Hebban vandaag

Dossier /

Fantastische Kunstenaars: Yasmin Sheikh

Hebban geeft graag een podium aan de fantastische kunstenaars en illustratoren die de Lage Landen rijk zijn. Auteur en illustrator Peter Kaptein heeft de beste genrekunstenaars van Nederland en Vlaanderen opgespoord.

Deze week een Fantastische Kunstenaar met een geheel eigen stijl: Yasmin Sheikh.

Op de Hebban Page voor de Fantastische Kunstenaars brengen we al die geweldige artiesten bij elkaar. De eerdere edities die nog niet op de Hebban Page staan, vind je hier: Isabella Koelman, Thomas Stoop, Daniel Joustra, Wouter Tulp, Gidion van de Swaluw, Mark Roosien, Marco Lap en Tais Teng. Inmiddels is er ook een interview met de initiatiefnemer van deze rubriek gepubliceerd: Peter Kaptein.

Yasmin Sheikh (1983) woont en werkt in Breda. Ze begint faam te maken met Luna the Vampire, dat binnenkort bij het Amerikaanse label IDW (Godzilla, GI Joe, 30 days of night) wordt uitgegeven.

Wat is je “ding”?

Super overdreven blikken en uitdrukkingen. Ik kan echt helemaal gelukkig worden van een debiele blik tekenen, het liefst met inzooming en detail.

Hoe ben je bij IDW terecht gekomen?

Ik heb IDW zelf een brief geschreven. Ik was in die tijd net klaar met mijn character bible voor Luna the Vampire die ik maakte na mijn Character masterclass van Pictoplasma, in 2013. Ik heb hem echt naar HEEEEL veel uitgeverijen gestuurd maar kreeg er maar van een paar antwoord. Waaronder IDW. Ik had het geluk dat mijn “bible” op het bureau van de managing editor was beland en die was er wel van gecharmeerd. Hij heeft het toen aan meerdere mensen daar laten zien en zo mocht ik een cover voor My Little Pony-friendship is magic maken.

Toen ik een Kickstarter voor Luna deed was hij super supportive en heeft hij me na afloop een mailtje gestuurd om te vragen of hij het aan de review-board daar mocht voorleggen, wat ik natuurlijk heel erg gaaf vond. Niet veel later is het er doorheen gekomen en kreeg ik een deal bij IDW. Dat was denk ik wel een van de meest awesome dingen die me overkomen is. Ik heb echt gejankt, ik vond het zo verschrikkelijk cool. Als je zo intensief bezig bent met een project is het echt een overweldigend gevoel als je opeens de volgende stap kunt nemen. Ik voel me echt mega vereerd.

Wat is je verleden?

Super verschillend; ik heb in de games gewerkt als concept artist en als in-game artist, illustraties voor kinderbladen, merchandise, illustraties voor gemeentes en reclames. En natuurlijk comics. Onder andere voor Playlogic, Ronimo, Playstation magazine, het NRC, IDW, Gemeente Utrecht, Syntus en Zwijsen.

Wat was je keerpunt?

Dat was in 2011, Ik werkte niet meer fulltime en moest me op mijn eigen werk gaan focussen en dat dwingt je naar je eigen stijl te kijken en dat te tweaken. Maar echt een beetje tevreden was ik pas in 2013. Toen kreeg ik meer grip op wat ik deed, en was niet zo bang meer om te falen. Helemaal tevreden ben je natuurlijk nooit want het kan altijd beter. Maar laten we zeggen dat ik toen echt “vrede “ had met mijn stijl en wat ik maakte. Vaak wil je in de stijl tekenen die je bewondert, zoals hyper realistisch, wat in mijn ogen een stuk bewonderenswaardiger was dan wat ik deed, maar voor mij was dat iets dat super ver af lag van wat ik deed. Maar toen ik los liet dat alleen dat het mooist en hoogst haalbare was, kon ik me echt helemaal laten gaan in mij eigen stijl en zo behaal je die tevredenheid denk ik.

Wie of wat inspireert je?

Ik ben hopeloos verslaafd aan animatieseries kijken. Van spongebob tot perverse anime. Ook vind ik het super interessant om docu’s over moordzaken te kijken (hebben veel vrouwen hoorde ik laatst… waar zou dat aan liggen?) Daar luister ik naar als ik aan het inkleuren ben. Verder nerd ik graag door te D&Den, waar ik mega veel inspiratie uit haal. Ook game ik graag en koop ik het liefst een miljoen stickers van Japanse of Koreaanse afkomst als het maar mooi en schattig is.

Hoe zie je je toekomst?

Het liefst freelancen vanuit mijn mini studio in Seoul. Robin Keijzer en ik willen heel graag een halfjaar naar Seoul om het daar te proberen. Gewoon even los uit je omgeving en iets totaal anders. Verder zou ik het natuurlijk super vinden om nog steeds met Luna bezig te zijn.

Bekijk nog veel meer illustraties van Yasmin op haar websites Nerderella en Chubby Tentacle, of volg haar op FacebookOver de auteur

Peter Kaptein

11 volgers
3 boeken
0 favorieten


Reacties op: Fantastische Kunstenaars: Yasmin Sheikh

 

Hebban Spots

Fantastische kunstenaars

25 volgers

De Lage Landen bruisen van het talent. We hebben niet alleen fantastische schrijvers, maar ook kunstenaars en illustratoren met internationale allure. Peter Kaptein is op zoek gegaan naar de beste...

Gesponsorde boeken