Hebban vandaag

Listmania /

De boekverkoper tipt #5: Monique Eskens van De Drvkkery

door Monique Eskens 7 reacties
Op Hebban laten we graag boekverkopers aan het woord, want zij weten als geen ander welke boeken je niet mag missen. Monique Eskens van De Drvkkery heeft deze maand als rode draad het genieten van de natuur, op allerlei manieren.

Monique Eskens (1963) werkt sinds 1988 in het boekenvak, waarvan de laatste 22 jaar als inkoper bij De Drvkkery in Middelburg. Hobby's: tuinieren, vakantie en natuurlijk lezen. Monique heeft een heel brede smaak met een voorkeur voor thrillers en geschiedenis (fictie en non-fictie). Sinds 2020 maakt ze deel uit van het Hebban Boekverkoperspanel.

Pastorale

James Rebanks

In 2015 debuteerde Rebanks zeer succesvol met Het herdersleven, zijn relaas over zijn leven als schapenboer in The Lake District. Behalve een gedreven schapenboer bleek hij een zeer begenadigd schrijver. In Pastorale beschrijft hij meer algemeen hoe het boerenbedrijf veranderd is sinds de tijd van zijn opa, een boer van de oude stempel. Rebanks' vader maakte de overstap naar het nieuwe boeren, met machines, kunstmest en pesticiden. James balanceert tussen de noodzaak om geld te verdienen en een verlangen om iets na te laten aan toekomstige generaties door duurzamer te werken. Hij geeft alvast het goede voorbeeld.

Koop lokaal, ook online bij de Drvkkery in Middelburg

De wereldwandelaars

Wim Willems

Op zondag 16 juli 1911 vertrokken drie jonge mannen vanaf de Dam op een voetreis om de wereld. Onderweg zouden ze zich bedienen van de wereldtaal Esperanto. Ze vermoedden zo’n tien jaar onderweg te zullen zijn. Wie denkt dat dit jongens van gegoede afkomst waren die een soort alternatieve Grand Tour gingen maken, komt bedrogen uit. Ze waren juist afkomstig uit volkswijken in Den Haag en Amsterdam. Zij vonden elkaar in hun levensvisie: vegetariërs, pacifisten, geheelonthouders, strijders voor sociale gelijkheid. Hun bijzondere tocht stokte in Palestina bij het uitbreken van WOI en noodgedwongen gingen zij ieder hun eigen weg.

Koop lokaal, ook online bij de Drvkkery in Middelburg

Een leven op onze planeet

David Attenborough

Terwijl ik dit schrijf ligt er al een week sneeuw en wordt er volop geschaatst, voor het eerst in jaren. Zo bijzonder, dat het in talkshows behalve over corona alleen maar over schaatsen lijkt te gaan. In die meer dan een halve eeuw dat ik leef is er veel veranderd; klimaatverandering, vervuiling, plastic soup, ontbossing, verlies van natuur en biodiversiteit. Je zou er somber van worden, maar gelukkig heeft Attenborough een optimistische kijk op het vermogen van de mens om een duurzaamheidsrevolutie mogelijk te maken. Maar als ik weer eens lees over buitenlandse datacenters die door ons gesubsidieerde groene stroom opslurpen, weet ik het nog niet…

Koop lokaal, ook online bij de Drvkkery in Middelburg

In de lengte

Myra de Rooy

Zelf ben ik niet echt een gepassioneerde wandelaar; ik kom niet verder dan een ommetje in de pauze of een wat langere tocht op vakantie. Maar ik lees er wel graag over! De Rooy wandelde solo in diverse seizoenen van het zuidelijkste naar het noordelijkste punt van Noorwegen. Haar verslag is natuurlijk een reisverslag (met veel prachtige foto’s), maar zij schrijft ook boeiend over de geschiedenis en het leven van de Sami en over de bedreigingen van de prachtige natuur. Door het feit dat zij alleen wandelt, wordt zij erg op zichzelf teruggeworpen en dat geeft meer diepgang aan het boek.

Koop lokaal, ook online bij de Drvkkery in Middelburg

De ontdekking van de natuur

Hans Mulder

Wat geweldig, een boek over de natuur met daarin serieuze afbeeldingen van verschillende soorten draken. Tot in de 18e eeuw was het geloof in draken heel gewoon. Dat je ze nooit gezien had gaf niets, het stond toch in de Bijbel? Dit is een van de twintig boeiend vertelde en prachtig geïllustreerde verhalen over hoe de mens tussen 1500 en 1900 de natuur ontdekte. Interessante verhalen en anekdotes over insecten, bacteriën, draken, vogels, het denken over natuur, Maria Sybilla Merian, Darwin, Von Humboldt en Van Leeuwenhoek; het is een rijk geschakeerd boek waar je uren in kunt wegdromen.

Koop lokaal, ook online bij de Drvkkery in MiddelburgOver de auteur

Monique Eskens

48 volgers
363 boeken
0 favorieten
Boekverkoper


Reacties op: De boekverkoper tipt #5: Monique Eskens van De Drvkkery

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken