Hebban vandaag

Dossier /

Jet leest de sterren: oktober 2015

door Jet Steinz 3 reacties
Oktober is begonnen! Benieuwd wat de literaire sterren voor jou in petto hebben? Jet Steinz bekeek de planeetstanden en schreef voor ieder sterrenbeeld een horoscoop op maat. Laat je inspireren door haar literaire leestips.

Ram (21 maart t/m 20 april)

De afgelopen tijd stond vooral in het teken van achterom kijken, maar in oktober heb je je blik weer op de toekomst gericht. Je bent daarom in het bijzonder geboeid door romans als Het verhaal van de dienstmaagd (1985) van Margaret Atwood, een door H.G. Wells geïnspireerde toekomstroman over een vrouw die probeert te ontkomen aan de censuur en het religieus fundamentalisme van een mannelijke elite die vrouwen heeft gedegradeerd tot slaven, Nadine Gordimers July’s mensen (1981), waarin een blanke familie tijdens een burgeroorlog onderduikt bij de familie van hun zwarte bediende, en Corpus Delicti van Juli Zeh (2009), over een autoritaire staat waarin ziektes zijn uitgebannen. Zorg er wel voor dat je het contact met het heden niet verliest; probeer daarom ook eens Wat alleen wij horen (2015) van Saskia de Coster, een stadssoap over een aantal zeer uiteenlopende flatbewoners die wegens sloop hun huis moeten verlaten.

Stier (21 april t/m 21 mei)

Aangestoken door de nieuwe maan die zich deze maand in de plezierzone van je horoscoop bevindt, grijp je naar boeken als De gifkokkin (1988) van Arto Paasilinna, over een oud vrouwtje dat wraak neemt op drie dronken criminelen die haar willen beroven en vermoorden, Catch-22 (1961) van Joseph Heller, een absurdistische satire op het vliegeniersleven in het Middellandse Zeegebied anno 1943, en Het feest van de eeuw (2014) van Judith Eiselin, een grappige roman over het Amsterdamse studentenmilieu. Met Komt een paard de kroeg binnen (2015) van David Grossman, waarin een cynische stand-upcomedian tijdens een show over een traumatische jeugdervaring vertelt, geef je weliswaar wel toe aan je verlangen naar grappen en grollen, maar verwaarloos je ook het ernstige element niet.

Tweelingen (22 mei t/m 21 juni)

Omdat communicatieplaneet Mercurius zich deze maand retrograad in de reiszone van je horoscoop bevindt, heb je veel behoefte aan boeken die zich afspelen op exotische locaties. Zoals Het dak van de hemel (1949) van Paul Bowles, over een driehoeksverhouding van Amerikaanse expats in de Noord-Afrikaanse woestijn, Joan Didions A Book of Common Prayer (1977), waarin een antropologe de avonturen beschrijft van een gringa in een fictief Midden-Amerikaans land, en De tangozanger (2004) van Tomás Eloy Martínez, waarin een Amerikaanse doctoraalstudent in Buenos Aires op zoek gaat naar een betoverende tangogrootheid. Om de landing in het herfstige Nederland wat zachter te maken is een boek als Glijvlucht (2011) van Anne-Gine Goemans, een polderroman over een jongetje dat ganzen probeert te dresseren, aan te raden.

Kreeft (22 juni t/m 23 juli)

Je strugglet deze maand met spoken uit je verleden, Kreeft. Je bent daarom geneigd te grijpen naar boeken als Een winterreis (1961) van Willem Brakman, over een arts die probeert om het ware Zeeuwse verleden van zijn zieke vader te achterhalen, Grip (2011) van Stephan Enter, een reünieroman over vier bergbeklimmers die twintig jaar na dato opnieuw in het reine moeten komen met iets dat tijdens een vakantie in de Lofoten is gebeurd, en Het geheim (1997) van Anna Enquist, waarin een voormalig concertpianiste wordt geplaagd door haar traumatische verleden. Probeer niet te veel te blijven hangen in de dingen die voorbij zijn; kijk ook vooruit en lees een roman als Mara en Dann (1999) van Doris Lessing, over een broer en een zuster die het verdroogde Afrika van de verre toekomst doorkruisen.

Leeuw (24 juli t/m 23 augustus)

De Zon staat in oktober haaks op Saturnus en daardoor voel je deze maand een sterke behoefte naar maatschappijkritische romans, zoals Vaders en zonen (1862) van Ivan Toergenjev, over een nihilist die zichzelf te gronde richt, en Martin AmisLucky Jim (1954), een campusroman over een antiheld die triomfeert over het (academische) establishment. Jouw onstuimige karakter zorgt ervoor dat je na deze maatschappijkritiek ook daadwerkelijk iets wilt doen; raak geïnspireerd door wereldverbeteraars als de Brusselse buren uit Vergeten straat (1946) van Louis Paul Boon, en de puberale maar idealistische kluizenaar die de hoofdrol speelt in Kennedy Tooles Een samenzwering van idioten (1980).

Maagd (24 augustus t/m 23 september)

De sterren zijn jou in oktober gunstig gezind, Maagd: op financieel gebied heb je een paar onverwachte meevallers, en ook de contacten met vrienden en kennissen zijn nog nooit zo soepel gelopen. Om inspiratie op te doen voor de mogelijke besteding van je geld, lees je boeken als Gorski (2015) van Vesna Goldsworthy, een hervertelling van De grote Gatsby, waarin de kaviaarparty’s en privéjets welig tieren, en Vreugdevuur der ijdelheden (1987) van Tom Wolfe, dat een mooi beeld geeft van het leven van de New Yorkse superrijken in de jaren tachtig. Ook wat het lezen over vriendschappen betreft maak je het jezelf deze maand niet al te moeilijk: met boeken over mannenvriendschappen zoals Vladiwostok! (2007) van P.F. Thomése (een satire op de media en de politiek) en Michael Chabons Wonderboys (1995, over de boezemvriendschap tussen een dikke, ouder wordende schrijver en zijn losbandige redacteur) stemmen je meer dan tevreden.

Weegschaal (24 september t/m 23 oktober)

Je wordt deze maand weer een jaartje ouder, en dat brengt de onvermijdelijke twijfels met zich mee: leef ik het leven dat ik wil leven? Had ik niet beter kunnen kiezen voor dit, of juist voor dat? Ben ik geslaagd, of is alles mislukt? Aansluitend bij je gemoedstoestand lees je boeken als My Brilliant Career (1901) van Miles Franklin, waarin de hoofdrol wordt gespeeld door een onafhankelijk maar aan zichzelf twijfelend meisje, Richard Fords De sportschrijver (1986), de eerste roman van een reeks over Frank Bascombe, een stugge man, dromerige die aan de vooravond van zijn midlifecrisis staat, en Therapy (1995) van David Lodge, waarin een sitcomscenarist op bedevaart gaat naar Santiago de Compostela. Het zal je goeddoen om ook eens een boek als Een delicaat moment (2012) van Niccolò Ammaniti te lezen, met verhalen over personages die wél erg blij zijn met zichzelf.

Schorpioen (24 oktober t/m 22 november)

Het zit er even niet in: je kunt deze maand weinig enthousiasme opbrengen voor je werk. Liever droom je weg bij boeken over personages met spannendere banen dan die van jou, zoals De al te grote fantasie van Olivia Joules (2004) van Helen Fielding (waarin een journaliste zich ontpopt als een briljante meesterspion), De vrouwen (2009) van T.C. Boyle (over de wereldberoemde architect Frank Lloyd Wright) of De handelaar in verledens (2004) van José Eduardo Agualusa, waarin een albino antiquaar voor de kost de Angolese upperclass voorziet van verzonnen verledens. Toch zul je op een gegeven moment ook je eigen werkzaamheden weer moeten accepteren. Begin daarom aan de zeven delen van Het bureau (1996-2000) van J.J. Voskuil, een romancyclus over een ambtenaar op een volkskundig instituut, die bewijzen dat het altijd nog erger kan.

Boogschutter (23 november t/m 22 december)

Je zoekt in oktober de spanning op, Boogschutter. En daarom verslind je boeken als The Talented Mr. Ripley (1955) van Patricia Highsmith (over een charmante psychopaat die een moord pleegt op een rijke landgenoot en erin slaagt diens identiteit over te nemen), De verborgen geschiedenis (1992) van Donna Tartt, waarin een vriendengroep bestaande uit begaafde studenten uit elkaar valt door het schuldgevoel over een door hen gepleegde moord, en Een hart van steen (1998) van Renate Dorrestein, waarin een 37-jarige psychologe terugblikt op het drama (en de gebeurtenissen die daartoe leidden) dat plaatsvond op haar twaalfde en haar leven beheerst. Als je echte (maar enigszins experimentele) horror wilt, probeer dan eens Het kaartenhuis (2000) van Mark Z. Danielewski, waarin een jonge familie haar intrek neemt in een angstaanjagend huis.

Steenbok (23 december t/m 20 januari)

Passie is voor jou deze maand het woord waar alles om draait, Steenbok. Je verliest je daarom in een boek als Houdt u van Brahms? (1959) van Françoise Sagan, waarin een 39-jarige vrouw de sleur van haar relatie ontvlucht door een verhouding te beginnen met een een 25-jarige jongen. Maar ook De bruggen van Madison County (1993) van Robert James Waller, over een huisvrouw op het platteland die moet kiezen tussen haar gezin en haar passie voor een passerende fotograaf, en Gustaaf Peeks Godin, held (2014), het achterstevoren vertelde verhaal van een levenslange liefde, kunnen je goedkeuring wegdragen. Zorg ervoor dat je niet te zeer wordt meegezogen in deze golf van passie; een boek als Hoe het groeide (1917) van Knut Hamsun, een sober verteld verhaal over een boer in Noord-Noorwegen die met zijn vrouw en kinderen een boerenbedrijf weet op te bouwen, kan je hierbij helpen.

Waterman (21 januari t/m 18 februari)

Venus maakt een hoek van 70 graden met de Zon, en dat maakt oktober voor jou een kalme maand waarin je op weinig verrassingen kunt rekeningen. Je zoekt daarom het avontuur in boeken als Teatro Olimpico (2014) van Kees ’t Hart, waarin twee theatermakers in de vorm van een ‘verantwoordingsrapport’ vertellen over een mislukte reis naar Italië, en De abessijn van Jean-Christophe Rufin, een poëtisch epos over een jonge Franse apotheker rond 1700 in Caïro. Ook wat personages betreft heb je behoefte aan karakters met een beetje pit, zoals de sceptische en in het leven teleurgestelde twintiger Pip uit Zuiverheid (2015) van Jonathan Franzen, die een riant betaalde stageplaats krijgt aangeboden bij een WikiLeaks-achtig project en er zo achter probeert te komen wie haar vader is, of de leden van de familie Rabbitte uit Roddy Doyles Barrytown-trilogie, waaronder zoon Jimmy die in De Commitments (1988) manager wordt van een Ierse soulband.

Vissen (19 februari t/m 20 maart)

Doe je deze maand niet anders voor te doen dan je bent, Vissen. Lees Het portret van Dorian Gray (1891) van Oscar Wilde (waarin een decadente Victoriaanse edelman getroffen wordt door het portret dat een schilder van hem heeft gemaakt, en vervolgens zijn ziel verkoopt voor eeuwige jeugd en schoonheid) of De vreemde geschiedenis van Dr Jekyll en Mr Hyde (1886) van Robert Louis Stevenson (over een dokter met een eigenaardig dubbelleven) en zie waar dat toe leidt. Neem liever een voorbeeld aan de personages uit De Kapellekensbaan (1953) van Louis Paul Boon, een gefragmenteerde en niet-lineaire roman vol met personages (waaronder het ambitieuze burgermeisje Ondine) die overtuigend zichzelf zijn, of de scheldende en tierende arts Ferdinand Bardamu uit Reis naar het einde van de nacht (1953) van Louis Ferdinand Céline, die zichzelf weliswaar als een ploert afschildert, maar de sympathie van zijn publiek niet verspeelt.Over de auteur

Jet Steinz

720 volgers
295 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Jet leest de sterren: oktober 2015

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken