Hebban vandaag

Community /

Dit was mei: elke maand een Reading Challenge update

door Hebban Crew 9 reacties
Het 'nieuwe normaal' is al bijna het gewone normaal geworden nu we horen dat alles mondjesmaat weer open zal gaan. Het prachtige weer zorgt ervoor dat we staan te trappelen de wereld weer in te trekken. Tijdens de maandelijks Reading Challenge Update houden we jullie het hele jaar lang op de hoogte van alle statistieken en lezerservaringen.

Hebban bestaat inmiddels zes jaar! Op 29 mei vierden we samen met jullie onze verjaardag en dat is niet de enige mijlpaal die we gehaald hebben. Nadat we vorige maand de tienduizend Challenge-deelnemers haalden, blijven we gestaag doorgroeien en zitten we inmiddels op 10.887. Ook zaten we in april op bijna vijfennegentigduizend gelezen boeken en hoopten we de honderdduizend te mogen aantikken, maar wat hebben jullie ons verrast: meer dan 120.000 gelezen boeken! Wat een fantastische maand, jullie lazen samen maar liefst 25.000 boeken. 

Doe jij al mee aan de Reading Challenge?

Lijstjes vol boeken

Net zoals jullie zijn wij dol op lijstjes, en vooral tijdens de Reading Challenge kun je je hart ophalen. Er is namelijk zowel een top 100 aan voorgenomen boeken als een top 100 aan daadwerkelijk gelezen boeken. Wat treffen we in mei aan, en hoe verhoudt het zich tot de vorige maanden? Dit zijn de 4 meest gelezen boeken van de afgelopen maand:

Gelezen boeken


De zeven zussen van Lucinda Riley wist vorige maand langs Doods geheim naar de derde plaats te klimmen, maar moet deze in mei alweer afstaan. Dit keer aan Het bloemenmeisje van Anya Niewierra, een nieuwe binnenkomer in deze top 4 aan gelezen boeken! Verrassend is het niet, want alle drie de genomineerden voor de Hebban Thrillerprijs 2020 zijn omhoog geschoten in de rankings. Nog maar één dag wachten voor we de uitslag weten: bij de start van de Thriller Tiendaagse zomereditie op 1 juni maken we bekend wie de Thrillerprijs zal winnen.

De overige drie plaatsen worden bezet door oude bekenden. Naast De zeven zussen blijft ook Zon in de lijst. Het boek is al sinds de verschijning niet meer weg te denken en zal ook nog wel een aantal maanden zichtbaar blijven, als resultaten uit het verleden enige garantie bieden voor de toekomst. Ook blijft verrassend genoeg Leon & Juliette van Annejet van der Zijl overeind. Zal M.J. Arlidge dat straks ook lukken met zijn geschenkboekje (voor de Spannende Boekenweken)?

Bekijk de top 100 voorgenomen boeken Bekijk de top 100 gelezen boeken

Welke genres zijn populair?

Young adult blijft afwezig in het overzicht van mei, maar De ballade van slangen en zangvogels van Suzanne Collins is net verschenen, dus wie weet wat volgende maand ons gaat brengen? Nu we een aanloop nemen naar de zomereditie van de Thriller Tiendaagse winnen de thrillers aan terrein. In maart stonden ze op 50% van het totaal en in april stegen ze naar 52%. In mei vinden we ze terug op 53%. Dat hebben ze afgesnoept van de romans, want die zijn een procent verloren. Non-fictie blijft op 7% van het totaalaandeel staan, en kinderboeken op 2%.

Volgende week vind je niet alléén thrillers op Hebban (maar natuurlijk wel heel veel). Ook komen er weer lijstjes aan met de te verwachten boeken van juni. Tegelijkertijd met de zomereditie van de Thriller Tiendaagse starten ook de landelijke Spannende Boekenweken, en krijg je bij aankoop van minimaal 15 euro aan Nederlandstalige boeken het geschenkboek van M.J. Arlidge cadeau. Ook daarover lees je volgende week meer, zoals een Hot or Not, een dossier en de officiële Hebban-recensie. Koop je boeken zoveel mogelijk bij de boekhandel, ook online, om ze open te houden!

Bekijk hier welke initiatieven jouw boekhandel aanbiedt

Hebbanners over de Challenge


Lezen, lezen, lezen!

De Hebbanlezers gaan als een speer in mei. Het mooie weer werkt daar ook zeker aan mee. Zo is Kitty al bijna toe aan het afronden van haar Challenge voor dit jaar! 'Geen reistijd meer naar mijn werk en bijna non-stop mooi weer! Gevolg.....ik heb mijn Reading Challenge voor 2020 al bijna gehaald. Bizar! Mijn nieuwe challenge wordt dan maar om de challenge twee keer in een jaar te halen. Ai, de leesstress komt gelijk even om de hoek kijken.....'

Het wegvallen van reistijd door het thuiswerken is iets dat wel vaker terugkomt. Voor Marianne scheelt het maar liefst anderhalf uur per dag. Daarom heeft ze een nieuwe gewoonte ingebouwd: 'Zowel 's ochtends (voor het werk) als 's avonds (voor het slapen) lees ik daardoor meer en lezen is nu vast onderdeel van mijn dagritme. En omdat deze thuiswerksituatie zeker nog tot 1 september aanhoudt, is dit zeker gunstig voor het verminderen van mijn aantal nog te lezen boeken.' En dat is wel nodig, want ze heeft ook nog een nieuwe challenge opgepakt: de shortlist van de Libris Literatuurprijs.

Ook Greet gaat als een speer: 'De teller van mijn challenge tikt vrolijk verder. Mei was wel een bijzondere maand: shortlist Hebban Thrillerprijs, shortlist Gouden Strop, buzzboek, leesclubboek, recensieboek en... ik heb het luisterboek ontdekt! Ik had het vorig jaar al een keer geprobeerd, maar ging toen al na twee minuten compleet de mist in (oh, zijn we al begonnen? oh, wat zei ze nou precies?). Nu heb ik tijdens het wandelen al twee kinderboeken beluisterd en dat ging prima. Het wordt nog eens wat met mij.'

Mini-leesonderzoek

Marvin dacht zijn antwoord op de vraag allang klaar te hebben liggen: '"Mwah, het is dit jaar niet zoals de voorgaande jaren. Minder boeken gelezen, minder bladzijden ook, ..." En ik kon dat antwoord ook perfect verklaren: altijd thuiswerken door "het virus" betekent in mijn geval dat ik geen drie uur per dag in de trein zit. En weet je waar treinen nu uitermate geschikt voor zijn? Niet om je vlot van A naar B te brengen in ieder geval, daar weet ik alles van. Neen, iedere lezer weet: treinen zijn ontworpen om in te lezen.' Maar toen besloot hij de proef op de som te nemen en zijn leesgegevens erbij te pakken. 

'Als ik de cijfers tot eind mei vergelijk met deze van vorig jaar, dan is het verschil niet eens zo groot. 96 boeken dit jaar, tegenover 104 vorig jaar. En ongeveer 34.500 bladzijden dit jaar, tegenover 35.800 vorig jaar. En omdat de maand mei wanneer ik dit schrijf nog niet voorbij is, komen daar vast nog wel minstens één boek, en enkele honderden bladzijden bij. Mijn challenge staat zoals altijd op 100 boeken, die haal ik dus dit jaar niet in mei, maar verder valt het best nog wel mee met dat “minder”.'

Hoe kan dat? Het antwoord daalde enige tijd later als een goddelijke ingeving in. Onbewust compenseert hij de afwezige treintijd op een andere manier: 'Al elf weken mogen we amper ons huis uit. Dat betekent: geen afspraken met vrienden, nooit eens uit eten gaan, geen toneel, geen mensen over de vloer, niet elke dag wel een van de kinderen die Taxi Papa nodig heeft, andere hobby’s die noodgedwongen stilliggen of op een laag pitje staan.' 

Hoewel hij dit jaar heeft besloten het afvinken van de categorieën een keer over te slaan, heeft hij zichzelf wel een ander persoonlijk doel gesteld. Dit jaar haalt hij thrillers in, waarvan het aandeel gewoonlijk blijft steken op minder dan 25% van het totaal.  'Dit jaar zit ik op 41%, dus ik kan op alle vlakken besluiten met: het gaat goed met mijn Reading Challenge!'

En kijk, dát is wat we graag horen.

Neem ook een kijkje in het Reading Challenge Café

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Hoe gaat het met jouw Reading Challenge?Over de auteur

Hebban Crew

2367 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was mei: elke maand een Reading Challenge update

 

Hebban Spots

Hebban Reading Challenge Café

82 volgers

Welkom in het Café rond de Hebban Reading Challenge. Hier kun je al je vragen, opmerkingen, leestips, tipvragen en meer kwijt. Hoe werkt zo'n Challenge, waar is het voor en wat haal je eruit? De...


Gesponsorde boeken