Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #27 - Lees een waargebeurd boek

door Hebban Crew 24 reacties
Vaak lezen we om even te verdwijnen in fictionele werelden, maar waargebeurde verhalen kunnen je wereld ook verbreden. Levensverhalen, spannende verhalen, verhalen om kracht uit te putten. Daag jezelf uit en lees eens een waargebeurd boek voor je reading challenge!

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Tragische verhalen

Het zijn vaak de tragische verhalen die een onuitwisbare indruk maken. Gebeurtenissen die het leven van de hoofdpersoon volledig op z'n kop hebben gezet. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van Marieke Poelman, die haar beide ouders op 12 mei 2010 verloor bij de vliegramp in Tripoli. In Alles om jullie heen is er nog beschrijft Poelman wat er allemaal op haar afkwam nadat ze het vreselijke nieuws hoorde: familierechercheurs, slachtofferhulp, banken en verzekeraars bevolkten de stoep van haar ouderlijk huis. Maar naast de shock en het verdriet was daar ook nog de zorg voor haar gehandicapte broer Sándor, die op zijn elfde een hersentumor kreeg. Door de Tripoli-ramp kwam alles voor Marieke in een ander perspectief te staan; angsten uit haar vroege jeugd, herinneringen aan de ziekte van haar broer en de relaties binnen haar familie.

Eveneens verdrietig is het autobiografische verhaal van trotse moeder Suzan Hilhorst. Zij verloor twee babydochters aan een genetische afwijking. Sara en Liv is het indringende portret van hun korte levens en de impact daarvan op het gezin. Hilhorst schrijft over de rouw en het verlies, maar ook over hoop en geluk. Daarmee is Sara en Liv een ode aan het leven.

Bekende ontvoeringen

Ook geruchtmakende ontvoeringszaken doen het goed in de boeken. Zo schrijft Elle van Rijn in Mijn ontvoering over de ontvoering van Toos van der Valk, de vrouw van Gerrit van der Valk. Samen runden zij het eerste Van der Valk hotel-restaurant in Nuland. Op 27 november 1982 werd Toos uit haar woning ontvoerd door vier Italiaanse mannen, terwijl haar man boven lag te slapen. Ruim drie weken lang werd ze vastgehouden in een flat in België. Pas na betaling van 13 miljoen gulden losgeld werd Toos in de buurt van Eindhoven vrijgelaten.

Natuurlijk kan in deze categorie ook de ontvoering van Alfred Heineken niet ontbreken. In De ontvoering van Alfred Heineken doet misdaadjournalist Peter R. De Vries een boekje open over alle feiten en geheimen rondom het verbijsterende verhaal van de bierbrouwer en zijn chauffeur Ab Doderer. Verteller is Cornelis van Hout, het brein achter de kidnap. Bijna van minuut tot minuut onthult hij hoe hij de ontvoering samen met zijn vier maten beraamde, uitvoerde en 35 miljoen losgeld incasseerde.

Hoop en kracht

Maar het is niet alleen maar kommer en kwel in waargebeurde boeken. Sommige verhalen bieden ook troost en hoop. Zoals het verhaal van Antoine Leiris, dat eigenlijk heel triest is, maar waaruit ook kracht spreekt. Op 13 november 2015 verloor Antoine zijn vrouw bij de aanslag op het Bataclantheater in Parijs. Enkele dagen na haar dood plaatst Antoine een brief aan de terroristen op Facebook waarin hij duidelijk maakt dat hij hun daden weigert te beantwoorden met haat. Hij blijkt hiermee een voorbeeld voor velen en zijn brief wordt wereldnieuws. Niet veel later volgt zijn boekje Mijn haat krijgen jullie niet, waarin Antoine beschrijft hoe hij samen met zijn jonge zoontje de dagen doorkomt na die fatale nacht. Hij laat zien dat het leven doorgaat en dat je je open blik naar de wereld nooit moet verliezen.

"Ik moet naar Melvin toe, die wakker wordt uit zijn middagslaapje. Hij is net zeventien maanden, straks gaat hij zoals elke dag zijn tussendoortje eten, daarna gaan we zoals elke dag spelen, en zijn leven lang zal dat jongetje jullie beledigen door gelukkig en vrij te zijn. Want nee, zijn haat krijgen jullie ook niet."

 

Hoopvol én humoristisch

'Een kunstwerk zo authentiek in zijn schijnbare eenvoud dat je je afvraagt waarom zoiets nu pas geschreven is.' - Algemeen Dagblad

Sander Verheijen is de vader van de tweelingbroers Willem en Maurits. In Ik kan er nét niet bij vertelt hij het hartverscheurende verhaal van zijn eerste jaren als vader van deze bijzondere tweeling. De een werd geboren met een zware hersenbeschadiging, de ander heeft autisme. Hij vertelt openhartig over zijn persoonlijke ontdekkingstocht naar het vaderschap, over de tegenslagen die het gezin treffen, maar ook over de blijdschap als een van de jongens een mijlpaal bereikt, over hoe ze knokken en relativeren en bovenal hoop houden.

Ik kan er nét niet bij is een ontroerend, maar vooral hoopvol en humoristisch boek.

 

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een waargebeurd boek'? Welk waargebeurd verhaal mogen we volgens jou niet missen? Noem hem onder dit artikel en vertel erbij waarom iedereen het zou moeten lezen.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!



Over de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #27 - Lees een waargebeurd boek

 

Gerelateerd

Overig

Lees een waargebeurd boek

op 27 december 2017 door Hebban Crew 30 boeken 8 volgers 2 reacties