Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

De Hebban Debuutprijs 2016: dit zijn de genomineerden

door Sander (Hebban Crew) 20 reacties
Maar liefst tienduizend stemmen werden er tijdens de Week van de Debutant uitgebracht op de 53 debuutromans van de longlist. Vandaag maken we de shortlist bekend met de vijf debutanten die kans maken op de de eerste Hebban Debuutprijs voor romans. Ook stellen we je graag voor aan onze vijftienkoppige jury. Lees snel verder!

De shortlist

Ik zag Menno van Sandra Bernart

Verschenen bij uitgeverij Palmslag in 2015.

Als Vincent bij het boeken van zijn huwelijksreis zijn doodgewaande broer Menno herkent in de reisbrochure, zet hij alles op alles om hem te vinden. Steeds meer ruilt Vincent zijn risicomijdende levenswijze in voor het onbevangen leven dat zijn broer zou hebben geleid.

De van origine Vlaamse Sandra Bernart (1973) debuteerde in november 2015 met haar roman Ik zag Menno. Eerder haalde ze met het manuscript de finale van de Coffeecompany Book Award 2015, de literaire prijs voor niet eerder gepubliceerde schrijvers. In het verleden publiceerde Bernart al in verschillende verhalenbundels en op literaire websites. Haar korte verhalen vielen regelmatig in de prijzen.

 

Lieveling van Kim van Kooten

Verschenen bij uitgeverij Lebowski in 2015.

Op waarheid gebaseerd verhaal over de vijfjarige Puck die verhuist naar de kapitale villa van haar moeders nieuwe vriend. ‘Ome Meneer’ overlaadt Puck met cadeaus, wast drie keer per week haar haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto. Wat lijkt op een sprookje, mondt uit in ernstig misbruik.

Kim van Kooten (1974) was niet helemaal onbekend met het schrijversvak, want naast actrice is ze ook scenarioschrijver. Zo was ze verantwoordelijk voor de bioscoophits Alles Is Liefde en Alles Is Familie en won ze voor het scenario van Met Grote Blijdschap een Gouden Kalf. Haar debuut, de roman Lieveling, verscheen in november 2015 en is gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt.

 

Tot waar we kijken kunnen van Inge van der Krabben

Verschenen bij uitgeverij Ambo|Anthos in 2015. 

Als Janne op de rand van een burn-out staat, realiseert ze zich dat het tijd wordt om zich los te maken van haar moeder. Maar dan blijkt haar moeder ongeneeslijk ziek. Moeder en dochter gaan op zoek naar een nieuw evenwicht in hun relatie. 

Inge van der Krabben (1972) debuteerde in augustus 2015 met het deels autobiografische Tot waar we kijken kunnen. Schrijven doet ze zowel zakelijk als privé, want deze debutante heeft een eigen tekstbureau en geeft les in creatief schrijven. Daarnaast schrijft ze korte verhalen en is ze actief als blogger.  

 

De psychiater en het meisje van Erik Rozing

verschenen bij uitgeverij Meulenhoff in 2016.

De jonge psychiater in opleiding Edgar Simons heeft zo zijn eigen problemen als hij de jonge en aantrekkelijke Stella in behandeling krijgt. Gefascineerd door deze grenzeloze borderline patiënte weet Edgar niet meer hoe hij haar op afstand moet houden. 

Erik Rozing schreef zijn debuutroman naast zijn werk als psychiater. De psychiater en het meisje verscheen in januari 2016, is geschreven vanuit het perspectief van de eerstgenoemde en sluit zo nauw aan bij de wereld waarin de auteur werkzaam is. Rozing is gespecialiseerd in de behandeling van psychose en trauma.

 

Het smelt van Lize Spit

Verschenen bij uitgeverij Das Mag in 2016.

In het Vlaamse Bovenmeer worden in 1988 maar drie kinderen geboren: Eva, Pim en Laurens. Het drietal maakt er het beste van tot de bloedhete zomer van 2002, als de jongens veranderen in pubers met snode plannen. Eva kan meedoen of oprotten.

De Vlaamse Lize Spit (1988) is de jongste genomineerde op de shortlist. In januari 2016 publiceerde ze haar debuut Het smelt, dat inmiddels al meerdere maanden bovenaan de Vlaamse bestsellerlijsten te vinden is. Haar poëzie en kortverhalen wist ze eerder al aan verschillende literaire bladen te slijten, ook schrijft Spit scenario’s.

  

De Hebban Debuutprijs voor romans

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor (nieuw) Nederlandstalig schrijftalent in de Hebban-categorie 'Literatuur & Romans'. Evenals bij de Hebban Thriller Debuutprijs (deze wordt al voor de vierde keer uitgereikt dit jaar) wordt de winnaar van de Hebban Debuutprijs voor romans bepaald door een jury. De shortlist werd samengesteld op basis van een verkiezing onder lezers tijdens de eerste Week van de Debutant op Hebban. Er werd meer dan tienduizend keer gestemd op de 53 titels van de longlist.  

De Hebban Debuutprijs maakt deel uit van de Hebban Awards, de verkiezing van de beste boeken van het jaar. Vanaf 1 september a.s. kunnen lezers stemmen op hun favoriete boeken in de categorieën Fictie, Thriller, Non-Fictie en Young Adult. De prijsuitreiking van de Hebban Awards en de Hebban Debuutprijs 2016 vindt plaats op 27 september a.s.

De jury

De Hebban Debuutprijs voor romans is een juryprijs. De vijftienkoppige jury bestaat uit vijf redacteuren van Hebban, vijf recensenten van Hebban en vijf leden van het Hebban boekverkoperspanel.

Eline van der Boog (recensent Hebban), Victoria Borsch (boekverkoper), Guy Doms (recensent Hebban), Chris van Dongen (boekverkoper Zwart op Wit boekhandel), Gerry Hameetman (boekverkoper Bilthovense Boekhandel), Ellen IJzerman (recensent Hebban), Lindy de Jong (redacteur Hebban), Annette Jongen (boekverkoper Het Schiedams Boekhuis), Geertje Otten (recensent Hebban), Daphne van Rijssel (redacteur Hebban), Stefanie Schulte (boekverkoper Het Leesteken), Sander Verheijen (hoofdredacteur Hebban), Victor de la Vieter (recensent Hebban), Soraya Vink (redacteur Hebban) en Debbie van der Zande (redacteur Hebban). Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1150 volgers
551 boeken
26 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: De Hebban Debuutprijs 2016: dit zijn de genomineerden

 

Gerelateerd

Overig

Hebban Debuutprijs 2016 | De genomineerden

op 25 juni 2016 door Hebban Crew 53 boeken 21 volgers 2 reacties 10 likes