Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Ilse Ruijters wint Hebban Thriller Debuutprijs 2015

door Hebban Crew 10 reacties
De Almeerse schrijfster Ilse Ruijters heeft zojuist de Hebban Thriller Debuutprijs 2015 in ontvangst genomen voor haar thriller 'De onderkant van sneeuw'. Ze kreeg de Award uitgereikt door Bronja Hoffschlag, winnares van de vorige editie.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer. De thrillerdebuutprijs werd in 2013 door hoofdredacteur Sander Verheijen in het leven geroepen en betekende de eerste lezersjuryprijs van thrillersite Crimezone. 

Ruijters winnende boek, De onderkant van sneeuw, verscheen in september 2014 bij The House of Books. De thriller vertelt het verhaal van Irene die ruim een jaar geleden de vierjarige Maja doodreed. Irene dreigt kopje onder te gaan in een immens schuldcomplex en lijkt zichzelf gek te maken; of doet iemand anders dat?


Ilse Ruijters werkte twee jaar aan De onderkant van sneeuw. In een interview met Vrouwenthrillers.nl vertelt ze: 'Ik wilde een verhaal schrijven dat heel dicht bij mezelf stond. Daarom moest de aftrap van het boek een gebeurtenis zijn die mij zélf zou kunnen overkomen. Ik was hierover in gesprek met mijn zus die twee jonge dochters heeft, er racete een auto voorbij en toen wist ik het opeens… Stel dat je een kind doodrijdt. Per ongeluk. Dat kan letterlijk iedereen overkomen, jou, mij, de buurvrouw. Hoe kom je ooit over zoiets heen? Dit basisidee was zo reëel en zo voorstelbaar dat ik het verhaal in één keer voor me zag. Ik hoefde alleen nog maar op te schijven wat ik zou doen als ik in die situatie zou komen.'

Met succes, want juryvoorzitter Peter Kuijt onderstreepte de unanieme keuze voor dit boek met een aantal quotes van de juryleden, de Crimezone Club van Tien:

‘De balans tussen spanning en psychologie wordt tot aan het eind goed volgehouden.’
‘Een sterk debuut, een mooie psychologische thriller.’ 
‘De verschillende karakters dragen zeer goed hun steentje bij aan het verhaal.’
‘Prachtig volle zinnen en creatief gevonden vergelijkingen die het verhaal versterken.’ 
‘De schrijver heeft een uniek onderwerp gevonden voor een thriller.’ 
‘Een steengoed debuut, dat flink op je gemoed inwerkt.’

Eerdere winnaars van de Hebban Thriller Debuutprijs waren Arjen Lubach (IV, 2013) en Bronja Hoffschlag (De dode kamer, 2014).

De andere genomineerden waren: 

  • De nummers van Chantal van Mierlo (Anthos, 2015)
  • Te koop van Eva Monte (Crime Compagnie, 2015)
  • Ongrijpbaar van Bianca Nederlof (LetterRijn, 2014)
  • Tunis van René van Rijckevorsel (Tomas Ross Crime/Cargo, 2014)
  • De verloren dochters van Arjan Hoks (The House of Books, 2015)

 

Gouden Vleermuis

Routinier René Appel nam de Gouden Vleermuis in ontvangst uit handen van Ria Oostrop, voorzitter van het festival. De oeuvreprijs werd voor de derde keer uitgereikt. De eerste was voor Charles den Tex. Vorig jaar werd Tomas Ross gehuldigd voor zijn bijdrage aan de Nederlandse misdaadliteratuur.  

Hebban Awards

Naast de lezersjuryprijs voor het beste thrillerdebuut organiseerde Hebban onlangs ook de grootste Beste Boeken van het Jaar-verkiezing in Nederland en Vlaanderen onder de noemer Hebban Awards. De uitslag van de publieksverkiezing in acht genres wordt bekendgemaakt op donderdag 12 november a.s. 

 Over de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Ilse Ruijters wint Hebban Thriller Debuutprijs 2015

 

Gerelateerd

Over

Ilse Ruijters

Ilse Ruijters

Ilse Ruijters (1979) schrijft psychologische thrillers. Haar debuut, De onderkan...