Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Great expectations #2 - een scifi special

door Debbie (Hebban Crew) 6 reacties
Bij de Nederlandse uitgevers vinden we niet heel veel sciencefiction helaas. In het buitenland tiert het genre echter welig. We zetten een aantal verwachte Engelstalige sciencefictiontitels op een rij voor je...

Children of Time - Adrian Tchaikovsky
Van de auteur van de tiendelige Shadows of the Apt-serie verscheen in juni een sciencefiction-standalone: Children of Time. De mensheid heeft de aarde als onbewoonbaar krot achtergelaten en is wanhopig op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Ze vinden een planeet die te mooi lijkt om waar te zijn. Een volledig voorbereide en bewoonbare nieuwe aarde. Maar er klopt iets niet op deze nieuwe plek. Iets op de planeet is niet blij met de komst van deze laatste mensen.

Seveneves - Neal Stephenson
Al verschenen in juni, maar hij mag in dit overzicht niet missen: Seveneves, een standalone van de auteur van Snow Crash, Cryptonomicon en Anathem. De aarde is, alweer, volledig verwoest door de mensheid. Er wordt met man en macht gewerkt aan een plan om de toekomst van het menselijke ras veilig te stellen. Met maar een handvol overlevers redt men het uiteindelijk. Na duizenden jaren komen hun verre nakomelingen eens kijken wat er van de aarde is geworden.

Aurora – Kim Stanley Robinson
In de jaren negentig verscheen een Nederlandse vertaling van de Mars-trilogie van Kim Stanley Robinson. Toen kon dat nog, sciencefiction in Nederland. Anno 2015 is het een genre dat maar heel beperkt wordt vertaald en dan ook nog onder aan ander etiketje in de boekwinkel belandt. Deze maand verscheen Aurora, een nieuw sciencefictionverhaal van Robinson, waarvan geen Nederlandse vertaling wordt verwacht. We volgen een ruimteschip dat naar een nieuw sterrenstelsel reist. De mensen aan boord van dit generatieschip moeten leren omgaan met de beperkingen die dit type ruimteschip met zich meebrengt. Het schip zelf is een kunstmatige intelligentievorm, die tijdens de reis ook een ontwikkeling doormaakt.

Collected Fiction – Hannu Rajaniemi
Een bundeling korte verhalen van de Fin Hannu Rajaniemi. Zijn Quantum Thief-trilogie is besproken door Hebbanrecensent Martijn. Rajaniemi's boeken zijn niet geschikt voor de beginnende sf-lezer, maar laat je niet afschrikken als je erg veel interesse hebt. 'Rajaniemi’s proza is bijzonder rijk, behalve taalkundig mooi en spannend is de tekst ook gelardeerd met wiskundige, psychologische en literaire concepten en experimenten.'

Roboteer - Alex Lamb
Het eerste deel van de Roboteer-trilogie is tevens het debuut van auteur Lamb. De mensheid heeft de aarde een onleefbare plek gemaakt door elkaar plat te terroriseren. Er zijn verspreid over het universum wat kolonisaties van mensen op moeizaam bewoonbare planeten. Vanuit de aarde komt een nieuwe religie en grootmacht opzetten, die vloten uitstuurt om de koloniën weer onder het gezag te krijgen. Die hebben daar helemaal geen zin in. Een ruimte-oorlog is het gevolg. Will Kuno-Monet is de Roboteer uit de titel. Hij zal een sleutelrol spelen in het verloop van deze sterrenoorlog.

Dark Forest – Cixin Liu
In juli verscheen Dark Forest, het tweede deel in de ‘near future’-trilogie van de Chinese auteur Liu. Het eerste deel, The Three-Body Problem, is met daverend applaus ontvangen (Nebula en Hugo nominatie). Liu is met dit boek genomineerd voor diverse prijzen. Dat eerste boek is door twee van onze recensenten gelezen. Guido Eekhaut zei: 'Als Liu fascineert, dan is het immers om een drietal redenen: zijn verslag van de recente Chinese geschiedenis en in het bijzonder de Culturele Revolutie en de gevolgen ervan; zijn intrigerende en bijzonder goed gevatte personages; en een aantal technologische vondsten.' Rob Weber vindt: 'De roman zelf kent veel elementen die in klassieke sciencefictionromans voorkomen maar bevat ook genoeg Chinese cultuur en historie om het boek te verheffen boven de doorsnee roman in het genre. Het is anders, maar niet op een manier die de lezer overweldigt en dat maakt het tot een hele goede opstap naar Chinese sciencefiction voor het westerse publiek.' In de zomer van 2016 wordt een (Chinese) verfilming verwacht van het eerste boek.

Linesman – S.K. Dunstall
Net verschenen in ‘mass market paperback’ (klein pocketformaat voor een fijn prijsje) is het eerste deel van een nieuwe serie: Linesman. Ean Lambert is de enige man die kan communiceren met een mysterieus ruimteschip dat verschijnt aan de rand van de Melkweg. Wat volgt gaat de relatie tussen de mens en de ruimteschepen die in hun dienst staan volledig op zijn kop zetten.

Willful Child – Steven Erikson
De auteur van de bekende epische fantasyserie over het Malazijnse Rijk (Malazan Book of the Fallen) komt met sciencefiction-standalone Willful Child (nu in paperback). Erikson is altijd fan van Star Trek geweest en werkt dat nu uit in een vermakelijke mix, die een parodie op het genre vormt. Nog geen fan van Erikson? Ken je niets van hem of vond je het Malazijnse Rijk maar zozo? Vergeet dat allemaal, schrijven kan hij.

Dark Intelligence – Neal Asher
In september verschijnt Dark Intelligence in paperback. In dit eerste deel van een nieuwe serie (Transformation) keert Asher terug naar zijn populaire Polity-universum. Militaire sciencefiction, waar het niet absoluut nodig voor is de eerdere reeks te lezen.

Luna – Ian McDonald
Half september verschijnt Luna (groot formaat paperback), een sciencefictionroman over de kolonisatie van de maan en de bittere strijd tussen verschillende families om de uitbating van de lokale bronnen. Het is niet makkelijk om te overleven op de maan, maar als het je lukt, is het wel erg makkelijk om er erg rijk van te worden.

Saturn Run – John Sandford & Ctein
John Sandford is een favoriet onder thrillerlezers. Hij heeft nu met kunstenaar en sciencefictionliefhebber Ctein een scifi-thriller geschreven die in oktober zal verschijnen in hardcover. Het is het jaar 2066. Een vreemd object arriveert bij Saturnus, vermoedelijk een geavanceerd ruimteschip. Op aarde begint een wedren tussen de verschillende grootmachten om de technologie van dit bijzondere ruimteschip te bemachtigen.

Ancillary Mercy – Ann Leckie

Het derde en laatste deel van de Imperial Radch-serie. De eerste Hebban SF & Fantasy Leesclub heeft het eerste deel behandeld, die onder de titel Het recht van de Radch (Ancillary Justice) verscheen. Het tweede deel is nog niet in vertaling verschenen (Ancillary Sword). Dit afsluitende deel verschijnt in oktober.

An Ancient Peace – Tanya Huff
Van de auteur van de Valor-reeks komt nu het eerste deel van een nieuwe militaire sciencefictionserie: De Peacekeeper-serie. Over de inhoud is nog weinig bekend gemaakt, maar Huff schrijft meeslepend en heeft meerdere erg leuke en spannende sf- en fantasyseries op haar naam staan, dus een heel wilde gok is de aankoop van dit boek niet.

Thunderbird – Jack McDevitt
In december verschijnt Thunderbird, een boek van auteur Jack McDevitt, die door Stephen King ‘de logische erfgenaam van Isaac Asimov en Arthur C. Clarke’ wordt genoemd. Een eerder boek van hem werd vertaald: Gods werken. In Thunderbird wordt een werkende sterrenpoort ('stargate') gevonden, die naar drie lokaties leidt. Zo'n poort naar onontgonnen gebieden is natuurlijk een ontzettend hebbeding, dus alweer krijgt de mensheid onderling ruzie. Tot ze ontdekken dat er ook wel een nadeel aan zo'n poort zit: het verkeer is twee-richting...

Hardcover, paperback en pocket?
Een 101 in Engelse uitgaven of 'waarom niet altijd die fijne goedkope pockets?' Een succesvolle auteur wordt vaak eerst uitgegeven in een grote hardcover die een bijbehorende groot prijsje heeft. Soms volgt de 'trade paperback' (groot formaat paperback, iets goedkoper dan de hardcover) direct, soms na een maand. De pocket ('mass market paperback') volgt vaak pas na 6 tot 12 maanden na publicatie van de titel. Tenzij het een auteur betreft die geen hardcover-status heeft. Diens boeken komen vaak direct in klein pocketformaat uit. Het levert je dus voordeel op om geduld te hebben of om onbekende auteurs te lezen!

Lees meer ...

Great expectations #1 - een fantastische vooruitblik

Bekijk een overzicht van de te verwachten Nederlandse sf- en fantasytitels:


Volg Page 'Van Overzee' voor recensies van Engelstalige titels



Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1107 volgers
539 boeken
8 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Great expectations #2 - een scifi special

 

Gerelateerd

Over

Kim Stanley Robinson

Kim Stanley Robinson

Kim Stanley Robinson (Waukegan, Illinois, 1952) is een Amerikaanse auteur v...

John Sandford

John Sandford

John Sandford is het pseudoniem van journalist en auteur John Camp (19...