Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Boekverkopers bekronen onderbelichte parels met de Nederlandse Boekhandelsprijs

door Hebban Crew 38 reacties
Sinds 2015 wordt elk jaar de Boekhandelsprijs toegekend aan een oorspronkelijk Nederlands literair werk. Het winnende boek, dat wordt gekozen door boekhandelaren die werkzaam zijn in boekwinkels door heel Nederland, wordt extra in het zonnetje gezet en krijgt een luxe, eenmalige Boekhandelsprijs-editie. Deze maand wordt de tiende editie van deze bijzondere prijs uitgereikt.

De in 2014 opgerichte Nederlandse Boekhandelsprijs focust zich op oorspronkelijk Nederlands werk en is bestemd voor literaire romans die nog wel wat aandacht kunnen gebruiken. De prijs is uniek in Nederland omdat het een jury- noch publieksprijs is, maar een verkiezing onder boekverkopers. Het bekroonde boek wordt in een luxe, eenmalige Boekhandelsprijs-editie uitgegeven.

De prijs is het initiatief van Gerda Aukes van Boekhandel Den Boer in Baarn, die van vanaf 2012 tot en met 2014 in het boekenpanel van De Wereld Draait Door zat. Ze werd geïnspireerd door prestigieuze boekhandelsprijzen uit andere landen, zoals de Franse Prix des Libraires, de Deutscher Buchpreis en de Amerikaanse National Book Award. Nederland miste nog zo'n grote prijs waarin uitsluitend boekhandelaren een stem kunnen uitbrengen. En dat is van belang, want boekverkopers staan dicht bij de lezer:

'Als boekverkoper zien wij alle titels voorbijkomen (veelal ook ingekocht door ons) en het bleek een groot succes om juist die boeken voor het voetlicht te brengen, die anders wellicht onbekend waren gebleven. Zo ontstond mijn idee om een prijs te bedenken voor een boek dat minder bekend bleef, maar wel een veel groter publiek verdiende.' – Gerda Aukes

Eerdere winnaars

Boekhandelsprijs 2023
(420)
Tegen de achtergrond van het feodale Spanje moet de Nederlandse Herman vechten voor vriendschap en familie.
Boekhandelsprijs 2022
(405)
Twee klimvrienden jagen hun dromen na in de Alpen en Himalaya, maar hoog in de bergen gelden andere wetten.
Boekhandelsprijs 2021
(984)
De spirituele woongroep Klank en Liefde wordt controversieel wereldnieuws wanneer een van hun leden sterft.
Boekhandelsprijs 2020
(1320)
De Javaanse Isha moet grote offers brengen voor haar twee dochters in het snel veranderende Nederlands-Indië.
Boekhandelsprijs 2019
(426)
Johannes reist af naar Paramaribo, de geboortegrond van zijn moeder. De ontmoetingen daar zullen zijn leven voorgoed veranderen.
Boekhandelsprijs 2018
(4323)
De jonge Metin probeert zichzelf onzichtbaar te maken terwijl hij opgroeit in de Bijlmer met een gewelddadige vader.
Boekhandelsprijs 2017
(3975)
Eva keert terug naar haar geboortedorp om de vrienden uit haar jeugd ter verantwoording te roepen voor het drama in die bloedhete zomer van 2002.
Boekhandelsprijs 2016
(810)
Alleen met de goden is een relaas over verstoorde familierelaties, liefde en verlating, vechten om te overleven, schrijven om te groeien en de zoektocht naar een vader.
Boekhandelsprijs 2015
(1631)
De vader van Mikael verdrinkt nadat hij hem uit het water redt. Zijn moeder verwijt Mikael de dood van zijn vader en dwingt hem de vaderlijke rol over te nemen.

De Nederlandse Boekhandelsprijs 2024

Wie wint de tiende editie van de Nederlandse Boekhandelsprijs? Boekverkopers konden heel januari stemmen op in 2023 verschenen oorspronkelijk Nederlandstalige titels. De uiteindelijke winnaar zal op woensdag 14 februari tussen 15:30 en 16:00 uur bekendgemaakt worden, ook hier op Hebban.Over de auteur

Hebban Crew

2523 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekverkopers bekronen onderbelichte parels met de Nederlandse Boekhandelsprijs

 

Gerelateerd