Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Korte verhalen - lees jij ze?

door Hebban Crew 29 reacties
Korte verhalen, niet iedereen is er fan van, leest ze of komt er zelfs maar mee in aanraking. Om daar verandering in te brengen wordt voor de achtste keer de Week van het Korte Verhaal georganiseerd, een initiatief van Linnaes Boekhandel, waarbij ook de J.M.A. Biesheuvelprijs wordt uitgereikt.

De J.M.A. Biesheuvelprijs 2019

Op 18 februari wordt de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de vijfde keer uitgereikt aan een verhalenbundel. De shortlist bestaat dit jaar uit:

 

Lynx van Rebecca Lee

Tijdens de Week van het Korte Verhaal is de geweldige verhalenbundel Lynx van Rebecca Lee te koop voor een klein prijsje. Jonathan Franzen noemde de bundel ‘prachtig en gestoord en met niets te vergelijken.’ Zolang de voorraad strekt!

Een studente die plagiaat pleegt bij het schrijven van een essay blijft ontkennen totdat ze medeplichtig wordt aan het oprakelen van het schimmige verleden van een docent. Een ogenschijnlijk onschuldig diner wordt het decor voor het op de klippen lopen van meer dan één huwelijk. In Lynx en andere verhalen stipt Rebecca Lee moeiteloos onderwerpen aan als ontrouw, verplichting, opoffering, jaloezie en uiteindelijk optimisme. Door mensen op hun kwetsbaarst te laten zien, creëert Lee karakters die perfect zijn in hun imperfectie. Ze worden gedreven door hun verlangens en gedwongen hun eigen menselijke bestaan te begrijpen, waardoor het onmogelijk is niet met ze mee te leven wanneer hun breekbare geloof in liefde, huiselijk geluk of academische afzondering hen niet de bescherming kan bieden waar ze op hadden gehoopt. Rebecca Lee, een van de meest getalenteerde en originele verhalenschrijvers van dit moment, schrijft verhalen die lezen als romans.

In de aanloop naar de Week van het Korte Verhaal zijn verhalenbundels verschenen, deels met het Boekenweekthema van De moeder de vrouw al. Deel je favoriete korte verhaal, verhalenbundel of korte verhalenschrijver onder dit artikel en overtuig anderen tot het lezen ervan. Hieronder vind je alvast wat inspiratie.

Te koop: babyschoentjes, nooit gedragen

Hemingway’s titelverhaal ‘Te koop: babyschoentjes nooit gedragen’ is een radicaal voorbeeld van de spaarzaamheid waarmee je een ontroerend verhaal kunt vertellen. Aan de andere kant van het spectrum staat A.M. Homes’ zeer lange korte verhaal ‘Dagen van inkeer’. Het is het favoriete verhaal van Jessica Durlacher die het ‘vitaal, sexy en geestig’ noemt. Zo lichten in dit boek nog twintig andere vooraanstaande Nederlandse en Vlaamse auteurs toe welk verhaal hen altijd is bijgebleven. Dit levert een staalkaart op van wereldliteratuur op de korte baan: van klassieke verhalen van Tsjechov, Calvino en Poe tot verhalen van hedendaagse grootmeesters als Lydia Davis en Phil Klay. Manon Uphoff, Rob van Essen en Paul Snoek laten zien dat ook Nederlandstalige auteurs excelleren in dit genre. Om met de woorden van Alfred Birney te spreken: deze bloemlezing is niet minder dan ‘een literair standbeeld’ voor het korte verhaal.

Meer verhalenbundels

Hoe lees ik korte verhalen?

Een vraag waar iedereen die het wil proberen wel mee zit. Wat haal je nu uit korte verhalen, als je romans gewend bent. Hoe kan een uurtje leestijd voldoening geven? Lidewijde Paris weet het te vertellen in Hoe lees ik korte verhalen?, de opvolger van haar succesvolle Hoe lees ik?

In Hoe lees ik korte verhalen? neemt Lidewijde op verzoek van de lezers van Hoe lees ik? korte verhalen als uitgangspunt. Uit het grote aanbod klassieke, onbekende, Nederlandse en vertaalde verhalen koos ze er veertien om te voorzien van uitleg en context. Elk verhaal wordt ingeleid met speciaal bijpassende vragen om te helpen ontdekken wat het bijzonder maakt. Je komt erachter hoe stille signalen je tijdens het lezen sturen en je naar een bepaalde interpretatie voeren. Ook beantwoordt Lidewijde een keur aan algemene vragen: Wat maakt de verhalen van Tsjechov zo bijzonder? Waarinschuilt de kracht en magie van een kort verhaal? En de belangrijkste vraag van een van haar lezers: 'Lezen we verhalen eigenlijk anders dan romans?'

Met verhalen van o.a. Truman Capote, Raymond Carver, Edgar Keret, Virginia Woolf en Anton Tsjechov.

Winactie

We geven drie exemplaren van Hoe lees ik korte verhalen? weg tijdens de Week van het Korte Verhaal. Schrijf je in voor de winactie om kans te maken.

Lees meer ...

Een vergeten goudmijn - verhalenbundels bespreken in leesclubsOver de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Korte verhalen - lees jij ze?

 

Gerelateerd

Overig

Korte verhalen

op 13 februari 2019 door Hebban Crew 25 boeken 1 volger 1 reactie
Gesponsorde boeken