Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Wie is jouw Sidekick Sam?

door Debbie (Hebban Crew) 28 reacties
Chewbacca, Samwise, Spock, Hermelien & Ron... de sidekicks stelen soms de show, maar zullen nooit zelf de hoofdpersoon worden. Of toch? We zijn op zoek naar de beste maten, aangevers, gabbers en bijfiguren uit de fantastische literatuur. We hebben er al acht op een rijtje gezet, maar dat zijn natuurlijk vooral onze favorieten. Welke sidekick zou jij wel aan je zijde willen?

Een sidekick is meestal een vriend of bondgenoot van de hoofdpersoon, die als helper, aangever of redder een sterke bijrol vervult. Er zijn allerlei rollen voor de sidekicks weggelegd: soms dienen ze als 'comic relief', soms als bron van informatie of advies. Ook kunnen ze een tegenwicht tegen de hoofdpersoon zijn, door kalm te zijn als de hoofdpersoon zijn hoofd verliest, of juist grappig als de hoofdpersoon met serieuze zaken bezig is. De sidekick loopt het gevaar ongewild in de 'friendzone' te zitten, zoals Jacob bij Bella (Twilight) of Jorah bij Daenerys (Game of Thrones). Maar even vaak is een sidekick in feite een net zo boeiend karakter als het hoofdpersonage. De sidekick is vaak net even dat bijzondere in een verhaal, de ijsbreker, de stabiele factor.

We zijn op zoek naar de beste sidekicks uit fantastische boeken en verhalen (fantasy, sciencefiction, horror en aanverwanten). De acht sidekicks die wij het leukst vinden, hebben we al genoemd. Maar we zijn ook benieuwd naar jouw favoriete sidekick. Laat het ons weten!

Sam Gewissies - In de ban van de ring (J.R.R. Tolkien)

Sam is natuurlijk dé oersidekick in de fantasy. En wat voor één: de trouwe, brave, vriendelijke makker van Frodo, die hem - zelfs als hij weggestuurd wordt - altijd helpt, volgt en zelfs redt. Wie kan de epische confrontatie met Shelob vergeten? Wat een kerel! Iedereen zou een Sam moeten hebben...

Molly Millions/ Sally Shears - De Sprawl-serie (William Gibson)

Dit personage komt voor in de boeken Zenumagiër en Mona Lisa Overdrive en speelt ook een belangrijke rol in Gibsons verhaal Johnny Mnemonic (maar niet in de verfilming), elke keer als sidekick voor een andere hoofdpersoon. Ze is een keiharde huurlinge, met oogimplantaten en uitschuifbare scheermessen onder haar nagels. Veel blijft onduidelijk over haar achtergrond en zelfs haar persoonlijkheid, maar ze is een geweldig gaaf figuur, die meer dan haar mannetje staat.

De Bagage - Schijfwereld (Terry Pratchett)

Een grote kist van bewust peerhout, die rondloopt op honderden kleine beentjes en die graag degenen die zijn baas bedreigen opeet. Dat kan alleen op de Schijfwereld, natuurlijk. Maar dan heb je ook een bruut van een sidekick te pakken: loyaal, beschermend en heel handig voor zowel het opbergen van je spullen én het opruimen van vijanden. De Bagage volgt zijn baasjes (eerst Tweebloesem, later Rinzwind) letterlijk tot het einde van de wereld, daar voorbij en zelfs naar andere dimensies. Hij is ongehoorzaam, koppig en soms zelfs een beetje emotioneel.

Jenks - Rachel Morgan-serie (Kim Harrison)

Jenks is een pixie, een vliegend wezentje van maar een paar centimeters hoog. Niet veel waard als een sidekick zou je denken. Maar Jenks staat zijn mannetje. Hij is ook de komische noot, vloekend (in een kerk), maar als Rachel echt in de problemen komt, is hij meer dan eens degene die haar uit de gevarenzone trekt. Auteur Harrison heeft Jenks en zijn familie zo geweldig goed uitgewerkt, dat je helemaal niet meer stil staat bij zijn kleine formaat en hem als een formidabele partner ziet. Ja, hij is koppig en soms een beetje chagrijnig. Maar hij maakt zich dan ook zorgen om zijn vrouw, die al zijn 54 kinderen heeft moeten baren én om de veel kortere levensspanne van een pixie. Hoe lang zal hij er nog zijn om Rachel te helpen?

Spreker-tot-dieren/ Chmeee - Ringwereld (Larry Niven)

De Kzin zijn enorme, rechtoplopende, tijgerachtige aliens, die eeuwenlang oorlog gevoerd hebben tegen de mensheid. Nu is het vreden, maar de antipathie is er nog steeds. In het eerste boek begint Spreker-tot-dieren als medewerker van de Kzin ambassade op aarde (niet zo'n aardige titel) en door zijn avonturen met Louis Wu en de anderen op Ringwereld verdient hij zijn naam. Aanvankelijk is hij bijna meer een antagonist dan een sidekick, maar gedurende de verhalen ontwikkelt hij zich daar wel naar toe.

Al'Lan Mandragoran - Rad des tijds (Robert Jordan)

Ach en wee, die Lan. Altijd dienend, laatste van zijn volk, nimmer op de voorgrond, maar telkens weer de redder. Lan is de gehoorzame zwaardhand van Aes Sedai Moiraine. Tijdens het lezen van deze veertiendelige serie word je week in de knieën van de scènes met Lan. En waarom? Zijn personage had zo saai kunnen zijn, maar is dat simpelweg niet. Hij is een stabiele verschijning in Rad des Tijds, maar door de boeken heen krijgt toch ook hij zijn verliezen en drama's te verwerken. De ultieme sidekick, de gehoorzame krijger, de stille held.

Marvin de paranoïde androïde - Het Transgalactisch liftershandboek (Douglas Adams)

Marvin is onder verschillende namen in het Nederlands vertaald (Theo de tobbende robot of Arnold de Paranoïde Androïde), dus we houden de Engelse versie even aan. Deze onverwoestbare robot heeft een intellect ter grote van een planeet en wordt alleen ingezet voor de meest saaie klussen aan boord van het ruimteschip Heart of Gold. Of dat de reden van zijn depressie is, of dat dat aan zijn programmering ligt, is niet duidelijk. In Het restaurant aan het eind van het heelal worden de andere hoofdpersonen naar het einde der tijden geteleporteerd, waar Marvin braaf op ze wacht (hij meldt natuurlijk wel even dat hij 576.000.003.579 jaar heeft moeten wachten en dat hij van geen moment genoten heeft).

Amos Burton - The Expanse (James S.A. Corey)

In de recente boekenserie The Expanse komt de ruige ingenieur aan boord van de Rocinante, die misschien nog wel beter met wapens om kan gaan dan met technische problemen. Hij is zeer loyaal, maar ook gevaarlijk, omdat hij de 'eerst schieten, dan vragen stellen' doctrine tot in het extreme aanhangt. Online doen allerlei theorieën de rondte over Amos: zo zou hij een psychopaat of zelfs een robot zijn... Feit blijft dat hij de steun en toeverlaat voor kapitein Holden is, zodra er geknokt moet worden. In het vijfde boek Nemesis Games wordt hij zelf een point of view personage, dus wellicht komen we er daar achter hoe het zit...

Sidekick of niet?

We konden niet kiezen uit de twee (!) sidekicks van Harry Potter, dus die hebben we niet genoemd. Of zijn Hermelien en Ron geen sidekicks? Is Hedwig dat vooral? En Dobby? Wie is jouw favoriete sidekick? Staat hij, zij of het er niet bij? Vul ons aan en vertel waarom jouw favoriete sidekick de beste is.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
410 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Wie is jouw Sidekick Sam?

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken