Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban introduceert nieuwe thrillerprijs

door Hebban Crew 146 reacties
Vier jaar nadat de laatste Hebban Thriller Award werd uitgereikt komt Hebban met een nieuwe prijs voor (oorspronkelijk) Nederlandstalige misdaadromans: de Hebban Thrillerprijs 2020. De longlist wordt bekendgemaakt bij de start van de Hebban Thriller Tiendaagse in februari.

Hebban Thrillerprijs 2020

Wij beginnen dit jaar met goed nieuws voor auteurs en uitgevers van (oorspronkelijk) Nederlandstalige thrillers. Hebban keert namelijk terug met een prijs voor de beste Nederlandstalige thriller van het jaar. De Hebban Thrillerprijs 2020 is geen publieksprijs maar een lezersjuryprijs – naar voorbeeld van de Hebban Debuutprijs en de Hebban Luisterboek Award – en zal in juni worden uitgereikt.

Wij willen ons hard maken voor een thrillerprijs ter bevordering van de Nederlandstalige misdaadroman die ertoe doet. Het voortbestaan van de Gouden Strop staat onder druk na het wegvallen van Bookspot als sponsor, Vlaamse prijzen als de Diamanten Kogel (gestopt in 2017) en de Hercules Poirot-prijs krijgen vrijwel geen aandacht meer in de media. Zeker niet over de grens.

Wij willen ons hard maken voor een thrillerprijs ter bevordering van de Nederlandstalige misdaadroman die ertoe doet.

100 ervaren thrillerlezers bepalen de shortlist

Tijdens de Hebban Thriller Tiendaagse (ter promotie van Nederlandse en Vlaamse thrillers) wordt de longlist (10-15 titels) bekendgemaakt en zullen we circa honderd ervaren thrillerlezers werven die de boeken op de longlist lezen. Zij bepalen de shortlist (drie titels) die wordt gelezen door een professionele jury. Het winnende boek krijgt een promotiepakket ter waarde van € 2.500 op Hebban, aangevuld met een campagne uitgevoerd door de uitgever van het winnende boek. 

Uitgeverijen kunnen titels nomineren voor de longlist tot 1 februari middels dit formulier, waar je ook het volledige lijstje met voorwaarden vindt.

Van publieksprijs naar lezersjuryprijs

De geschiedenis van de thrillerpublieksprijs begint bij de populaire thrillersite Crimezone.nl. In 2002 werd de eerste Zilveren Vingerafdruk gewonnen door Nicci French (De bewoonde wereld). In 2004 werd de prijs uitgebreid met een bekroning voor debutanten (Simone van der Vlugt, De reünie). De Zilveren Vingerafdruk werd in 2010 opgevolgd door de Crimezone Thriller Awards en in 2014 door de Hebban (Thriller) Awards. In 2015 werden de laatste awards voor het thrillergenre uitgereikt aan Ilse Ruijters (beste debuut: De onderkant van sneeuw), Kim Moelands (beste Nederlandstalige thriller: De vrouw in de spiegel) en Paula Hawkins (beste vertaalde thriller: Het meisje in de trein). 

In 2016 en 2017 werden er Hebban Thriller Debuutprijzen uitgereikt aan Wouter Helders (Machtsstrijd) en Frederik Baas (Dagboek uit de rivier). Vanaf 2018 is de Hebban Debuutprijs een gecombineerde prijs voor verschillende genres. Met de Hebban Debuutprijs introduceerde de Hebban crew de lezersjuryprijs. 

UPDATE 4.02.2020 | Uitgevers nomineren 74 titels voor Hebban Thrillerprijs 2020

 

Hebban Thriller Tiendaagse 2020

Vanaf 21 februari 2020 zal Hebban voor de zesde keer in het teken staan van De Thriller Tiendaagse. Tien dagen lang zetten we Nederlandse en Vlaamse misdaadauteurs in het zonnetje. Op het speciale Thriller Tiendaagse-kanaal vind je de rijke historie terug van de eerdere edities en informatie over de 'Duizend Woorden'-schrijfwedstrijd. Je kunt hier ook nog het gratis ebook van 2019 downloaden.

Naar het kanaal

 

Welke Nederlandstalige thriller(s) zou jij graag op de longlist terug willen zien?

Noem je tip onder dit artikel. Als je een titel tipt, houd dan rekening met de verschijningsdatum (1-3-2019 tot 1-3-2020).Over de auteur

Hebban Crew

2488 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban introduceert nieuwe thrillerprijs

 

Gerelateerd