Hebban vandaag

Listmania /

De Oscars op Hebban

door Hebban Crew 11 reacties
In de nacht van zondag 9 februari op maandag 10 februari worden de Oscars uitgereikt. Het is alweer de 92ste keer dat de gouden beeldjes je om de oren vliegen. Dat vonden wij op de redactie wel een lijstje waard. Om in de stemming te komen vind je maar liefst 3x5 Oscars - Hebbanstijl.

Nadat we in januari heerlijk wat aandacht hebben besteed aan nieuwe boekverfilmingen & wat te lezen na je favoriete Netflixseries, was het even zoeken naar een leuke manier om aandacht te besteden aan de Academy Awards, oftewel; de Oscars. We denken dat we erin zijn geslaagd een gevarieerde lijst van Oscars aan te leggen, die je niet overal tegenkomt.

Oscar-weetje 
Volgens de Engelse overlevering betekent de naam 'Door de goden beschermde speerstrijder', en volgens de Keltische 'vriend van herten'. Of dat waar is durven we niet te zeggen, maar schrijven kunnen ze, die Oscars.

5x een Oscar als auteur


Het portret van Dorian Gray van Oscar Wilde

Dé Oscar aller Oscars is natuurlijk Oscar Wilde. Hij schreef werkelijk alles, van gedichten en toneelstukken (waaronder The Importance of Being Earnest, dat als zijn meesterwerk wordt beschouwd) tot sprookjes non-fictie. Hij schreef echter maar één roman, het wereldberoemde Het portret van Dorian Gray. De bandeloze Dorian leeft er vol zonde op los, maar terwijl hij uiterlijk mooi blijft verandert zijn geschilderde portret in met elke misstap lelijker.

Jachthuis van Oscar van den Boogaard

Ook Oscar van den Boogaard heeft al aardig wat boeken op zijn naam staan. Romans, maar ook een essay, verhalenbundel en flink wat toneelstukken. Samen met Steven Van Watermeulen schreef hij ook twee boeken onder pseudoniem. In 2019 verscheen Jachthuis. De hoofdpersoon keert terug vanuit Nederland terug naar het Suriname van zijn kinderjaren. Een sterke overeenkomst met de jeugd van Van den Boogaard zelf.

De Chinese droom van Oscar Garschagen

Non-fictie schrijven kunnen Oscars ook. Oscar Garschagen is journalist. Hij werkte tussen 2003 en 2007 als correspondent voor NRC Handelsblad in Israël, en ging daarna voor tien jaar naar China. Voor iedereen die het 21ste-eeuwse China wil begrijpen, is De Chinese droom een onmisbaar boek. De wedergeboorte van het land gaat namelijk niet zonder slag of stoot, en Oscar Garschagen kan er uitstekend over vertellen.

Ontroerend goed van Oscar van Gelderen (en Manuela Klerkx)

Oscar van Gelderen is uitgever bij Lebowski. Als hij zelf gaat schrijven, doet hij dat vooralsnog samen met een co-auteur. Wij hebben altijd gelijk bracht hij samen met Khalid Boudou uit, en Ontroerend goed met Manuela Klerkx. Die laatste is hét handboek voor kunstkopers. Hoe werkt het, hoe doe je het? Het boek staat vol praktische tips over onderhandelen, de ins en outs van kunstbeurzen en kiezen wat bij je past.

Mindf*ck. The Next Level van Oscar Verpoort (en Victor Mids)

Oscar Verpoort is producent en regisseur. Samen met zijn beste vriend sinds de middelbare school, illusionist Victor Mids, bedacht hij het programma MINDF*CK. Dat het programma zeer succesvol is blijkt wel uit de twee boeken die er al over zijn verschenen. Of er meer boeken komen is nog even de vraag, want Oscar blijft vooral producent. We kunnen hem alleen maar aanmoedigen meer programma's te maken waar hij zijn eigen passies in kwijt kan, want het levert interessante en populaire boeken op.

Oscar-weetje 
In 2019 werden 170 jongens Oscar genoemd, waardoor de naam op plaats 97 belandde van de lijst populaire jongensnamen. Ondanks de trend 'klassieke' jongens- of meisjesnamen unisex te maken, hebben 0 meisjes (in elk geval teruggaand tot 1968) de naam Oscar gekregen.

5x een Oscar als boektitel


Oscar
van Alan MacDonald

De Engelse Alan MacDonald heeft al flink wat kinderboeken op zijn naam staan, maar schreef vooral aan de reeks 'Vieze Rik' (ofwel 'Dirty Bertie'). Gelukkig zag hij na een stapel boeken het licht en schreef een kinderboek voor de 7+ leeftijd over Oscar. Oscar gaat over de hond, niet het jongetje. Een fout die vast vaker gemaakt is, want het staat niet voor niets op de cover nog eens extra vermeld. Ook heeft Oscar een geheim, dat de aanleiding vormt voor een gewaagd plan.

Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao van Junot Díaz

Natuurlijk is er een Oscar-boek dat bestempeld is als meesterwerk. Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao van Junot Díaz verscheen in 2007 in eigen taal (Díaz is Dominicaans-Amerikaans). In 2008 won hij er een Pulitzerprijs voor fictie mee, evenals een aantal andere prijzen. Het boek draait om Oscar, die door de vloek op zijn familie nooit zal krijgen wat hij wil. In zijn verschiet ligt ongeluk en een leven zonder liefde.

Oscar en Oma Rozerood van Eric Emmanuel-Schmitt

Nog zo'n prachtig verhaal over Oscar is Oscar en Oma Rozerood van Eric Emmanuel-Schmitt. De Frans-Belgische auteur schreef het verhaal als onderdeel van zijn 'Cyclus van het onzichtbare', dat existentiële thema's bekijkt vanuit religieus oogpunt. Zo schrijft de twaalfjarige, doodzieke Oscar brieven aan God, die sprankelen van levenslust. Hij vertelt over oma Rozerood, de dame die hem regelmatig bezoekt en met hem praat over grote en kleine vragen.

Oscar van Jan Siebelink

Ook bij Jan Siebelink heeft Oscar het niet makkelijk, maar dat is wellicht ook het lot van een hoofdpersonage. De doorgewinterde Nederlandse auteur ziet literatuur als iets dat mensen bijzonder maakt. In Oscar reist het hoofdpersonage met de weduwe van zijn vriend naar Duinkerken. De afschuwelijke gebeurtenis die daar plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Oscars leven getekend, maar weet de weduwe van zijn vriend wat dat is?

Oscar Pistorius van John Carlin

Ook in non-fictie komen Oscars voor waarover wordt geschreven, bijvoorbeeld in Oscar Pistorius. Dat is aan John Carlin, die ook biografieën schreef over Nelson Mandela en Rafael Nadal, wel toevertrouwd. Beide benen van Pistorius werden enkele maanden na zijn geboorte geamputeerd. In 2012 werd wereldberoemd door zijn deelname aan de 400 meter op de Olympische Spelen. De 'Blade Runner' was een absolute held in vaderland Zuid-Afrika, tot hij zijn vriendin doodschoot.

Oscar-weetje
Er zijn zo'n 6500 mannen met de naam Oscar in Nederland. Af en toe komt de schrijfwijze Oskar ook wel voor, maar de variant wordt veel minder gebruikt: er zijn minder dan 600 mannen met deze naam. Stiekem begrijpen we dat wel. De Oscars heten per slot van rekening ook geen Oskars.

5x een Oscar voor Best Adapted Screenplay


Noem me bij jouw naam
van André Aciman

Filmproducenten Peter Spears en Howard Rosenman lazen een vooruitexemplaar van André Acimans debuutroman Noem me bij jouw naam, en namen een optie op de filmrechten nog voor het boek verscheen. Het werd voor film bewerkt door James Ivory, die daarmee op 89-jarige leeftijd de oudste Oscarwinnaar werd. Het boek draait om de gepassioneerde vriendschap tussen de muzikale Elio en de Amerikaanse intellectueel Oliver. Deze ode aan passie kreeg in 2019 een vervolg met Vind me.

12 jaar slaaf door Solomon Northup

Deze memoire van Solomon Northup stamt al uit 1853. Regisseur Steve McQueen nam contact op met scriptschrijver John Ridley toen hij besloot een film te maken over de Amerikaanse slavernij. Beide mannen konden echter geen goede invalshoek vinden, tot McQueens partner Bianca 12 jaar slaaf van Northup ontdekte. Naast de Oscar voor adaptatie kreeg de film ook een Oscar voor Best Picture, waardoor McQueen de eerste zwarte producent én regisseur werd die deze Oscar won.

De regels van het ciderhuis van John Irving

De regels van het ciderhuis van John Irving kreeg dit jaar een mooie nieuwe druk met frisse omslag, waardoor hij weer op onze radar verscheen. Het boek kwam uit in 1985 en werd al in 1999 verfilmd (het kreeg ook een toneelbewerking). John Irving was zelf degene die zijn boek bewerkte tot filmscript, en won daarmee de Oscar voor beste adaptatie. Over het boek-tot-script proces van The Cider House Rules – dat hem 13 jaar kostte – schreef hij ook weer een boek: My Movie Business.

De terugkeer van de koning van J.R.R. Tolkien

Natuurlijk kunnen we de boekverfilming-aller-boekverfilmingen niet buiten beschouwing laten in deze lijst. Lange tijd werd de 'The Lord of the Rings'-trilogie van J.R.R. Tolkien als onverfilmbaar beschouwd. Van de 30 Oscar-nominaties won de trilogie er 17. De terugkeer van de koning verscheen in 1955 en al in 1997 begon regisseur Peter Jackson met het bewerken van de boekenserie tot filmscripts. De film zelf kwam uit in 2003, en won in letterlijk elke categorie waarvoor de film was genomineerd.

Verstand en gevoel van Jane Austen

Vraag mensen naar de meest bekende Jane Austen verfilming, en ze noemen Pride & Prejudice – met een beetje geluk de miniserie uit 1995. Het was echter Sense & Sensibility die er met een Oscar vandoor ging. Het boek verscheen in 1811 en werd door actrice Emma Thompson bewerkt voor film. Hiermee is zij de enige persoon die ooit een Oscar won voor zowel schrijf- als acteerwerk. Eind februari komt ook de nieuwe verfilming van Emma in de bioscoop, met een script van Eleanor Catton (Al wat schittert).

Oscar-weetje 
Goed, vooruit, één Academy Awards-Oscarfeitje dan. De beeldjes heten officieel helemaal niet 'Oscars': het is een liefkozende bijnaam met onduidelijke oorsprong. Het gerucht gaat dat een van de Academy-leden het beeldje sprekend op haar oom Oscar vond lijken.

Blijf jij vanavond wakker voor de Academy Awards of kruip je met een van onze Oscars in bed?Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Oscars op Hebban

 

Hebban Spots

Het Boek & Film Café

48 volgers

Welkom in het Boek & Film Café! Hier bespreken we alles dat te maken heeft met boeken en boekverfilmingen. Welke is beter, hoe hebben ze problemen met bepaalde hoofdstukken of scÚnes opgelost en...


Gesponsorde boeken