Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De finalejury van de Harland Awards 2022 stelt zich voor

door Hebban Crew 12 reacties
De Harland Awards is de grootste schrijfwedstrijd voor fantastische verhalen (fantasy, sciencefiction, horror en aanverwanten) in de Lage Landen. De finalejury van dit jaar stelt zich aan jullie voor, compleet met schrijftips! Daarnaast is er al een mooie groep voorselecteurs, maar er is ruimte voor meer gemotiveerde lezers, dus meld je aan! Verhalen inzenden kan tot en met 2 oktober.

Dit jaar hebben we zes juryleden gevraagd om de finaleverhalen te beoordelen. We zijn erg trots op deze gevarieerde en deskundige groep. Ze stellen zich hieronder voor én ze geven een schrijftip voor een succesvol fantastisch verhaal.

Ben jij al aan het schrijven? Het inzendformulier opent op 16 september en je kunt verhalen inzenden tot en met 2 oktober. Je kunt meedoen met maximaal twee verhalen. Lees hier de algemene voorwaarden voor de Harland Awards.

Wil jij voorselecteur worden? De voorselectie bestaat uit een grote groep lezers met ruime ervaring in het fantastische genre, die elk een aantal verhalen leest en beoordeelt. Geef je op via het inschrijfformulier hieronder. De voorselectie zal plaatsvinden in oktober en november (ongeveer vijf à zes weken leestijd voor zo'n 25 korte verhalen). Tip: laat in je Hebbanprofiel goed zien wat je las, leest en wil lezen, zodat we goed kunnen zien welke leeservaring jij hebt binnen deze genres.

De hoogst gewaardeerde verhalen gaan door naar de eindjury, die de winnaar en vier runners-up selecteert.

Ja, ik wil zitting nemen in de lezersjury!

De finalejury

Gerthein Boersma

Winnaar Harland Awards 2021

Ik ben comedian en redacteur/(tekst)schrijver voor onder meer tv. Als zodanig werkte ik mee aan Dit Was Het Nieuws (8 seizoenen and counting!), Zondag Met Lubach, De Wereld Draait Door en vele andere programma's. Recent was ik met Jos Bouman en Eva Nieuwdorp één van de drie schrijvers van de gelauwerde narratieve videogame Lake, die in 2021 verscheen.

En: in datzelfde jaar won ik de Harland Awards met mijn verhaal, 'Parterretrap'. Vandaar dat ik dit jaar traditiegetrouw zitting mag nemen in de jury. Ik verheug me erop de inzendingen te lezen! Dat er maar veel uiteenlopende verhalen mogen worden ingestuurd, die spannend, origineel en hopelijk – ja, beroepsdeformatie! – ook af en toe heel grappig zijn.

Schrijftip: Meer nog dan bij boeken is bij korte verhalen de clou erg belangrijk. Als een verhaal opbouwt naar een pakkende twist, of simpelweg naar een bevredigende eindzin die het geheel logisch maar toch verrassend rond weet te breien, dan blijft het lezers veel langer bij. Extra voordeel van het toewerken naar zo'n einde: je ziet als schrijver sneller wat relevante informatie is en wat ruis. Kill als eerste die darlings die weinig bijdragen aan de impact van je pointe.

Anne-Claire Verham

Hebban Team

Hallo allemaal, ik ben Anne-Claire en voor het derde jaar op rij mag ik deel uitmaken van deze jury. Dat doe ik onder andere als Hebban recensent fantasy en sciencefiction. In oktober 2015 ben ik als zodanig begonnen, maar in de loop der tijd zijn daar boeken in bijna ieder ander genre bijgekomen, waaronder veel thrillers. Verder heb ik deze wedstrijd in het jaar 2000 zelf ook gewonnen, al heette het toen nog Millenniumprijs. In 2014 eindigde ik bovendien als tweede in de Fantasy Strijd Brugge. Er zijn ook wel eens korte verhalen van mij gepubliceerd.

Als jurylid loop ik eveneens wat langer mee; ik was vijf keer jurylid en vier keer voorselecteur voor diverse schrijfwedstrijden of boekprijzen. Wat ik verder nog over me mezelf kan zeggen is dat ik geschiedenis heb gestudeerd, historische en andere artikelen schrijf voor het internet, een eigen website heb over het leven gedurende de belle époque (1870-1914), dol ben op dieren en graag mag wandelen en fietsen. In ieder geval kijk ik er weer volop naar uit om de verhalen van de shortlist te lezen!

Schrijftip: Wat ik de afgelopen twee jaar als jurylid eerlijk gezegd een beetje jammer vond, was de relatieve zuinigheid aan fantastische elementen binnen de verhalen. Maar een enkele keer mocht ik rondreizen in alternatieve of postapocalyptische werelden, verre toekomsten of de ruimte. Slechts zelden ontmoette ik andersoortige levensvormen of fabeldieren. Er werd nauwelijks magie bedreven of verbazingwekkende nieuwe technologie geïntroduceerd. Als rechtgeaarde fan vind ik dergelijke zaken nu juist zo leuk aan de fantastische genres! Daarom is mijn tip voor dit jaar de volgende: pak uit! Haal alles uit je fantasie! Laat zien waarom jij het (sub)genre van je keuze zo leuk vindt! De Harland Awards is heel expliciet een genrewedstrijd en geen algemene schrijfwedstrijd, dus pak dat genre dan ook bij zijn lurven en ga ervoor!

Chris Kooi

Uitgever en auteur

Ik werk als acquirerend redacteur fictie voor De Bezige Bij en Cargo. Een groot deel van mijn werk bestaat uit het lezen van oneindig veel manuscripten, zowel in het Nederlands als uit andere talen. Ik geef voor beide uitgeverijen voornamelijk mainstream fictie uit, maar gelukkig is er ook wel eens ruimte voor titels die wat meer genre zijn en het potentieel hebben om een groter publiek aan te spreken. De boeken van Jeff Vandermeer bijvoorbeeld, maar ook een zeer recente aankoop als Mickey7 van Edward Ashton. Wat ik niet kan uitgeven lees ik natuurlijk ook met veel plezier, vooral sciencefiction maar de laatste jaren steeds vaker moderne fantasy.

Naast mijn baan als redacteur ben ik auteur. Ik schrijf avontuurlijke thrillers voor jeugdige lezers (12+) en het derde deel van mijn eerste serie zal in februari 2023 verschijnen bij Van Goor. Verder woon ik in Amsterdam met mijn vriendin en twee jonge kinderen. Ik lees het liefst boeken, probeer niet te vaak Zelda te spelen en ben verslaafd aan het spel Dominion. Het is al een tijdje geleden dat ik voor het laatst in de jury voor deze prijs zat en ik ben heel benieuwd naar de inzendingen van dit jaar.

Foto: © Nichon Glerum

Schrijftip: Maak je geen zorgen over de kwaliteit van de eerste versie van je verhaal. Probeer die juist zo snel mogelijk op papier te krijgen zodat je daarna nog heel erg vaak (en veel) kunt redigeren. Laat je werk ook tussentijds lezen door anderen, maar niet door iemand die dezelfde achternaam heeft of in je eigen huis woont – aan hun oordeel heb je helaas niet veel. Succes!

Debbie van der Zande

Hebban Crew

Sinds het prille begin werk ik als redacteur bij Hebban, onze prachtige lezerscommunity vol leesliefde en -plezier. Inmiddels ben ik ook communitymanager, leesclubplanner en spin-in-'t-web en ik hou van die dynamische manier van werken. Een dag bij Hebban is nooit saai en het werken voor duizenden lezers die, net als ik, dolgelukkig worden van boeken is niets anders dan een cadeautje.

Sinds een jaar of twee ben ik daarnaast scout voor de speculatieve tak van een wereldwijd agentschap voor auteurs uit Afrika (of de Afrikaanse diaspora). Mijn liefde voor sciencefiction, fantasy en al het speculatieve had op een gegeven moment een absoluut verzadigingspunt bereikt van witte auteurs en ik was enorm toe aan andere stemmen en geluiden. Ik ben op zoek gegaan en lees nu veel breder, met hernieuwde liefde voor het genre en scout bovendien naar nieuwe auteurs.

Sinds anderhalf jaar zit ik in Mezza’s boekenpanel en mag ik, met drie boekverkopers, elke maand over vier boeken vertellen aan een publiek van 3,4 miljoen krantenlezers. De dag is zo wel aardig vol, dus vrijwillig leesmateriaal schiet er soms bij in. Naar de verhalen die de shortlist van de Harland Awards halen kijk ik erg uit. Ik jureerde vorig jaar ook en denk nog steeds met een glimlach terug aan de topverhalen en de briljante vondsten erin.

Schrijftip: Lees! Als je niet leest, kun je niet schrijven. Sommige schrijvers lezen weinig omdat ze het liefst al hun beschikbare tijd willen besteden aan het schrijven of omdat ze bang zijn beïnvloed te raken. Maar als je een goede schrijver wilt worden kún je je tijd niet beter besteden dan aan het lezen van bestaand werk van anderen. Goed werk van anderen, niet alleen proeflezen van materiaal van je schrijfvrienden, want dat is niet per se het beste van het beste. En jij moet en wilt als (aankomend) auteur de grote (en iets minder grote) goden lezen. Lees lang werk, lees kort werk, lees nieuw werk, lees oud werk. En bid tot de schrijfgoden dát je geïnspireerd raakt en beïnvloed wordt door wat je leest. Lees in het genre dat je wilt schrijven en lees óver de grenzen van dat genre heen, om te ontdekken wat er allemaal kan, mag en is gedaan. Leeeeees!

Roderick Leeuwenhart

Auteur

In 2017 won ik de Harland Awards met mijn verhaal 'Sterrenlichaam', dat in oktober 2022 in romanvorm bij Iceberg Books verschijnt en in 2023 in China verkrijgbaar is. Ik weet goed hoe het voelt om jezelf als schrijver uit te vinden; de bewijsdrang, de spanning van een wedstrijd als deze – die zomaar een kans kan zijn om opgemerkt te worden door alle buitengewoon vriendelijke uitgevers in ons land. Daarom ben en blijf ik enthousiast over deze prijs: doe vooral mee!

Naast Sterrenlichaam heb ik in 2021 ook de militair-politieke SF-roman De Heren XVII geschreven, die door Quasis is uitgegeven in hun 'Zwijgende Aarde'-reeks. Korte verhalen schrijf ik ook nog steeds, die duiken overal ter wereld op. Zo publiceerde het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature dit jaar mijn verhaal 'Bacteriophages' en sta ik in de verhalenbundel De komeet van uitgeverij De Geus met een verhaal over wolven op de Veluwe (met hersenchips en een synthetische intelligentie-schimmel).

Foto: © Ilse de Vries

Schrijftip: Een kort verhaal is een wezenlijk ander format dan een roman. Hoewel je in deze wedstrijd een ruime 7500 woorden mag gebruiken – genoeg voor een aardig stukje wereldbouw, uitwerking van personages en wat sfeervolle details – is het opletten geblazen dat je to-the-point blijft. Schrijven is schrappen, dus denk goed na over de essentie van je verhaal. Wat wil je nu eigenlijk vertellen en welke elementen heb je daarvoor nodig? Welke veranderingen kun je aanbrengen om nóg sneller uit de startblokken te komen?

Anouk van der Zee

Hebban Crew

Als Hebban redacteur mag ik heel wat leuke en gevarieerde dingen doen, maar ik ben het meest gelukkig als ik iets in mijn favoriete genres mag doen. Ik lees het speculatieve genre al sinds ik een kind was, de verhalen groeiden met me mee van kinder- en jeugdboeken tot fantasy en sciencefiction voor volwassenen. Er gaat niets boven een fantastische wereld die zo goed gebouwd is dat je erheen kunt transporteren in je hoofd en uitgediepte personages met wie je zo meeleeft dat je het bijna zelf meemaakt. Het is een prachtige manier om de maatschappij een spiegel voor te houden zonder alle (voor)oordelen die we vanuit onze eigen ervaring meenemen als lezers. Ook korte verhalen zijn mij inmiddels niet meer vreemd na al twee jaar bij de Harland Awards betrokken te zijn geweest; een keer in de voorselectie en een keer als jurylid. Ik kijk dan ook erg uit naar deze derde keer.

Schrijftip: Bij een verhaal in het fantastische genre is de geloofwaardigheid heel belangrijk. Als auteur kun je je wereld zo wild en bijzonder maken als je zelf wilt, maar de interne logica moet in orde zijn. Zo niet, dan verlies je de lezer. Denk dus altijd goed na over de wereld waarin je verhaal zich afspeelt. Zie het als het geven van een presentatie: achter die tien minuten praten zit uren werk en voorbereiding, zodat je helemaal klaar bent voor welke vragen er dan ook gesteld worden na afloop.



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De finalejury van de Harland Awards 2022 stelt zich voor