Hebban vandaag

Listmania /

De laatste maand Boekenweek Challenge: 5 tips voor 'Hebban olla vogala nestas'

door Hebban Crew 6 reacties
Meer én leuker lezen. Daar zorgen we bij Hebban wel voor. Ter gelegenheid van de Boekenweek lanceerden we in 2020 een speciale instapchallenge voor iedereen die kennis wil maken met de Hebban Reading Challenge. De tips zijn geïnspireerd op de thema's van de Boekenweek door de jaren heen. Deze maand sluit de Boekenweek Challenge af met vijf laatste leestips, in het thema van 2002: 'Hebban olla vogala nestas'.

In de Boekenweek Challenge lezen we vier boeken (extra) op basis van de thema's van de Boekenweek. Elke maand selecteren we 5 titels die passen binnen een jaarthema van een Boekenweek uit het verleden. In totaal tippen we 'Van Boekenweek tot Boekenweek' 60 titels. Laat je inspireren door de maandelijkse tips en lees mee! Februari is de laatste maand van deze jaarchallenge, en we tippen nog een laatste keer 5 boeken.

Bekijk de Boekenweek Challenge

Boekenweek 2002: 'Hebban olla vogala nestas'

In deze laatste editie van de Boekenweek Challenge kijken we naar een thema dat ons na aan het hart ligt: 'Hebban olla vogala nestas. Verhalen en gedichten over de liefde' uit 2002. Heb je je ooit afgevraagd waarom Hebban zo heet? 'Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu, wat unbidan we nu?' is een van de oudste geschreven zinnetjes in het Nederlands; een krabbel in de marge waarmee een Vlaamse monnik rond 1100 zijn pen uittestte. Het was een vraag over de liefde: 'Alle vogels zijn al aan het nestelen, behalve ik en jij. Waar wachten we nog op?'.

Er is geen beter thema om de Boekenweek Challenge mee af te sluiten, want ook ons Hebban staat voor de liefde; boekenliefde! Het Boekenweekgeschenk werd geschreven door Anna Enquist, De ijsdragers. Het essay Monogaam is van de hand van Marek van der Jagt.

Ik ben er niet van Lize Spit

In het tweede boek van Lize Spit staat een koppel centraal dat weinig anders nodig heeft dan elkaar. Hun afhankelijkheid van elkaar krijgt echter een knauw als Simon ineens midden in de nacht thuiskomt en wel een ander mens lijkt. Leo's minutieus opgebouwde bestaan valt uiteen, maar blijft volharden in haar liefde.

Ik ben er niet draait in alle opzichten om gemankeerd zijn, opgemerkt worden, liefhebben en leven. Van de Hebban-recensent kreeg de roman 4 sterren: 'De opbouw, de spanning, maar ook de schrijfstijl getuigen van haar achtergrond. Spit roept beelden op en heeft daarvoor geen ingewikkelde woorden of ingenieuze literaire zinsconstructies nodig.'

De gastenlijst van Lucy Foley

In thrillers wordt de liefde maar al te gemakkelijk een gevaarlijk iets. Lucy Foley koos met De gastenijst een iets andere insteek; de moordenaar waart rond op een bruiloft. Dertien gasten worden uitgenodigd voor de grote dag van Jules en Will, die plaatsvindt op een eiland dat niemand kan verlaten door een onverwachte storm. Oude vetes maken de stemming steeds grimmiger en iemand zal het eiland niet levend verlaten.

De Hebban-recensent gaf de thriller maar liefst 5 sterren: 'Ze onthult vakkundig de geschiedenis van de personages met hun geheimen en leugens, hun verdriet, hun afgunst en wraaklust, leidend tot kokend vat vol moordmotieven. De gastenlijst is een sublieme combinatie van de inventiviteit van Agatha Christie en moderne psychologische suspense.'

Droomvakantie van Sarah Morgenthaler

Een feelgood over de liefde, wat een keuze hebben we voor dit Boekenweek-thema! Droomvakantie van Sarah Morgenthaler past dan ook precies bij 'Hebban olla vogala nestas', want de vraag is natuurlijk waarom deze twee mensen elkaar nog niet gevonden hebben. Dat Graham Barnett zijn eetcafé 'de Tourist Trap' noemde was bedoeld als grapje, maar het is pijnlijke waarheid geworden. Hij ergert zich aan de eindeloze stroom toeristen, ook die ene die rustig met een boek aan zijn tafeltje zit.

Dat is Zoey Caldwell, die Alaska bovenaan haar bucketlist heeft staan en er voor twee weken is. Ze is direct verliefd op het bergstadje Moose Springs, en geniet dan ook met volle teugen. Een goede daad brengt haar en Graham samen, en ze ontdekt dat haar hart groot genoeg is voor de prachtige wildernis van Alaska én deze chagrijnige local.

Afstandsmoeders van Christel Don

De liefde is niet alleen maar mooi, of de lange moeizame weg waard – af en toe zijn er schrijnende verhalen over liefde die er niet mag zijn, die weggerukt wordt en geen gelukkig einde kent. Afstandsmoeders van Christel Don is zo'n boek, over een vergeten hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis. Het is een heftig onderwerp, maar een belangrijk boek om alle facetten van de liefde te leren kennen.

In Afstandsmoeders komen vrouwen aan het woord die tussen 1956 en 1984 gedwongen werden hun kinderen af te staan ter adoptie. Ze werden weggestopt, kregen hun kind na de bevalling vaak niet meer te zien en werden geïnstrueerd er nooit meer over te spreken. Na tientallen jaren doorbreken deze vrouwen hun stilzwijgen. Ze vertellen over hun jeugd, zwangerschap en bevalling, maar vooral ook hoe deze gedwongen beslissing hun leven tot op de dag van vandaag beïnvloedt.

Alles wat ze aanraakt van Jennifer Armentrout

Aanraking is een belangrijke manier om je liefde te uiten. Maar wat als deze mogelijkheid van je wordt weggenomen? Dat ervaart Ember McWilliams in Alles wat ze aanraakt van Jennifer Armentrout. Armentrout stapt voor deze op zichzelf staande Young Adult even weg van de series die ze schrijft.

Ember overleed bij een auto-ongeval, maar haar zusje heeft haar teruggehaald. Dat komt wel met een grote beperking; alles wat ze aanraakt, sterft. Daarom heeft ze een strikt beleid niets levends aan te raken, al zou ze heel graag haar zusje kunnen knuffelen en als ze Hayden ontmoet zou ze hem ook graag kunnen omhelzen. Maar hij beweert een oplossing te hebben en van haar vloek een gave te kunnen maken. Daar moet ze wél wat voor opgeven.

Bekijk de Boekenweek Challenge

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en meer dan 200.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De laatste maand Boekenweek Challenge: 5 tips voor 'Hebban olla vogala nestas'