Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Brugse Fantasystrijd 2014- de uitslag

Gisteren (zondag 28 september) werd in Brugge de uitslag bekendgemaakt van de Brugse Fantasystrijd. Ik had dit jaar ook meegedaan aan de schrijfwedstrijd en reisde af naar Brugge. Vooraf hadden de deelnemers per mail een uitnodiging ontvangen waarin we allemaal hadden kunnen lezen hoeveel inzendingen er waren en hoe hoog de kwaliteit van de verhalen was. Van de 259 inzendingen kregen slechts 37 verhalen een onvoldoende (< 5/10). De top-30 behaalt scores tussen 9,04 en 8,32.

Voorgeschiedenis

Ter gelegenheid van haar 75-jarige jubileum organiseerde de Brugse Boekhandel in 2008 een eerste fantasyschrijfwedstrijd. Ruim 85 verhalen dongen mee naar de éénmalige Grote Brugse Boekhandel Fantasy Award. De 21 beste inzendingen werden gebundeld in Fantastisch Strijdtoneel en gepubliceerd door de uitgeverij Books of Fantasy. De dienst Cultuur van de Stad Brugge heeft beslist dit fantastische project verder te zetten, en tweejaarlijks de Fantasy Strijd Brugge te organiseren. 

De editie 2010 was meteen een schot in de roos. Met 277 inzendingen had de jury onverwacht veel leesvoer. Ruim tweederde van de inzendingen kwamen uit eigen land, wat bewijst dat fantasy ook bij ons leeft...  Winnaar in dat jaar werd Martijn Lindeboom.

In 2012 waren er 213 inzendingen, en meer dan de helft daarvan kwam uit Vlaanderen. Bovendien ontving elke deelnemer een ‘rapport’ met punten, opmerkingen en tips van alle vijf juryleden De winnaar van 2012 was Dick van der Plas.

Deelnemers wordt gevraagd een nieuw fantasyverhaal te schrijven met een lengte van maximaal 1500 woorden. Een hele opgave om binnen zoveel woorden een fantastische wereld te scheppen...

Uitslag 2014

De uitslag werd bekendgemaakt in de Beurshal in Brugge. Zondag werden ook de Zandfeesten in de stad gehouden dus het was gezellig druk op straat. Het mooie weer deed ook een duit in het zakje. De Beurshal kan jammergenoeg niet tot de mooiste plekken van Brugge worden gerekend. Zelden heb ik een ruimte gezien met zo weinig sfeer. Er was genoeg ruimte gereserveerd voor de prijsuitreiking en er stond een podium met groot scherm erachter. Na afloop was er een borrel met bier van Brugse brouwerij De Halve Maan.

De jury bestond uit Marieke Frankema, Thirza Meta, Mel Hartman, Yves Joris en Alex de Jong.  Alleen de eerste en de laatste waren bij de uitreiking aanwezig. Alex de Jong vertelde eerst welke 25 auteurs gepubliceerd zijn in de bundel en las daarna de top 20 voor, beginnend bij nummer 20, eindigend bij de nummer 1. 

De eerste prijs is gewonnen door Isolde Sanders uit Den Haag (NL) met Het dorp op de rand van de afgrond. De tweede prijs was voor Anne-Claire Verham uit De Meern (NL) met De weeffout. De derde prijs ging naar Django Mathijsen uit Geleen (NL) met Moord via de kwantumserver. De twee dames waren aanwezig om hun gewonnen prijs in ontvangst te nemen, de derde prijswinnaar was er niet. 

De opkomst van deelnemers was behoorlijk en de bekendmaking van de winnaars ging snel. Misschien wel een beetje te snel. Ik had het logisch gevonden als er er wat meer aandacht zou zijn voor de algemene bevindigingen van de jury en voor de juryleden zelf, die een berg werk verzet hebben door niet alleen 259 verhalen te lezen maar ook nog per verhaal een juryrapport in te leveren. Na afloop van de uitreiking stond er al snel een flinke rij voor de plek waar de juryrapporten werden uitgedeeld.

 

Fantastisch Strijdtoneel IV

De drie winnaars staan gepubliceerd in de bundel die meteen na de uitreiking werd gepresenteerd. De andere auteurs van de bundel zijn de nummers vier tot en met twintig hoogste geindigde verhalen en vijf verhalen die door Alex de Jong zijn geselecteerd.

Gepubliceerde auteurs 2014: Sander de Leeuw, Simon Vermeulen, Norbert Rieter Frank, Coen van Duin, Victor Poederbach, Tom Kruijsen, Fred Rabouw, Corina Onderstijn, Bas van der Veer, Cornelie Moolhuizen, Marjolijn van de Gender, Cathinca van Sprundel, Anaïd Haen, Iris Versluis, Carien Touwen, Hay van den Munckhof, Judy Koot, Mike Jansen*, Sophia Drenth*, Jaap Boekestein*, Nienke Pool*, Ineke Brussee* (*= keuze van Alex).

De bundel is prachtig vormgegeven en mooi opgemaakt. Mijn verhaal Verleden tijd werd achttiende en is dus ook in Fantastisch strijdtoneel te lezen. Ik ben erg benieuwd naar de andere verhalen.

 Over de auteur

Carien Touwen

54 volgers
216 boeken
1 favoriet
Auteur


Reacties op: Brugse Fantasystrijd 2014- de uitslag

 

Gerelateerd

Over

Mel Hartman

Mel Hartman

Hoi lieve lezers! Ik begon op negenjarige leeftijd met het schrijven van gedicht...

Marieke Frankema

Marieke Frankema

Schrijfster van fantasy, kinderboeken, romantiek en Young Adult.

Thirza Meta

Thirza Meta

Thirza Meta (1974) is een Vlaamse auteur in het fantasygenre voor kinderen ...

Brad Winning

Brad Winning

Brad Winning is het pseudoniem van Alex de Jong (Kollum, 1967), een Nederla...


Gesponsorde boeken