Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Column /

De favoriete thrillers van Hebban Thrillerprijs-winnaar Anya Niewierra

door Hebban Crew 20 reacties
Donderdag 9 juni werd bekendgemaakt dat Anya Niewierra voor de tweede keer de Hebban Thrillerprijs in ontvangst mocht nemen. Ze ontving de 2022-editie voor haar meest recente thriller 'De Camino'. Een mooi moment om de auteur te vragen naar haar eigen favoriete thrillers: 'Tijdens het lezen deed ik wedstrijdjes met mezelf: na twee hoofdstukken gokken wie het had gedaan.'

Anya Niewierra is de auteur van meerdere genomineerde en prijswinnende thrillers, waaronder Vrij uitzicht (2013), Het dossier (2017), Het bloemenmeisje (2020) en De Camino (2021). Samen met haar dochter Merel Godelieve schreef ze de roman Ook dat nog (verschijnt op 21 juni). Naast schrijver is Niewierra Algemeen Directeur van Visit Zuid-Limburg. Ze woont en werkt afwisselend in Zuid-Limburg en in de Pyreneeën. Zowel haar jeugdjaren binnen de serene abdijmuren van Gymnasium Rolduc als haar vele reizen vormen een inspiratie voor haar boeken.

De Goelag Archipel leerde me dat er een duivel in de mens dommelt…

Door Anya Niewierra

Mijn grote passie voor lezen begon toen ik twaalf was, op 25 december 1976. Ik kreeg toen de roman Angélique, Markiezin der Engelen van Anne en Serge Golon cadeau van mijn ouders. Ik had om dat boek gezeurd. Een paar weken eerder waren namelijk de vijf 'Angélique'-films op tv uitgezonden.

Ik was na het kijken helemaal in de ban van de adellijke Angélique en haar avonturen in het 17e-eeuwse Frankrijk en wilde méér. Echter, in die jaren kon je alleen maar méér krijgen in boekvorm. Dvd's bestonden immers nog niet. Dus ik moest lezen. Wat ik deed. Het verhaal greep me vanaf de eerste zin:

'"Nounou", vroeg Angélique, "waarom heeft Gilles de Retz toch zoveel kindertjes doodgemaakt?"'

De 'Angéliques' waren formeel geen thrillers, maar lazen wél als thrillers. Er waren talloze achtervolgingen en er werden mensen doodgestoken, doodgeslagen, vergiftigd, opgehangen, levend verbrand. Noem maar op … Menige huidige thriller verbleekt bij het arsenaal aan gruwelijkheden dat in de 'Angélique'-serie aan je voorbij trekt.

Na mijn thriller-ontgroening door Angélique, stortte ik me op de Agatha Christies. Deze stonden op de bovenste plank van de hoge boekenkast in onze woonkamer. Die bovenste plank was verboden terrein. Daar mochten mijn zusje en ik niet aankomen. Wij waren volgens mijn vader nog 'te jong voor de inhoud'. Echter, met het verbod, kwam mijn drang om tegen dat verbod in te gaan.

Aangezien mijn ouders veel weg waren, was er gelegenheid genoeg om de 'verboden inhoud' te verkennen. Het eerste boek dat ik staande op een stoel pakte, was een omnibus met vijf boeken van Agatha Christie (van A.W. Sijthoff uit 1965. Ik heb 'm nog!). Ik sloeg het boek open en begon te lezen:

'Mr. Mayherne zette zijn pince-nez af, wreef de glazen op en plaatste hem vervolgens weer bedachtzaam op zijn vlezige neus. Toen kuchte hij – het korte, droge kuchje dat zo typerend voor hem was – en vestigde zijn blik opnieuw op de man die tegenover hem zat, de man die beschuldigd was van moord met voorbedachten rade.'

Dat jaar heb ik zeker twintig Agatha Christies gelezen, in onze woonkamer, bij de verboden boekenplank. Tijdens het lezen deed ik wedstrijdjes met mezelf: na twee hoofdstukken gokken wie het had gedaan. Als ik verloor, zou ik mijn huiswerk maken. Als ik won, mocht ik van mezelf nóg een verhaal lezen. Ik verloor vrijwel altijd … Agatha Christie is kampioen in het misleiden van haar lezers.

De meest magische thriller die ik ooit las, is Het huis met de geesten van Isabel Allende. Ook dit boek is formeel géén thriller, maar staat vol met paranormale verschijnselen, achtervolgingen en martelingen. Het verhaal begint zo:

'Barrabas is over zee bij ons gekomen, schreef het meisje Clara in keurig schoonschrift. Ze had destijds al de gewoonte om belangrijke dingen op te schrijven. Later, toen ze niet meer praatte, noteerde ze ook alledaagse dingen…'

Eh? En hoezo praatte die Clara dan niet meer? Wat is met haar gebeurd?

En dan mijn allerspannendste 'thriller' aller tijden: dat is De Goelag Archipel van Aleksandr Solzhenitsyn. Het is een gruwelijke en niet te bevatten 'vertelling' over het goelag-systeem in de voormalige Sovjet-Unie. Ik las het boek als research voor mijn nieuwe boek De tiran (verschijnt in de tweede helft van 2023, red.) en was flabbergasted. Zowel vanwege het prachtige taalgebruik, als vanwege het surrealistische van het waargebeurde.

De Goelag Archipel leerde me dat er een duivel in de mens dommelt, en dat een fout systeem deze duivel tot leven kan wekken, met ijzingwekkende wandaden als resultaat.

Genoemde boeken

Auteursafbeelding: © Annemiek Mommers



Over de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De favoriete thrillers van Hebban Thrillerprijs-winnaar Anya Niewierra