Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Harland Awards - de finalejury stelt zich voor

door Hebban Crew 8 reacties
De Harland Awards is de grootste schrijfwedstrijd voor fantastische verhalen (fantasy, sciencefiction, horror en aanverwanten) in de Lage Landen. De voorselectie bestaat dit jaar uit een grote groep lezers en liefhebbers van dit genre. Aanmelden voor de voorselectie kan nog tot 1 september. De finalejury is nu al compleet en ze stellen zich voor, compleet met schrijftip!

Dit jaar hebben we zes juryleden gevraagd om de finaleverhalen te beoordelen. We zijn erg trots op deze gevarieerde en deskundige groep. Ze stellen zich hieronder voor én ze geven een schrijftip voor een succesvol fantastisch verhaal.

Ben jij al aan het schrijven? Vanaf 1 september kun je inzenden en de deadline is op 4 oktober. Je kunt meedoen met twee verhalen. Lees hier de algemene voorwaarden voor de Harland Awards en omcirkel de datum op je kalender!

Maarten Basjes


Redacteur Luitingh-Sijthoff en initiatiefnemer van fantasy-schrijven.nl

Ik ben acquirerend redacteur en werk al meer dan tien jaar bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff in Amsterdam. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor het fantasyfonds, het oplossen van allerlei computerproblemen als interne ICT-helpdeskmedewerker (geheel vrijwillig), en voor verschillende thriller- en non-fictie-projecten. Het liefst ben ik vanaf het eerste idee betrokken bij een nieuw boekproject. Ik redigeerde HEX van Thomas Olde Heuvelt en Quarantaine van Schaduwprijswinnaar Erik Betten, en ben de persoonlijk redacteur van publieksfavorieten als: Adrian Stone, Anya Niewierra (Hebban Thrillerprijs 2020) en Ype Driessen (maker van ’s werelds eerste autobiografische fotoroman). Naast mijn werk voor LS ben ik als bestuurslid betrokken bij filmmagazine Schokkend Nieuws en medeoprichter van online cursusplatform Fantasy schrijven.

Al meerdere keren heb ik in de jury gezeten voor de Harland Awards, en ik ben altijd op zoek naar nieuwe, betoverende verhalen. Zowel op inhoudelijk als stilistisch vlak.  

Schrijftip: ‘Of je nou een oude rot in het (schrijf)vak bent, of pas voor het eerst komt kijken. Als je mij wilt overtuigen met een kort verhaal, pak me dan vanaf de eerste bladzijde beet en laat me niet meer los. Laat me kennismaken met je wereld en personages, en doe dat met een eigen geluid.’

Anne-Claire Verham


Hebbanrecensent en winnaar van de Millenniumprijs 2000

Beste verhalenschrijvers, mijn naam is Anne-Claire en ik ben vereerd deel uit te maken van deze jury. In eerste instantie doe ik dat als Hebbanrecensent, een functie die ik al bijna vijf jaar met plezier vervul. Door de jaren heen heb ik boeken in bijna ieder genre besproken, maar ben ik altijd ook recensent fantasy en sciencefiction geweest. Momenteel vormen thrillers mijn hoofdmenu. Verder ben ik afgestudeerd cultuurhistorica, schrijf ik artikelen en andere teksten voor het internet en doe ik af en toe wat redactiewerk. Ik heb ook een eigen website over de dynamische en cultureel levendige periode 1870-1914. Met de Harland Awards heb ik een prettige geschiedenis, aangezien ik in het jaar 2000 de (toen nog) Millenniumprijs won. Drie andere verhalen behaalden de top tien. In 2014 eindigde ik bovendien als 2de in de Fantasy Strijd Brugge. Ook als jurylid ken ik het schrijfwedstrijdleven al wat langer. Dat begon als jurylid van de Millenniumprijs 2001 en werd meer recentelijk, in 2015 en 2016, vervolgd met de verhalenwedstrijd Trek Sagae, die helaas niet meer wordt georganiseerd. Begin dit jaar was ik bovendien voorselecteur in een wedstrijd voor korte thrillerverhalen op Hebban.

Wil je graag ultieme voorbeelden van goede korte verhalen lezen? Zoek dan eens naar werk van de Amerikaanse auteur Fritz Leiber. Het is de enige auteur van wie ik nog nooit een kort verhaal las dat ik een beetje minder vond. Wil je het wat korter bij huis houden, kan ik je de bundels van Paul Harland zelf aanraden. De prijs is niet voor niks naar hem vernoemd.

Schrijftip: 'Al met al ben ik niet vies van een beetje humor in een verhaal. Toch is mijn tip aan auteurs deze: stop gerust wat gekkigheid in je inzending, maar zorg dat het daar niet te veel op leunt. Humor is meer dan wat ook smaakgebonden en een goede plotontwikkeling en karakterisering zijn aan het eind van de dag altijd belangrijker.'

Rochita Loenen-Ruiz


Internationaal auteur

Ik ben Filipijns van oorsprong, maar woon al meer dan twintig jaar in Nederland. Mijn doorbraak in de genres sciencefiction & fantasy was met mijn eerste publicatie in Weird Tales Magazine in 2008 toen het blad onder leiding was van Ann VanderMeer. In 2009 woonde ik de Clarion West schrijvers workshop bij als ontvanger van de Octavia Butler Scholarship Award. In 2018 kreeg ik een beurs van de Milford Science Fiction Writers Workshop. Mijn werk is gepubliceerd in een scala van internationale bladen en opgenomen in verschillende bundels, meest recentelijk in The Big Book of Modern Fantasy. Regelmatig schrijf ik columns en reviews over het SFF-genre en ik heb de Envisioning Other Futures Workshop geleid. 

Schrijftip: 'Mijn tip voor schrijvers die mee willen doen aan de Harland Awards is om verder te kijken dan wat commercieel of populair is, of naar wat al bestaat. Kijk ook verder dan je eigen genre. Lees het werk van denkers zoals Jan Terlouw en Rutger Bregman. Kijk naar het werk van wetenschappers van Nederlandse bodem. Wees alert over wat allemaal gaande is in de maatschappij. Daag jezelf uit. Er is meer dan voldoende inspiratie om ons heen.'

Mascha Schoonakker


Winnaar Harland Awards 2018

Traditiegetrouw mag ik als oud-winnares van de verhalenwedstrijd dit jaar plaatsnemen in de jury. Iets waar ik ontzettend veel zin in heb, om als een van de eersten de parels van de top tien al te mogen lezen en te beoordelen. Maar wie ben ik eigenlijk? Als mijn naam bekend klinkt dan kan dat komen omdat ik al vaker heb meegedaan met schrijfwedstrijden. Zo haalde ik ooit de selectie bij de PHP met mijn kortverhaal 'Amor', won ik een uitgeefcontract bij Storm Publishers voor mijn urban fantasy Merkteken van de Dood, en vorig jaar de Harland Awards met 'Delfts grauw'. Voor wie benieuwd is naar dat laatste verhaal; het verschijnt binnenkort online via Vonk Magazine. Dit jaar bekijk ik de wedstrijd voor het eerst door de ogen van een jurylid. Ik hoop op verhalen die me grijpen en me tot ver na de laatste punt bijblijven. Verhalen die hun klauwen in mijn ziel hebben gezet zijn op één hand te tellen, maar ze bestaan, en ik hoop er altijd meer tegen te komen.

Schrijftip: 'Mijn tip voor potentiële deelnemers: begin op tijd, laat het verhaal rusten, en schrap vervolgens veertig procent. Dat heb ik ook gedaan. Al zegt dat waarschijnlijk meer over de langdradigheid van mijn eerste versies ...'

Anouk van der Zee


Hebbanredacteur en voormalig boekhandelaar

Na elf jaar in boekhandels te hebben gewerkt ben ik alweer een jaar Hebbanredacteur. Naast kinderboeken en Young Adult verzorgde ik ook altijd de SFF-selectie in de boekhandel, omdat het een van mijn favoriete genres is om te lezen. Ik heb groot respect voor de wereldbouw van Brandon Sanderson, de schrijfstijl van Patrick Rothfuss, de absolute ‘weirdness’ van Daniel O’Malley (The Rook) of Tyler Hayes (The Imaginary Corpse) en het dromerige van Erin Morgenstern. Ook kan ik genieten van auteurs als Sarah J. Maas en het duo Jay Kristoff & Amie Kaufman.

Sinds ik bij Hebban werk maak ik bovendien kennis met nog veel méér SFF, dankzij de inspirerende bibliotheek van Debbie en Martijn. Ik heb al een aantal keer gejureerd bij Hebban-gerelateerde awards en schrijfwedstrijden, maar dit is de eerste keer dat ik dat ook in een van mijn favoriete genres mag doen.

Schrijftip: 'Mijn tip voor deelnemers is logica. Ik hou van vreemd, wild, gek en onverwachts, maar het moet altijd binnen de regels van je eigen wereld passen. Als je iets creëert, moet je je ook aan de wetten houden, anders verlies je de zo belangrijke 'suspension of disbelief'.

Erik Betten


Auteur en winnaar van de Paul Harland Prijs 2010 (foto: Ineke Oostveen)

Beste collega-schrijvers, mijn naam is Erik Betten, en sinds ik de Harland Award in 2011 won, heb ik mij nog wat serieuzer toegelegd op het schrijven van speculatieve fictie. In 2018 kwam mijn debuut op dat terrein uit bij Luitingh-Sijthoff: Quarantaine. Vorig jaar volgde de thriller De prijs. Binnenkort zal de bovennatuurlijke thriller Schaduwspoor verschijnen. Het liefst lees ik maatschappelijk relevante én de verbeelding tartende verhalen, zoals die van N.K. Jemisin en Neal Stephenson.

Schrijftip: 'Laat je verhaal voor inzending lezen door iemand van wie je het oordeel vreest, en neem vooral die kritiek serieus die je overdreven chagrijnig maakt. Succes!'

 

De voorselectie - we zoeken jou!

De finalejury kan pas aan de slag als de voorselectie haar werk heeft gedaan: uit alle inzendingen een top tien selecteren. Hoeveel inzendingen zullen het er dit jaar zijn? 100? 161 zoals in 2018? 206 zoals in recordjaar 2013? Om al deze verhalen nauwkeurig te kunnen lezen en beoordelen zijn veel goede genrelezers nodig. Herken jij je in onderstaande beschrijving, meld je dan snel aan! En wees niet bang, je hoeft niet álle honderd(en?) verhalen te lezen.

  • Je houdt van de fantastische genres (fantasy, sciencefiction, horror, magisch realisme en aanverwanten);
  • Je vindt het leuk om korte verhalen (tot 7.500 woorden) te lezen;
  • Je durft het aan om die verhalen objectief en kritisch te beoordelen?


Dan zijn we op zoek naar jou! Meer informatie en het aanmeldingsformulier vind je op de voorselectiepagina.



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Harland Awards - de finalejury stelt zich voor