Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Top 10 | Een boek met een bejaarde hoofdpersoon

door Hebban Crew 31 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Daaruit ontstaat een wekelijkse top 10 aan inspiratie. Deze week presenteren we de top 10 boeken met een bejaarde hoofdpersoon.

Vink deze categorie af op de Hebban Reading Challenge-checklist. De checklist is alleen toegankelijk als je meedoet aan de Hebban Reading Challenge (Ga nu de uitdaging aan!)

01

Elke dag een stukje verder weg

Fredrik Backman schreef meer dan één boek over ouder worden, maar in deze novelle schetst hij een wel heel liefdevol en ontroerend portret van een man in zijn strijd tegen dementie. Zijn familie probeert voor hem te zorgen, maar moet ook al een beetje afscheid van hem nemen. In het verhaal zit opa samen op een bank met zijn kleinzoon Noah, op een plein dat elke dag een beetje smaller wordt. Het staat vol met zijn herinneringen en op deze plek kan opa zijn herinneringen delen, al weet hij dat daar spoedig een einde aan zal komen. Soms zit hij op de bank naast zijn zoon Ted, maar vader en zoon hebben elkaar nooit goed begrepen.

De novelle heeft slechts 62 pagina's, maar vertelt een groots verhaal over een thema dat uiteindelijk iedereen raakt. Ook al is het niet Backmans meest bekende werk, ook En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer is in meerdere talen vertaald. Het boek was onderdeel van de 'Een week vol boeken'-challenge georganiseerd door boekhandel De Vries Van Stockum samen met Hebban.

02
(242)

In een afgelegen Pools dorpje vertelt de excentrieke zestiger Janina Duszejko over de vreemde gebeurtenissen van de laatste tijd. Wanneer leden van de lokale jachtvereniging vermoord worden aangetroffen, raakt ze als een Poolse Miss Marple betrokken bij het politieonderzoek.

Getipt door:
Ria

03
(399)

Een ex-chirurg weet ternauwernood zijn brandende huis te verlaten en is alles kwijt. Hij wordt beschuldigd van brandstichting en begint zich nogal oud te voelen, maar dan ontmoet hij journaliste Lisa die langvergeten gevoelens in hem opwekt. Dan brandt er nog een huis af.

Getipt door:
Greet, Anneke

04
(370)

Na de dood van haar man ontdekt Emma dat ze bovenaan de wachtlijst staat voor een tuinhuisje. Ze kan wel wat afleiding gebruiken, ook al heeft ze geen verstand van tuinieren. Al snel blijkt dat de tuinders er flink wat regels op nahouden en Emma maakt geen goede eerste indruk.

Getipt door:
Charisse

05
(1025)

De bejaarde E. Busken verblijft tegen zijn wil in de gesloten afdeling van een verzorgingscentrum. Is hij dement? Hij zegt niets en lijkt niets te horen, maar in feite ontgaat niets hem en geeft hij inwendig snerpend commentaar. Volg cliënt E. Busken een dag uit zijn leven.

Getipt door:
Gigi en vele anderen

06
(88)

Miss Marple is met vakantie in West-Indië, waar ze niet de enige gast op leeftijd is. Wanneer de praatgrage majoor Palgrave plotseling komt te overlijden, ontdekt ze al snel dat hij vermoord is. Ze besluit de hotelgasten eens voorzichtig te gaan uithoren over hun geheimen.

Getipt door:
Evy, Greet

07
(84)

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstaat een loopgravenoorlog tussen het Italiaanse leger en Oostenrijk-Hongarije. Honderden vrouwen van alle leeftijden uit de onderliggende dorpen komen in actie. Zij torsen met gevaar voor eigen leven manden vol voedsel en munitie omhoog.

Getipt door:
Evelien

08
(20)

De tweeënnegentigjarige Marian komt terecht in een sinister tehuis voor oude dames. Wanneer ze een boek leest over het leven van de diabolisch knipogende non op het schilderij in de kantine, ontdekt ze het mysterie van de Lonkende non en de Heilige Graal en de dames komen in opstand.

Getipt door:
Sterrezee

09
(576)

Een keer per week, op de donderdag, ontmoeten vier bewoners van een rustig bejaardenhuis elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken. Als een vastgoedontwikkelaar uit het nabijgelegen stadje wordt vermoord, komt 'de moordclub' pas echt in actie.

Getipt door:
Sofie, Evy

10
(349)

Joy, Stan en hun vier volwassen kinderen zijn een gezin om jaloers op te zijn. Maar dan verdwijnt Joy en de kinderen bekijken het huwelijk van hun ouders – en hun eigen verleden – met nieuwe, geschrokken ogen. Heeft het te maken met de mysterieuze logé van een jaar geleden?

Getipt door:
Katja


Bekijk de redactionele boekentips voor 'Een boek met een bejaarde hoofdpersoon' inclusief alle lezersaanbevelingen hierOver de auteur

Hebban Crew

2343 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Top 10 | Een boek met een bejaarde hoofdpersoon

 

Gerelateerd