Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Opinie /

De zes kanshebbers voor de NS Publieksprijs 2018. Dit zijn ze.

door Hebban Crew 19 reacties
Dit zijn ze, tenminste als je het gok- en giswerk van de Hebban Crew serieus wilt nemen. De redactie van jouw favoriete boekensite scande in nog geen uur een complete jaargang van de Bestseller 60-lijst. Ze noteerde de oorspronkelijk Nederlandstalige boeken die in aanmerking zouden kunnen komen (lees: de bestverkochte) en selecteerde daar zes mooie kanshebbers uit.

Woensdagavond weten we het pas zeker, want dan worden de (echte) genomineerden van de NS Publieksprijs 2018 bekend gemaakt bij Matthijs van Nieuwkerk in DWDD. Gok je mee?


Vanaf 24 oktober kan het publiek stemmen op een van de zes bestverkochte boeken uit de periode 1 juli vorig jaar tot 1 juli huidig jaar. Of op een persoonlijke favoriet naar keuze, zolang deze maar oorspronkelijk Nederlandstalig is.

Dit zijn ze volgens de Hebban Crew.

Een NS Publieksprijs zónder Esther Verhoef. Ze bestaan, maar zijn sinds 2006 vrij zeldzaam en komen alleen voor als er geen nieuw boek van de bestsellerkoningin van de Lage Landen verscheen. Haar achtste nominatie zal haar volgens de Hebban-redactie dan ook niet ontgaan. Nazomer, haar tweede roman, stond vijf weken op nummer 1 in de Bestseller 60 en daarmee heeft het wederom goede papieren om genomineerd te worden.  

Hebbancijfers: 470 gelezen, 403 wil ik lezen, 15 favoriet, 3.5 sterren gemiddeld.

Het verhaal op zich verdient al elke bekroning die je kunt bedenken. Wim Aloserij, de laatste getuige, waarover dit aangrijpende boek gaat, overleed kort na de verschijning ervan maar door auteur en uitgever Frank Krake zal zijn verhaal nog lang gehoord en nooit vergeten worden. Een boek van een selfpubber op de shortlist van de NS Publieksprijs, als het eens moet gebeuren, laat dat dan met De laatste getuige zijn. 

Hebbancijfers: 168 gelezen, 393 wil ik lezen, 21 favoriet, 4.5 sterren gemiddeld.

Tommy Wieringa is een veel geziene gast op shortlists van de belangrijkste Nederlandse boekenprijzen. Ook voor de NS Publieksprijs heeft hij al twee nominaties op zak (Joe Speedboot in 2006, Dit zijn de namen in 2013). De heilige Rita haalde net de bovenste helft van de Hebban 1000 niet (plek 540), maar met een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs 2018 en het verkoopsucces (30+ weken in de Bestseller 60) hebben we er alle vertrouwen in dat deze roman ook een plekje op de shortlist van de NS Publieksprijs 2018 zal veroveren. 

Hebbancijfers: 795 gelezen, 586 wil ik lezen, 42 favoriet, 4.0 sterren gemiddeld.

Vorig jaar won Michel van Egmond zijn derde NS Publieksprijs in vijf jaar tijd en stonden er naast het winnende boek (De Wereld volgens Gijp) nog twee sportbiografieën op de shortlist. Nog steeds is het ‘genre’ ongekend succesvol. Er verschenen er tientallen waaronder Deal (van diezelfde Van Egmond), Dirk Kuyt van Jaap de Groot en De hand van Van Gaal van Hugo Logtenberg. Wij zetten ons geld op een niet-voetbalboek en gokken op Rico, het levensverhaal van Neerlands populairste kickboksheld Rico Verhoeven, neergepend door duizendpoot Leon Verdonschot

Hebbancijfers: 50 gelezen, 35 wil ik lezen, 1 favoriet, 3.0 sterren gemiddeld.

Murat Isik zou niet literair genoeg zijn, maar kaapte wel mooi de Libris Literatuur Prijs 2018 voor de neuzen van de andere kanshebbers weg en dat betekende twee maanden na de verschijning ervan (alsnog) een klinkend verkoopsucces voor zijn Bijlmermeerroman Wees onzichtbaar. Een boek met meer dan 400 vijf sterren-beoordelingen op Hebban hoort volgens ons genomineerd te worden voor de belangrijkste jaarlijkse publieksprijs.

Hebbancijfers: 960 gelezen, 1004 wil ik lezen, 109 favoriet, 4.5 sterren gemiddeld.

Judas van Astrid Holleeder was met 382.974 exemplaren het best verkochte boek van 2016. In 2017 kwam daar ineens het onverwachte vervolg, Dagboek van een getuige. Het tweede boek van Holleeder stond negen weken lang in de top 10 en verbleef bijna dertig weken in de Bestseller 60. Een veelbesproken boek als dit verdient ongetwijfeld een plekje tussen de kanshebbers voor de NS Publieksprijs 2018.  

Hebbancijfers: 589 gelezen, 315 wil ik lezen, 13 favoriet, 3.5 sterren gemiddeld.Over de auteur

Hebban Crew

2387 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De zes kanshebbers voor de NS Publieksprijs 2018. Dit zijn ze.

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken