Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Crime of the Century: thrillerjaar 2015

door Hebban Crew 10 reacties
In deze Crime of the Century Special kijken we naar het jaar 2015. Het was de tijd van #jesuischarlie na de aanslag op Charlie Hebdo. Voor de koningshuizen was het een beter jaar; Nederland vierde 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en koningin Elizabeth II werd de langst regerende monarch in de Britse geschiedenis. Kerst 2015 was de warmste ooit sinds het begin van de weermetingen. Nergens in Nederland werd in de gehele decembermaand ook maar een graadje vorst gemeten.

Het jaar 2015 stond in het teken van Het meisje in de trein van Paula Hawkins. Het debuut brak tweemaal een record dat op naam stond van Dan Brown en werd een waar fenomeen. Niet alleen stond het boek op nummer twee in de Top 100 bestverkochte boeken van dat jaar, ook bleek de boekpagina dat jaar op Hebban het meest bekeken te zijn door (unieke) bezoekers. Ook vinden we naast de bekende vertaalde en Nederlandstalige auteurs een paar minder grote namen op de lijst, zoals Laura Lippman en S.K. Tremayne. 2015 was bovendien het jaar waarin David Lagercrantz de 'Millennium'-reeks van Stieg Larsson voortzette na diens overlijden met Wat ons niet zal doden.

Welke thrillers bliezen jou van je sokken in 2015? Laat jouw persoonlijke thrillertips achter onder dit artikel.

Bestverkochte thriller

Het meisje in de trein

Paula Hawkins, vertaald door Miebeth van Horn

Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.

Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat 'Jess' vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?

Bestverkochte Nederlandstalige thriller

Lieve mama

Esther Verhoef

Verpleegkundige Helen is getrouwd met Werner, een succesvol horecaondernemer. Samen hebben ze drie kinderen van dertien, vijftien en zeventien.

De achttienjarige Ralf woont nog bij zijn ouders. Zijn leven draait om zijn auto, zijn vrienden en geld verdienen. Hij laat zich meesleuren in een crimineel plan: een overval op de woning van Helen en Werner.

Een horrorscenario ontvouwt zich op de bewuste avond. Maar daarmee is de nachtmerrie voor Helen nog maar pas begonnen...

Nieuw verschenen

Wat ons niet zal doden

David Lagercrantz, vertaald door Geri de Boer

Het tijdschrift Millennium heeft nieuwe eigenaren. Boze tongen beweren dat Mikael Blomkvist zijn beste tijd heeft gehad en hij vraagt zich af of hij iets anders moet gaan doen.

Lisbeth Salander is rusteloos. Ze doet mee aan een grootschalige hackeraanval en neemt risico’s die ze normaal gesproken zou vermijden.

Op een avond krijgt Blomkvist een telefoontje van professor Frans Balder, een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie. Balder zegt zeer gevoelige informatie te hebben over de Amerikaanse inlichtingendiensten en heeft contact gehad met een jonge vrouwelijke hacker die erg veel lijkt op iemand die Blomkvist maar al te goed kent.

Mikael Blomkvist hoopt met deze informatie de scoop te hebben die hijzelf en Millennium zo hard nodig hebben. Maar zijn onderzoek brengt grote gevaren met zich mee. Lisbeth Salander heeft zoals gewoonlijk haar eigen agenda.

Een nieuwe serie

Ik reis alleen

Samuel Bjørk, vertaald door Renée Vink

Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN.

Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk...

Hebban Award Beste Thriller Nederlandstalig

De vrouw in de spiegel

Kim Moelands

Twee weken nadat zuivelbedrijf Latté een dreigbrief ontvangt waarin tweehonderdduizend euro wordt geëist, valt het eerste slachtoffer door spijkers in een pak yoghurt. Brigadier Tess Westerhout stort zich op de zaak en komt op het spoor van Charlie 'de Rat' Zwols, die een straf uitzit voor een eerdere afpersingszaak. Charlie lijkt Tess en haar collega Vincent verder te kunnen helpen, maar hij eist voor zijn medewerking een wederdienst van Tess. Om aan antwoorden te komen, zal Tess een levensgevaarlijk spel met hem moeten spelen. En Charlie blijkt angstvallig veel over Tess te weten.

Intussen gaat de afperser verder met zijn voorbereidingen om nieuwe slachtoffers te maken..

Hebban Award Beste Young Adult

Shock

Mel Wallis de Vries

Stel je voor: je beste vriendin verdwijnt na een schoolfeest. Alleen haar fiets en haar bebloede jas worden gevonden. Je wordt verscheurd door verdriet, maar ook door angst. Wat is er die avond met haar gebeurd? Pas na maanden lukt het je om je leven weer op te pakken.

Maar dan keert de moordenaar terug. En dit keer komt hij voor jou. Kun je nog vluchten? Of is het te laat? De waarheid blijkt nog gruwelijker dan je had gevreesd.

De Spannende Week

Zomerlezen trapt af met De Spannende Week op Hebban. Tijdens deze themaweek richten we ons vizier op de misdaadboeken van deze eeuw in Crime of the Century. De spannende week vindt plaats van maandag 7 juni tot en met zondag 13 juni.

Meer spannende leestipsOver de auteur

Hebban Crew

2528 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Crime of the Century: thrillerjaar 2015

 

Gerelateerd

Overig

CPNB Top 100 van 2015

op 18 juli 2017 door Hebban Crew 100 boeken 2 volgers 0 reacties