Hebban vandaag

Listmania /

De negentien van juni 2019

door Hebban Crew 10 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteerde de pareltjes van deze maand. Bekijk hier de negentien van juni 2019!

NB. Op zoek naar thrillertips? Komend weekend vind je een speciale editie van 'De 19 van' op Hebban die aansluit bij de Spannende Boeken Weken'.

Geweld en wraak in Young Adult  

Na drie eerdere aangrijpende YA-romans komt Sarah Crossan opnieuw met een veelbelovend verhaal in vrije versvorm. Crossan kiest wederom voor grote thema’s: huiselijk geweld en psychische gezondheid komen in Toffee naar voren. Hoofdpersoon is Allison, die wegloopt van haar gewelddadige vader. Ze komt terecht bij de dementerende Marla, die haar aanziet voor haar jeugdvriendin Toffee. Er ontstaat een bijzondere band tussen hen, en Allison komt erachter wie ze nu eigenlijk écht is.  

Ook de hoofdpersoon in Mijn naam is Jess Cooper en ik leef nog van Kate Alice Marshall komt terecht bij iemand die ze nauwelijks kent: Jess, die net haar moeder is verloren, heeft haar vader die in de wildernis van Canada woont al tien jaar niet gezien. Net als zij een band beginnen op te bouwen, wordt Jess’ vader vermoord en moet zij het samen met zijn hond in haar eentje zien te redden. Ze moet overleven om wraak te kunnen nemen.  

Fans van zowel de boekenserie als tv-serie Pretty Little Liars kunnen zich verheugen op een nieuwe tweeluik van schrijfster Sara Shepard. The Perfectionists heet het eerste boek van de korte serie, die later ook op Netflix te zien zal zijn. Vier personages staan centraal: Mackenzie, Ava, Julie, Caitlin en Parker. Ze lijken op het eerste gezicht niet veel gemeenschappelijk te hebben. Toch is er een ding dat ze delen: hun intense haat voor Nolan Hotchkiss. Ze bedenken de perfecte moord - een hypothetische moord, natuurlijk. Het is slechts fictie... Totdat Nolan wordt vermoord, precies zoals ze hadden gepland. Maar zij hebben het niet gedaan. Dus wie dan wel?  

Fantasiewereld voor de jeugd  

Met deze twee jeugdboeken kunnen kinderen verdwijnen in een fijne fantasiewereld. In juni verschijnt het boek De orde van de Gouden Leeuw, het eerste deel in een fantasyserie van Nederlandse bodem. Schrijfster is Dorothée de Rooy. Het verhaal volgt Lucy, die terechtkomt in een mysterieuze andere wereld: het Rijk. Daar ontmoet ze Alfred, Sam en Milstone. Samen met haar nieuwe vrienden komt Lucy erachter dat de gevaarlijke schaduwheer Jaldabaz het Rijk wil vernietigen. Lucy blijkt de enige te zijn die dit kan voorkomen en daarvoor moet ze zes Onnavolgbare Opdrachten uitvoeren om het Rijk van de ondergang te redden.  

Een serie die al wat langer onderweg is wordt deze maand aangevuld met alweer een veertiende deel. Het duel bij Araluen is het nieuwste boek in de serie ‘De Grijze Jager’ van auteur John Flanagan. Na de spannende cliffhanger van deel 13 gaat de strijd tegen de Clan van de Rode Vos verder. Om haar vader en Gilan te helpen ontsnappen uit het oude fort op de heuvel, doet leerling-Jager Maddie er alles aan om de broederband De Reigers te vinden. Alleen met hun hulp maakt zij kans de tegenstander te verslaan.  

Twee vrienden

Met zijn vorige roman, De mensengenezer, sleepte Koen Peeters de ECI Lezers- en Literatuurprijs in de wacht. Deze maand komt de Vlaamse auteur met een nieuwe roman, Kamer in Oostende. De afgelopen drie jaar liep Peeters elke maand twee dagen rond in Oostende, samen met schilder Koen Broucke. Deze nieuwe roman is de literaire reconstructie van deze wandelingen, en daarmee ook van de stad Oostende.

Een schrijver vertelt over zijn jarenlange vriendschap met een schilder. De twee ontmoeten elkaar steeds in Oostende, waar ze allebei ooit de liefde van hun leven vonden. Samen lopen ze rond in de Stad aan Zee met haar roekeloze talent voor toerisme, fameuze kunstenaars en het zilveren Noordzeelicht. De vrienden ontwikkelen het perspectivisme, een ironische onderzoeksmethode waarmee ze op zoek gaan naar de Onvoltooid Oostendse Tijd. Niets blijkt dan nog toevallig. In hun ontmoetingen ontdekken de schrijver en de schilder hoe ze op zeldzame, kostbare, melancholische momenten door elkaars ogen kunnen kijken. 

Wil je meer weten over dit nieuwe boek van Koen Peeters? Volgende week lees je op Hebban een interview met deze auteur.

Twee andere vrienden die elkaar regelmatig ontmoeten, zijn Hendrik en Evert uit de boeken van Hendrik Groen. Ruim 650.000 boeken werden er in Nederland en Vlaanderen al verkocht van deze bejaarde schrijver. Groens nieuwe roman Een kleine verrassing speelt zich echter al negen jaar vóór zijn eerste dagboek af. Hendrik en Evert zijn ruim over de zeventig en het leven gaat zo zijn gangetje. Het tweetal ziet elkaar iedere vrijdagavond voor een potje schaak, een natje en een droogje. Ondertussen nemen ze het leven door. Maar de rust wordt op een zekere vrijdag ruw verstoord als Evert een onverwacht kleine gast meeneemt naar Hendrik. In een vlaag van verstandsverbijstering is hij met een kinderwagen aan de wandel gegaan, inclusief baby. Evert vindt het zelf nogal grappig, maar Hendrik ziet er de lol niet van in. 

Dunne lijn tussen haat en liefde 

‘De nieuwe Sophie Kinsella’, noemt HarperCollins de Australische debutante Sally Thorne. Dat klinkt veelbelovend! Met haar debuut Ik niet op jou  - dat in twaalf landen in vertaling verschijnt- schreef Thorne een romantische komedie over de ragfijne lijn tussen haat en liefde en de eeuwige strijd tussen mannen en vrouwen. 

Lucy Hutton en Joshua Templeman zijn elkaars rivalen. Ze hebben een bloedhekel aan elkaar. Helaas zitten ze de hele dag tegenover elkaar, als assistenten van de twee CEO’s van een uitgeverij. Terwijl Lucy Joshua stijf, onuitstaanbaar en humorloos vindt, is Joshua iedere dag opnieuw verbijsterd over Lucy’s slechte kledingkeuze en eigenzinnige gedrag. Ze laten allebei geen gelegenheid voorbijgaan om elkaar hun antipathie in te wrijven. Hiervoor halen ze alles uit de kast, ook al zijn dat hele kinderachtige spelletjes. Maar dan komt er een promotie voorbij waar Lucy en Joshua allebei hun zinnen op zetten. Dan barst de strijd echt los!

Spaanse taferelen  

De in Spanje woonachtige schrijver en journalist Edwin Winkels stortte zich voor een nieuw boek in de geschiedenis van de Vuelta a España, een wielerkoers die steeds populairder wordt. Lang was de ronde van Spanje onderdeel van politieke en maatschappelijke onrust, maar ook toen overwon altijd weer de sport. In La Vuelta haalt Winkels bijzondere renners uit de vergetelheid, zoals Julian Berrendero die na zijn vrijlating uit een concentratiekamp tweemaal de Vuelta won en Jan Janssen die de ronde won op dag dat het hele peloton lek reed door de honderden kraaienpoten die Baskische separatisten over de weg hadden uitgestrooid.

Die politieke onrust is ook voer voor Spanje-correspondent Koen Greven van NRC Handelsblad, die met zijn boek Verscheurd Catalonië een blik werpt op de huidige Catalaanse crisis. Nadat beelden van de Spaanse ordetroepen die met geweld een illegaal referendum tegen probeerde te houden op 1 oktober 2017 internationaal nieuws werden en de beelden van gewonde Catalanen in stembureaus de wereld over gingen, waren vriend en vijand het erover eens dat dit nooit had mogen gebeuren. Greven laat zien hoe het dan toch zo ver kwam.      

Superhelden en fundamentele zaken

Iedereen wil de wereld overnemen is een gloednieuw Avengers-avontuur, gebaseerd op de superhelden van Marvels Stan Lee. Met Iron Man, Hulk, Thor, Captain America, Hawkeye en Black Widow. Hoeveel slechteriken heb je nodig om de wereld over te nemen? De organisatie Hydra beschikt over een synthetische ziektekiem die de hele wereld afhankelijk zal maken van hun geneesmiddel. De nieuw ontwikkelde nanotechverbinding waarmee A.I.M. de mensheid wil onderwerpen, vormt een levensgevaarlijke bedreiging voor ’s werelds watervoorraden. Ultron staat op het punt singulariteit te bereiken en zal dan alle aardse technologie in zijn macht hebben. Dormammu wil de wereld redden door die te overmeesteren. En de High Evolutionary herschrijft het menselijk genoom in een poging de mensheid te veranderen in een gewillig slavenras. De machtige Avengers komen oog in oog te staan met hun grootste vijanden en moeten ze allemaal tegelijk verslaan.

Ted Chiangs langverwachte tweede verhalenbundel Wat er van ons verwacht wordt staat weer vol prachtige en prikkelende korte verhalen die sciencefiction tot een kunst verheffen. Chiang staat na de verfilming van een van zijn verhalen, Arrival, flink in de belangstelling. Zijn verhalen spelen meestal in de toekomst of in alternatieve universums, maar gaan tegelijkertijd over fundamentele zaken in het leven. Chiang combineert een creatief verteltalent met een diepe wetenschappelijke belangstelling. Booklist zei daarom ooit al over zijn werk: ‘puts the science back in science fiction’. Hebbanrecensent Anne-Claire is het daarmee eens: 'Als er ooit iemand sciencefiction heeft geschreven in de meest letterlijke betekenis van het woord, was het Ted Chiang.'

Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van juni 2019Over de auteur

Hebban Crew

2367 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van juni 2019

 

Overig

De negentien van juni 2019

op 20 mei 2019 door Hebban Crew 19 boeken 4 volgers 1 reactie

Gesponsorde boeken