Hebban vandaag

Lezen /

Lees 'El Viajero zegt: Nee!' van Abdelkader Benali voor Nederland Leest 2021

Abdelkader Benali is de dichter van Nederland Leest 2021. Om de campagne luister bij te zetten heeft hij een gedicht geschreven bij het thema 'Over de grens' en kiest hij vier bijpassende gedichten uit. Tijdens de Nederland Leest novembermaand komt elke maandag een van de gedichten online. Vandaag openen we met het gedicht van Abdelkader Benali zelf.

Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenkookboek. Benali schreef in 2020 het essay voor de Maand van de Geschiedenis: Reizigers van een nieuwe tijd. Ook werd hij gekozen tot dichter van Nederland Leest 2021.

El Viajero zegt: Nee!

op een zomaar zondag

neem ik afscheid van mijn ouders

mijn moeder vraagt of ik op weg naar buiten

de vuilniszak mee wil nemen

ik weet niet waar ik naartoe ga

reis met onbekende bestemming

wel om zes uur weer thuis

in de tram verandert mijn gezicht

in El Viajero!, de reiziger zonder naam

het vliegtuig dat boven mijn hoofd trekt

dat ben ik maar dan op benen en minder vervuilend

altijd onderweg naar nieuwe ansichtkaarten

aan de rand van de stad krijg ik honger

onstilbare honger naar de horizon

thuisgekomen afgemat koude handen

mijn moeder zegt dat ik mager ben geworden

en zitvlees moet leren kweken

El Viajero zegt: Nee!

Meer van Abdelkader Benali

Nederland Leest

'Een gedicht is een uitnodiging om te gaan reizen. In mijn kamer ben ik omringd door honderden reisgenoten. Ik hoef ze maar aan te kijken en ze pakken me al bij de hand voor een geweldig avontuur. Dus kom, laat mij je gids zijn, laten we verdwalen in het labyrint van de stad, huiveren bij het zien van een vlammende vulkaan en tot rust komen bij het zien van de oceaan. Wat we hebben gezien vertellen we elkaar, het ene verhaal nog sterker dan het andere. We rusten uit en sparen energie om de reis verder te gaan. Onderweg zingen we om de vermoeidheid te verdrijven. We lezen de wereld. Dat kan net zo makkelijk vanuit een stoel, of bank. En soms reis ik de wereld over op het toilet. Niemand houdt mij tegen. Dat is voor mij het belangrijkste: dat niemand me tegenhoudt. Dat ik grenzeloos mag zijn.' – Abdelkader Benali

Eén boek, duizend gesprekken

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen dit boek cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Het afgelopen jaar was voor veel mensen een periode waarin het leven zich voornamelijk tussen vier muren afspeelde. Onder andere om te laten zien dat reizen niet altijd fysiek hoeft te gebeuren is het thema van Nederland Leest 2021: Over de grens. Met een boek reis je in een mum van tijd van Jakarta naar New York en ben je maar een paar bladzijden verwijderd van 1924. Ook kun je met een boek je eigen grenzen verleggen en je wereld vergroten met nieuwe ervaringen en verhalen.

Naar de Nederland Leest-pagina Naar de discussiepagina van De wandelaar

Auteursfoto: © Bob BronshoffOver de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Lees 'El Viajero zegt: Nee!' van Abdelkader Benali voor Nederland Leest 2021

 

Over

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, verhalen en po√ęzie, maar ook toneel e...


Gesponsorde boeken