd

Over

Peter Terrin

Peter Terrin

Peter Terrin won in 2012 de AKO Literatuurprijs met Post mortem. De bewaker (200...


Gesponsorde boeken